måndag 19 januari 2009

Om konjunkturen

I en artikel i The Daily Telegraph förra veckan så skrev Ambrose Evans-Pritchard om fraktjournalen Lloyd's List. I sin senaste sammanställning så kom Lloyd's fram till att priset för att frakta en container från Sydostasien till Nordamerika nu har sjunkit till under operationskostnaderna. Det är naturligtvis den usla konjunkturen som spökar och Evans-Pritchard skriver så här:

Koreas export sjönk med 30% i januari (sic!) jämfört med året innan. Taiwans export sjönk som en sten och minskade med 42% samtidigt som Japan såg sin export minska med 27%. T.o.m. Kina har nu börjat se en minskning i sin export, främst inom stål, elektronik och textilier.

Huvudorsaken till den usla konjunkturen är ju naturligtvis hjärtstilleståndet som det finansiella systemet drabbades av efter Lehman Brothers sammanbrott. Detta i kombination med de höga oljepriserna i somras ledde till en häxbrygd som sällan tidigare skådats. Kreditmarknaderna ser nu en tydlig förbättring och oljepriset har fallit dramatiskt. Politikerna som analyserar problemet riktar däremot felaktigt in sig på arbetslöshetssiffrorna som egentligen är en släpande faktor över hur läget var för ett par månader sedan.

Det bästa botemedlet för sjukdomen är ju de sjunkande oljepriserna och det skulle inte förvåna mig om oljepriserna stiger snabbt när konjunkturen väl tar fart. Jag har ju tidigare stuckit ut hakan och sagt att den här nedgången är mycket tillfällig och att vi kommer att se de första tecknen på återhämtning redan om ett par månader. Det var igår som vi skulle vara oroliga för konjunkturen - inte idag.

Ni har väl köpt en massa olja nu när den är billig?

Ambrose Evans-Pritchard i The Daily Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/finance/4229198/Shipping-rates-hit-zero-as-trade-sinks.html

Ola Möller talar om att spendera mera:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1764&blogg=29269

Göran Pettersson skriver om kommunalpolitik i lågkonjunktur (som om det fanns något staten kan göra åt den usla konjunkturen):
http://dinledamot.blogspot.com/2009/01/mnga-kommuner-gasar-i-hgkonjunktur-och.html

Ian Wachtmeister skriver om konjunkturen i Kina:
http://ianwachtmeister.wordpress.com/2009/01/17/kina-hall-i-er/

André Assarsson tror liksom Paul Krugman, Barack Obama och Göran Pettersson ovan att politikerna kan göra något åt konjunkturen. Tja, politikerna har visat vid upprepade tillfällen att de kan förvärra krisen:
http://assarsson.wordpress.com/2009/01/18/erixon-underskattar-politiken/

Medan Dick Erixon gör samma analys som jag:
http://erixon.com/blogg/?p=2107

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant analys. Mitt inlägg handlade däremot om hur samhällsdebattörer och politiker tenderar att _överskatta_ politikens förmåga att klara krisen.

Min egen bedömning är, precis som jag skriver, att det inte finns några politiska mirakel-kurer och att vi därför istället borde vara försiktiga med allt för omfattande politiska ingrepp.