torsdag 10 februari 2011

ECB intervenerar igen

I en postering på ZeroHedge skriver den närmast klärvoajante Tyler Durden om Portugal och räntan på den portugisiska 10-års obligationen. Den ökade här på torsdagen till 7,63% vilket är långt över den nivå på 7 % som bedöms vara gränsen för vad portugiserna klarar av. Detta tvingade Europeiska Centralbanken (ECB) att återigen intervenera och stödköpa portugisiska obligationer och räntan sjönk då till 7,29%. ECB skröt annars om att de nu hade lyckats att hålla sig utanför marknaden i hela två veckor, något som de inte längre kan säga.

Centralbankens stödköp av statsobligationer är mycket mindre än den amerikanska motsvarigheten, QE2, men det verkar nästan som om marknaden inte klarar sig utan likviditeten som ECB erbjuder. Nu är det bara två veckor kvar till valet på Irland där oppositionen, som har ett kraftigt övertag i opinionsmätningarna, tydligt har sagt att de inte tänker låta skattebetalarna stå för notan för bankförlusterna.

Dessutom kommer det mycket dissonans från EU:s håll vilket inte gör marknaden på bättre humör. Frankrike och Tyskland lade förra fredagen fram ett gemensamt förslag för att lösa Europas kris. Problemet är att förslaget syftar till att lösa en ekonomisk skattekris, medan krisen som härskar är en kris där de enskilda EU-länderna har ett ansvaret att rekapitalisera bankerna som nu är på gränsen till konkurs. Detta ansvar måste överföras till EU. EU måste sedan ge ut gemensamma europeiska obligationer (E-obligationer) som är garanterade av Tyskland. Tyskland vägrar dock att göra detta. Detta kommer därför att ta en ände med förskräckelse.

Tyler Durdens postering på ZeroHedge:

http://www.zerohedge.com/article/its-confirmed-ecb-forced-buy-portuguese-bonds

Artikel i FT om samma sak:

http://www.ft.com/cms/s/0/0d3785dc-350b-11e0-9810-00144feabdc0.html#axzz1DH1kLjp4

Bloggat om ECB:

Se verkligheten:

http://severkligheten.blogspot.com/2011/02/pengar.html

Den hälsosamme ekonomisten:

http://www.ekonomism.us/?e=3264

Skattepolitik och samhällsfilosofi:

http://danne-nordling.blogspot.com/2011/01/spanjorerna-verkar-obekymrade.html

Politikerbloggen:

http://www.politikerbloggen.se/2011/01/28/42031/

Bloggat i övrigt:

In your face om partiledarskifte i Socialdemokraterna:

http://krassman-inyourface.blogspot.com/2011/02/spannande-kongresser-att-vanta.html

Sedan visar SD på häpnadsväckande räknekunskaper:Inga kommentarer: