tisdag 19 februari 2008

Sänk inte räntan!

En effektiv penningpolitik betyder mycket för ett lands ekonomi, och att sätta styrräntan är ungefär som att ställa in värmen i duschen. På samma sätt som det varken får vara för varmt eller för kallt måste styrräntan vara lagom hög för att stimulera ekonomin och samtidigt undvika inflation. Idag rapporterar Dagens Nyheter om att inflationen åter har sjunkit till straxt över Riksbankens inflationsmål på 2.0%. Det får de svenska bankanalytikerna att börja hoppas på sänkt ränta framöver:

- Det här minskar definitivt pressen på Riksbanken kring fler räntehöjningar. Siffrorna visar snarare att toppen är nådd. Vi tror istället att vi kommer att se en räntesänkning framöver men troligtvis inte förrän runt september, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergquist.

Det är ännu alltför tidigt att ropa hej. Lyckligtvis har Riksbanken, till skillnad från Federal Reserve i USA, som mål att både sätta en så låg styrränta som möjligt och samtidigt undvika inflation. Samtidigt med den begynnande lågkonjunkturen i USA, som enligt eniga bedömare skall medföra sänkta energipriser, läser vi att oljan når nya rekordnivåer. Efterfrågan i Västvärlden är i och för sig på väg ner, men i Indien och Kina stiger efterfrågan fortfarande och den här ökningen är större än minskningen i Väst. Det här talar för fortsatt stigande oljepriser och eftersom de fortplantar sig ner genom hela prisbilden kommer inflationspressen att fortsätta i den svenska ekonomin. Att sänka ränta nu är som att leka med elden och bjuda in en skenande inflation i vardagsrummet. Låt därför bli att sänka räntan.

Yvonne Edenholm skriver i DN:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=744310

Bloomberg skriver att oljan är rekorddyr:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aDuXxEulJfnQ&refer=home

3 kommentarer:

Abbaebban sa...

Inflationen är under kontroll så sänk räntan omgående, bitte!

Anonym sa...

Inflationen är under kontroll!
Sänk räntan omgående, bitte!

Anders sa...

Inflationen är under kontroll, sänk räntan omgående, bitte!!