fredag 28 december 2007

Skotten i Rawalpindi

Eftersom jag är litet konspiratoriskt lagd och också har en livlig fantasi så har jag tänkt ut ett scenario för ett tredje världskrig som börjar med skotten i Rawalpindi. Om nu Pakistan inte lyckas med att implementera demokrati i landet och President Musharraf tvingas avgå kommer med stor sannolikhet de islamistiska krafterna i landet att ta över. Låt oss då anta att både den amerikanska och den brittiska regeringen går med på detta i brist på trovärdiga alternativ, och att västvärldens regeringar inte lyckas med att utöva inflytande på landet.

Säg sedan att Pakistanska terrorister spränger en koordinerad serie av kärnbomber i Tel Aviv, Rotterdam, Baltimore och Las Vegas. Västvärldens befolkningar skulle naturligtvis utkräva hämnd, men med den nuvarande regeringen i USA skulle utrymmet för genomtänkta motåtgärder vara väldigt litet. Ett amerikanskt anfall på Pakistan skulle i sådant läge inte vara otänkbart och med detta en klart ökad risk för en utvidgning av konflikten till angränsande Iran. Både kineser och ryssar med energiintressen i Iran skulle naturligtvis inte sitta stillatigande vid sidolinjen utan söka sätta stopp för det som i deras ögon är amerikanska expansionsplaner.

Jag vet att det här scenariet kanske inte är det mest realistiska. Även om det kommer en islamistisk regering till makten i Pakistan så är ledarna förhoppningsvis inte sinnessjuka. Förhoppningsvis kommer även den här stormen att dra över utan någon större skada, men jag undrar om de inte tänker tankar i den här riktningen i Whitehall och i det amerikanska State Department just nu.

"Every kind of people":s blogginlägg:
http://everykindapeople.blogspot.com/2007/12/en-gemensam-nmnare.html

Inga kommentarer: