lördag 10 januari 2009

Gaskonflikten

Bloggen har legat nere i ett par dagar eftersom jag har haft problem med min bredbandsanslutning, men nu ser det ut att funka igen.

Det bästa som jag har läst om gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina kommer från journalisten Steve LeVine. Han skriver ett tänkvärt inlägg på Business Week:s blogg där han talar om Rysslands och Ukrainas respektive roller i hela historien. I korthet så går hans resonemang ut på att Ukrainas bud i den nuvarande fejden ligger på x dollar per BTU medan Ryssland kräver så mycket som y dollar per BTU. Det är också ett pris som ligger långt över spotpriset på naturgas, och Ryssland har slugt beslutat att lägga mellanskillnaden i egen ficka.

Ryssland är naturligtvis en stor exportör av naturgas och nära 20 % av EU:s samlade gasbehov kommer därifrån. Den gas som Ryssland exporterar kommer däremot ifrån Turkmenistan som Ryssland köpte långt under marknadspris i ett långtidskontrakt i början av 2000-talet. Eftersom energipriserna under de senaste månaderna har sjunkit dramatiskt så blir den nettomarginal som Ryssland kan ta ut genom att köpa gasen billigt av turkmenerna och sälja den dyrt till EU-länderna bara mindre och mindre. Därav den hårda retoriken gentemot Ukraina som Ryssland upplever åker snålskjuts på den europeiska kommersen.

Hur kan någon ens tänka på något så idiotiskt att förlita sig på rysk naturgas för vår framtida energiförsörjning?

Fler bloggar om gaskonflikten mellan Ukraina och Ryssland är diVERse:
http://www.kniivila.net/2009/rorig-gaskonflikt-i-fyra-dimensioner/

Steve LeVine skriver på Business Week:s blogg:
http://www.businessweek.com/blogs/russia_oil_politics/archives/2009/01/russia-ukraine.html

Tankar i Gryningens Ljus:
http://gryningensljus.blogspot.com/2009/01/en-rysk-delseger-i-gaskriget.html

Wiseman's Wisdoms:
http://wisemanswisdoms.blogspot.com/2009/01/bita-ihop.html

Sänd mina rötter regn:
http://www.katallaxi.se/2009/01/08/det-ar-fler-som-ar-i-gasen/

och Försök att inte se så snygg ut:
http://trynottolooksopretty.blogspot.com/2009/01/skrpning-nu-va.html

Inga kommentarer: