söndag 3 februari 2008

Det stora slaget

Inför tisdagens Supertuesday skriver Jenny Nordberg i Svenska Dagbladet om de amerikanska presidentkandidaterna och om hur de har strömlinjeformats av väljarbaserna i de bägge partierna. På tisdag får vi veta vem som blir de två partiernas respektive kandidat, om det blir Barack Obama eller Hillary Clinton för Demokraterna och om det blir John McCain eller Mitt Romney för Republikanerna.

Vad det här kommer att betyda för utgången av valet i november är svårt att sia om. Kanske är som Gerard Baker nyligen påpekade i The Times att det republikanska partiets bas tenderar att sluta upp bakom sin kandidat när det väl gäller något som inte gäller för demokraterna. Det är fortfarande alltför tidigt att räkna ut republikanerna.

Personligen skulle jag gärna se en kamp mellan Barack Obama och John McCain som bägge två ställer sig positiva till immigration och ett öppet USA. Den största skillnaden mellan kandidaterna ser ut att bli på säkerhetsområdet där Obama vill dra tillbaka de amerikanska trupperna från Irak och kanske t.o.m. helt skrota Carter-doktrinen medan McCain fortfarande tror att amerikanska vapen kan skydda flödet av olja ut ur Persiska Viken. Ingen av kandidaterna verkar att ha någon direkt åsikt om hur energiproblemen i övrigt skall lösas men eftersom de bägge två verkar vara lyssnande män är jag säker på att när problemen väl börjar så kommer de att vidtaga rätt åtgärder.

Jenny Nordberg i SvD:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/usavalet2008/artikel_835673.svd

Gerard Baker i The Times:
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/gerard_baker/article3285490.ece

Inga kommentarer: