torsdag 28 februari 2008

Hur sköter sig Reinfeldt?

Hur sköter sig Fredrik Reinfeldt sig som Statsminister egentligen? Vad vill han och hur klarar han av de incidenter som obönhörligen dyker upp i det dagliga livet som politiker? Eftersom regeringen nu har varit tillsatt i mer än 18 månader börjar en allt klarare bild utkristallisera sig.

Med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU 2009 har Reinfeldt nu så smått börjat presentera sig för den europeiska publiken. Hur mycket av det här som var planerat sedan tidigare och hur mycket som som kommer från Reinfeldts nye Statssekreterare HG Wessberg vill jag inte spekulera i, men Reinfeldt syns i alla fall. Han talade i veckan i Europaparlamentet och i går var han gäst hos BBC:s Stephen Sackur och på ett främmande språk lyckas han inte lika bra med att få ut sitt meddelande om att det skall löna sig att arbeta. I stället höll han på att råka riktigt i klistret när Sackur ville tala om invandring och Reinfeldt huvudlöst sa att de utlänningar som kommit till Sverige sedan 1970-talet inte är så välintegrerade.

Utnämningen av Mikael Odenberg som VD för Svenska Kraftnät fortsätter att skapa rubriker. I korthet är historien som följer: Alliansen gick till val år 2006 på att utnämningssystemet, som hade blivit kraftigt misskött av den tidigare S-regeringen, skulle reformeras i grunden. Tydliga kravprofiler skulle upprättas och tjänsterna skulle annonseras ut. Alliansregeringen har visserligen påbörjat det arbetet, men abetet är långt ifrån avslutat, så när Fredrik Reinfeldt fick frågan av SVT-nestorn KG Bergström för ett par veckor sedan så var det en välgrundad fråga som svenska folket gärna vill ha svar på. Reinfeldts svar att "Odenberg hade blivit tillsatt i en extern process" kom farande tillbaka rakt i nyllet på honom då Sveriges Radios Ekoredaktion avslöjade att rekryteringsprocessen hade varit en intern angelägenhet på Näringsdepartementet och att den externa konsult som var tillsatt bara hade haft ett namn att ta ställning till.

Slutsatsen måste bli att Fredrik Reinfeldt är en ovanligt blek Statsminister, och att opinionsmätningarna talar sitt tydliga språk. Svenskarna vill varken ha en obestämbar mes i brun Manchesterkostym eller en självgod tjockis som Statsminister. De vill ha en kvinna.

Peter Wolodarski skriver i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=747102

"Hard Talk" med Fredrik Reinfeldt på BBC:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/hardtalk/7266582.stm

Inga kommentarer: