söndag 4 januari 2009

Dollarn år 2009

I en intressant postering på sin blogg så skriver Warren Brussee om framtiden för USA:s ekonomi. Hans bok The Second Great Depression som kom ut 2005 handlar om hur amerikanernas vansinniga konsumtion skulle komma att leda hela världsekonomin in i en djup lågkonjunktur. Han har nu gjort en uppdatering och talar om ett antal illavarslande trender. Trenderna är:

1./ Sparandet, som minskade med 0,5% om året från 1990 till 2006 där det nästan var noll, har nu ökat och var i oktober förra året 2,4%. Det ökade sparandet är naturligtvis fundamentalt bra men det kommer också att fördjupa lågkonjunkturen. (Här måste det självklart påpekas att oljepriset har fallit tillbaka sedan sommaren och utgör en enorm potentiell stimulans för den amerikanska ekonomin, men det verkar som om alla extrapengar går till att betala av huslånen.)

2./ Den andra faktorn är kreditkorts- och studieskulder som faktiskt minskade med 2% i oktober. Detta kommer också att sätta press på ekonomin.

3./ Freddie Mac rapporterade att andelen husvärde som togs ut ur marknaden halverades tredje kvartalet 2008 jämfört med samma period 2007. En av de drivande krafterna bakom USA:s nästan evigt långa högkonjunktur var att hushållen tog ut allt större lån på sina hus allteftersom husen steg i värde. Med fallande priser så är den här möjligheten nu stängd och USA:s ekonomi kämpar nu i motvind. Hur som helst så kommer minskningen att kännas i den reala ekonomin.

De fallande huspriserna verkar dessutom fortsätta i oförminskad styrka. Som Brussee säger så kommer lånen till rörlig ränta att som gavs till hushållen mellan 2005 och 2007 att börja återställas 2010. 975000 hus har hittills sålts på exekutiv auktion och Brussee räknar med att så många som 4 miljoner hushåll kommer att gå under innan det här är över. Kanske kommer huspriserna att börja stiga i nominella termer men inte i inflationsjusterade dollar.

Vilket ofrånkomligen tar mig till huvudsyftet bakom den här posteringen: hyperinflation. Vad kommer att hända när den amerikanska centralbankens farliga experimentarande slår bakut och folk till sist upplever att det finns oändligt mycket likviditet i systemet? Vad händer då med råvarupriserna? Min spådom är att i ett sådant läge så kommer Iran eller Venezuela att kräva x antal gram guld i utbyte mot ett fat olja. Dollarns roll som världsreservvaluta är räknade. Blir 2009 året då allt faller samman?

Warren Brussee skriver om de tre krafterna som tar oss in i nästa depression:
http://wbrussee.wordpress.com/2009/01/01/january-1-2009-update-of-%E2%80%9Cthe-great-depression-of-debt%E2%80%9D/

Här talar Warren Brussee med Jim Puplava:
http://www.netcastdaily.com/broadcast/fsn2009-0103-2a.mp3

Bloggat i övrigt är Steve Lando skriver om Barack Obama och svenska medier:
http://stevelando.blogspot.com/2009/01/muttan-obama.html

Samuelssons rapport spår om 2009:
http://samuelssonsrapport.blogspot.com/2009/01/ppm-systemet-upp-1418-2008-och-133-i.html

Tradition & Fason om Israel, Hamas och den svenska vänstern:
http://traditionochfason.wordpress.com/2009/01/04/israels-ratt-att-forsvara-sig-och-vansterns-brist-pa-trovardighet/

In the en we're all debt skriver om några viktiga trender inför 2009:
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/kina-dollarn-och-treasuries.html

Cornucopia skriver om guldets utsikter inför 2009:
http://cornubot.blogspot.com/2009/01/hur-r-du-exponerad-mot-delmetaller.html

1 kommentar:

Torgny Persson sa...

Hej Johan,

Läste just ditt inlägg om finanskrisens uppkomst och dess påverkan på inflation och dollarn.

Undertecknad har startat en artikelserie i samma ämne här som kanske kan vara av intresse!?

Mvh
Torgny Persson