lördag 17 januari 2009

Fallande oljepris

I en artikel i NY Times skriver Clifford Krauss om de fallande oljepriserna och att priset nu har fallit så pass mycket att det har blivit lönsamt för både oljeproducenter och raffinaderier att lagra olja i jättelika oljetankers för senare bruk. Krauss skriver att i hela USA så finns det nu 327 miljoner fat olja i lager och det blir bara mer för varje dag, men samtidigt som media försöker att förmedla budskapet att världen just nu badar i olja så måste vi sätta siffrorna i sitt sammhang. Enligt EIA:s statistik så producerade världen ungefär 74 miljoner fat olja om dagen i oktober 2008. Dvs 327 miljoner fat svarar till 4,4 dagars konsumtion. I mina öron så låter det inte som om världen badar i olja, utan mer som ett avrundningsfel.

Samtidigt så är det viktigt att påpeka att oljepriset fundamentalt är drivet av utbud och efterfrågan. Lika litet som spekulanter drev upp priset till 147$ fatet i somras så har de med det sjunkande priset att göra. USA:s Interagency Task Force kom ut med en rapport i somras där man konkluderade att spekulanter inte spelade någon större roll för det då höga oljepriset. I stället så drog man slutsatsen att det var efterfrågan, främst från länder som Kina och Indien men även från de oljeproducerande länderna själva, som hade ökat markant alltmedan produktionen hade befunnit sig på en platå.

Så frågan är vad världen kan tänkas göra åt detta. Själv skulle jag gärna se att USA och EU implementerade ett golv för hur lågt oljepriserna kunde falla. Sätt det vid exempelvis 100$ fatet. Mellanskillnaden skulle sedan kunna användas till forskning inom förnyelsebar energi. Marknadsekonom som jag är så låter det som om jag svär i kyrkan, men marknaden klarar uppenbarligen inte av att lösa Peak Oil-problemet så drastiska lösningar är nödvändiga.

Frankrikes president Sarkozy har kommit med ett förslag som innebär att fixera oljepriset en lång tid framöver. Det skulle underlätta för de industrialiserade länderna liksom för de producerande. Problemet är nog bara att OPEC-länderna genomskådar Sarkozys bluff eftersom de lika bra som någon annan vet vart priserna är på väg. Förslaget kommer med all sannolikhet inte heller att bli av om inte USA är med på noterna, men med en ny president och ny regering i USA så är inget omöjligt.

Artikeln i NY Times:
http://www.nytimes.com/2009/01/15/business/worldbusiness/15oil.html?_r=1&ref=business&pagewanted=all

Interagency Task Force:s rapport om oljehandeln:
http://www.cftc.gov/stellent/groups/public/@newsroom/documents/file/itfinterimreportoncrudeoil0708.pdf

Yahoo-telegram om president Sarkozy:
http://news.yahoo.com/s/ap/20090116/ap_on_bi_ge/eu_france_oil

Fler bloggar om OPEC är CIRUXIA.SE:
http://www.ciruxia.se/?p=208

bergsmassivet:
http://eviglund.blogspot.com/2009/01/ryssarna-brkar-med-gasen-igen-man-kan.html


JEPE-blog:
http://www.makeit.se/jepeblog/index.php?entry=entry090101-122101

Länsbygderådet:
http://xing.blogg.se/2008/december/bensinen-billigare-nasta-ar.html

och Landors Tankar:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.6223954

Inga kommentarer: