torsdag 20 december 2007

Heder åt Svenskan!

Det verkar inte vara speciellt populärt att i dagarna vara positiv till Svenska Dagbladet men jag vill gärna gå emot strömmen. Deras ledarblogg tillhör de mest citerade i den svenska bloggsfären och deras Brännpunkt-avdelning har, med vissa undantag, mestadels intressanta inlägg. Speciellt har de varit väldigt tydliga när det gäller opinionsbildningen kring den rysk-tyska gasledningen genom Östersjön. Detta fortsätter i dagens upplaga med en välskriven debattartikel av Rutger Palmstierna om Rysslands nya stormaktsambitioner med energin som motor. Han gör även en välavvägd sammanfattning av det potentiella svenska säkerhetsläget vid bygge av gasledningen.

Själv har jag skrivit om det här tidigare men det tål att upprepas. Alla militära stormakter betraktar energi och dess tillhörande infrastruktur som ett nationellt säkerhetsintresse. Vad det här betyder är det också skall försvaras med militärmakt om så krävs. Eftersom det här rör sig om en gasledning som skall gå i svensk ekonomisk zon bara 50km från Gotland ligger det definitivt i Sveriges intresse att den inte blir av.

Barbro Hedvall i DN skriver om en undersökning som Sveriges Radios Ekoredaktion har låtit göra. 72% av ledamöterna i riksdagen är negativt inställda till gasledningen men det här är inte en fråga för riksdagen utan för regeringen. Regeringen har sagt att de minsann skall pröva gällande lagar och regler på området och göra en ordentlig miljöprövning. Det verkar följaktligen inte som om Nord-stream, firman som skall bygga ledningen, kommer att möta alltför hårt svenskt motstånd. I stället för äggkoppen Fredrik Reinfeldt skulle jag vilja se en svensk motsvarighet till Margret Thatcher. Det närmaste vi kommer i den svenska debatten verkar vara Maria Abrahamsson i Svenska Dagbladet.

Rutger Palmstierna skriver på Brännpunkt i Svenska Dagbladet:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_703567.svd

SvD:s ledarblogg:
http://blogg.svd.se/ledarbloggen

Barbro Hedvalls signerade krönika i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=725691

Mitt eget inlägg om gasledningen:
http://reflexions-of-red.blogspot.com/2007/12/den-ryska-bjrnen-sover-ltt.html

2 kommentarer:

Wiseman sa...

Håller med.

Anonym sa...

Du har så rätt så. Om SvD, om Gasledningen och om Abrahamsson.
:-)

Man kunde förståss hoppas på att någon (antagligen oppositionen) lägger en motion i riksdagen om att updra åt regeringen att inte bevilja tillstånd för gasledningen. Då skulle de borgerliga partiernas ledamöter som är emot tvingas bekänna färg. Vad är viktigast: Sveriges väl eller partipiska.