torsdag 29 januari 2009

Smarta elnät

Ett av de intressantaste forskningsprojekten i Europa handlar om det gamla elnätet och hur det kan bytas till ett s.k. Smart Grid. Det nuvarande elnätet blev byggt för 40-50 år sedan långt före de moderna datorerna och har nu tjänat ut sin roll. Det var byggt kring principen att all elektricitet skulle transporteras i enkelriktad trafik från en central distributör till konsumenten och att allt skulle skötas manuellt av en operatör. Det moderna systemet är byggt kring en långt mer decentraliserad elproduktion så att vem som helst kan konsumera och distibutera elektricitet som var och en finner lämpligt.

Det nya systemet kan ta till vara på ny teknologin med små el-generarande mikrokraftverk som vindkraftverk och solpaneler, och effektivt distribuera elektriciteten dit den behövs. Dessutom så kan det också ta hand om batterier som kan laddas upp nattetid då elen är billigare och sedan sälja överskottet på dagen när den är dyrare.

Så vilken roll har politikerna i detta? Ja, den är faktiskt större än man kan tro. EU-kommissionen satsar en stor del av sin (i och för lilla) forskningsbudget på just detta projekt och förra sommaren så röstade Europaparlamentet igenom en resolution för att främja utvecklingen mot ett Smart Grid. USA:s nye president Barack Obama har sagt att han skall byta ut USA:s gamla elnät och den nye energiministern Steven Chu är en varm förespråkare av det nya elnätet. I en intervju med Bill O'Reilly på Fox News före valet så sa Obama att han var villig att satsa på alla möjligheter (inklusive kärnkraft) för att lösa energiproblemet och att det smarta elnätet var en grundpelare i utvecklingen. Just nu så väntar världen på USA. Det blir mycket spännande att se vad som händer de närmsta månaderna.

EU-kommissionens websida om det smarta elnätet:
http://www.smartgrids.eu/




och det här ABC-klippet från Boulder Colorado:



Obama hos Bill O'Reilly:





Fler bloggar om det smarta elnätet är Lena Ek:
http://www.lenaek.se/lycka-till-tjeckien/

Fler bloggar om solpaneler är Prylologi:
http://prylogi.se/dags-for-ny-kalender/

Prylzonen:
http://prylzonen.se/2008/12/24/energizer-solar-recharger-multiladdare-med-solpaneler/

och hos Nuclear Power - Yes, please:
http://nuclearpoweryesplease.org/blog/2008/12/09/snf-gar-till-personangrepp-nar-argumenten-tar-slut/

http://nuclearpoweryesplease.org/blog/2008/12/13/the-day-wind-power-nearly-blew-out-europe/

och hos Peace, love and capitalism:
http://peaceloveandcapitalism.blogspot.com/2009/01/marknaden-och-miljodomstolarna-bor.html

2 kommentarer:

Michael Karnerfors sa...

Trevligt att du länkar till oss Red... men du valde fel artikel. Här är artiklen om talar om problemen med elnäten och det behov av nybyggnad som vindkraften kräver: The day wind power nearly blew out Europe.

/Micke

reflexions of red sa...

Rättat!