torsdag 17 februari 2011

Silverexplosionen

En av de riktigt bra analytikerna inom ädelmetallshandeln heter Dan Norcini. Han figurerar på det som Eric King kallar för The King World News weekly metals wrap där han nästan alltid är pedagogisk och förklarar subtiliteterna i ädelmetallshandeln. Han har också en blogg, Trader Dan's Market comments, där han skriver om samma saker. Det som just nu upptar de flestas sinnen är den pågående explosionen i silver. Från att ha öppnat 2010 på 16,85 US$ unset så steg priserna mer än 83% till 30,90 US$ unset förra året. Efter en kortare korrektion i januari så kan priserna just nu liknas vid en Ariane 5 raket från Guyana. Dan Norcini skriver så här:

Dagens stora marknadshändelse är silver. Priserna rosslar mot högre höjder och drar nästan varenda metall med sig. Det spelar ingen roll om det handlar om guld, koppar, platinum eller palladium, silvret drog upp alla metallerna när det nådde sin högsta nivå på 30 år, och gjorde så genom att ta sig i genom försvarsnivåerna som om de inte existerade. När priset en gång hade brutit igenom 31 $, så började de som trodde på en lägre marknad att fly fältet i horder. Dynamiken drog upp priset över den senaste högstanivån på 31.27$ vilket den gången fick en många marknadsdeltagare att bli negativa. Denna gång skapade det bara nya köporder och marknaden tog sig ända upp till ungefär 31.50 innan priserna lugnade sig litet.

Medan jag skriver det här så ligger priserna runt 31,60 $. Vi får se hur lång tid det tar innan vi tar ut högstanivån satt 1980 på 50$ unset. Min egen gissning är en två, tre veckor.

För er som vill ha en monetärhistorisk genomgång av guld och silvers roll i världshistorien och i världsekonomin kolla in James Turks föredrag här. (Via Johnny Mellgren.)

Mer om silverpriset hos:

Cornucopia?:

http://cornucopia.cornubot.se/2011/02/silverpriset-i-sek-per-gram-vecka-6.html

och Musik@Centrifugen:

http://mfc.elmberg.net/2011/02/02/dags-att-inse-hur-populart-silvret-blivit-hos-utlandska-handlare-nar-det-numera-ar-minst-10-dyrare-exkl-moms/

Mer om silver hos Menekis Pärlblogg:

http://manekisparlblogg.blogspot.com/2011/02/material-tibetsilver.html

Shazam.se:

http://www.shazam.se/2011/02/17/torsdagslankar-3/

och hos Zenzationella människor:

http://blogg.passagen.se/survivor_in_life/entry/eva_braun_hitlers_kuvade_kvinnaInga kommentarer: