onsdag 27 februari 2008

Hyperinflation à la Weimar

Gary Dorsch heter en finansanalytiker som håller ett vakande öga på världens centralbankers pengamängder, och han kommer fram till en del väldigt tänkvärda slutsatser rörande inflation och M3. Han säger bl. a. att USA:s ekonomi har gått in i en lågkonjunktur och att Federal Reserve trycker pengar som aldrig förr för att undvika enorma kursfall på Wall Street och för att hålla undan för de fallande huspriserna. Konsensustänkandet framtill nu har varit att efterfrågan från andra länder skulle kunna dra världen ur en lågkonjunktur, men det tror inte Dorsch på. I själva verket skapar centralbankerna i 18 av världens 20 största ekonomier tvåsiffriga inflationstal. Inflationsspöket är tillbaka igen.

Gängse ekonomisk teori säger som bekant att när en ekonomi går in i en lågkonjunktur så minskar efterfrågan på råvaror och priserna faller. Så är det inte den här gången eftersom fortsatt ökad efterfrågan från Kina och Indien i kombination med centralbankernas inflationspolitik har lett till ökade energipriser. Guld har ju traditionellt varit ett sätt för investerare att skydda sig mot inflation, men nu ser vi även att energi kan användas på det här sättet.

De flesta råvaror är dessutom denominerade i US dollar. När den amerikanska centralbanken trycker pengar och samtidigt sänker styrräntan så skapar det ett enormt tryck nedåt på dollarn, och idag såg vi för första gången att en euro var värd mer en 1,50 dollar. Så vad leder det här till i slutänden? Min värsta mardröm är att vi är på väg in i en period av hyperinflation där vi får lasta pengar på en skottkärra för att handla i snabbköpet (om det nu finns något att köpa eftersom konstgödseltillverkaren Potashs VD gick ut i förra veckan och sa att även om världen har haft rekordskördar de senaste sjutton åren måste vi producera ytterligare en för att undvika svält).

Gary Dorschs websida:
http://www.sirchartsalot.com/index.php

Telegram på Bloomberg om den svaga dollarn:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=a.tGdWHyTgAM&refer=home

och om Potashs VD:s dystra framtidssyn:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aGcGIiIwHQ1g

Jim Puplavas Financial Sense:
http://www.financialsense.com/

Inga kommentarer: