onsdag 21 januari 2009

Brittisk soppa

Ambrose Evans-Pritchard i The Daily Telegraph fortsätter sina mörka spådomar om att hela vår civilisation står inför ett jättelikt sammanbrott. Efter att talat om problemen inom EU hela veckan så talar han nu om lånesituationen i Storbritannien. Han oroar sig över hur svagt det brittiska pundet är och att allt kan förklaras med britternas enorma låneaptit. Bakgrunden är att den brittiska staten har sett sig tvungna att pumpa ytterligare pengar i banksystemet. Han skriver så här:

Storbritannien har utländska reserver strax under 61 miljarder dollar vilket är mindre än Malaysia och Thailand. Enligt den brittiska centralbanken så uppgår brittiska bankers skulder i utlandet till 4,4 biljoner dollar vilket svarar till dubbelt så mycket som BNP. Förhållandet är farligt.

Evans-Prichard fortsätter med att tala om det brittiska bankväsendet och varnar för vad som skulle kunna hända om de skuldtyngda bankerna tillåts gå under:

Ifall Storbritannien inte skulle garantera bankernas utländska skulder på 4,4 biljoner - som är värda mer än 8 gånger Lehman Brothers - så skulle förtroendet för London som finanscentrum gå förlorat och världen gå än djupare in i recessionen.

Bakgrunden till hela soppan är ju självklart olja. Storbritannien gick 2006 från att vara en nettooljeexportör till att bli en nettoimportör. Enligt Chris Vernon på The Oil Drum så minskar oljeproduktionen i den brittiska delen av Nordsjön med 6,2% om året. Inom ett decennium så kommer det inte att finnas något kvar. Som investeraren Jim Rogers sa i en intervju på Bloomberg häromdagen: "Nordsjöoljan är det enda som britterna har kunnat sälja till världen, och nu är det slut...".
Ambrose Evans-Pritchards artikel i The Daily Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/4299883/UK-cannot-take-Icelands-soft-option.html

Chris Vernon skriver om Storbritanniens energiproduktion på The Oil Drum:
http://europe.theoildrum.com/node/4488

Mer om britternas röra hos Flute-tankar:
http://flutetankar.blogspot.com/2009/01/brittisk-bankrra.html

Jag vet skriver om Nordsjöoljan:
http://vetbast.blogspot.com/2008/12/yeeaahh.html

Klotband om valutorna:
http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/4299883/UK-cannot-take-Icelands-soft-option.html

Mer om Jim Rogers på Samuelssons Rapport:
http://samuelssonsrapport.blogspot.com/2008/12/jim-rogers-om-rvaror-och-2009.html

In the end we're all debt om Obamas utmaningar:
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/time-to-sell-treasuries-biggest-korean.html

Inga kommentarer: