onsdag 23 februari 2011

Saudiarabien nästa?

Att läsa ZeroHedge är som att titta på en komedi som handlar om hur världens finansiella system håller på att bryta samman. Speciellt är det noterbart när stora geopolitiska eller finansiella händelser inträffar. Dagens stora snackis är självklart situationen i Libyen och hur den påverkar oljemarknaderna runt om i världen. Tyler Durden skriver så här:

Vi har ett råd att ge till Italien som importerar 425000 fat olja om dagen från Tripoli: "Panik!". Efter gårdagens tillkännagivande av Force Majeure från Libyen, vilket betyder att produktionen och exporten av olja bara kommer att fortsätta några dagar till, så rapporterar nu Financial Times om att produktionen nu är ner med 750000 fat, vilket ungefär motsvarar hälften av Libyens produktion. Eftersom Libyen utgör ungefär 2% av världsexporten så betyder det att 1% av världsproduktionen nu är borta.

Den stora osäkerhetsfaktorn är annars vad som händer med Saudiarabien. Kommer revolterna i Nordafrika att sprida sig dit? Om de gör det - vad betyder det då för oljepriset? Eftersom 2008 bör vara i OPEC-ländernas närminne skulle man kunna hoppas på att OPEC höjer produktionen och räddar världsekonomin från ytterligare ett sammanbrott. I gårdagens Telegraph så trodde Jeremy Warner inte det:

...Vad som händer med världsekonomin är inte precis någon prioritet för de auktoritära ledarna i de oljeexporterande länderna. De fokuserar istället på överlevnad. Den stora producenten med extrakapacitet, Saudiarabien, ser speciellt sårbar ut när det gäller att bli smittad av grannländerna ... När nervositeten blir till panik bland de viktigaste producenterna så är förutsättningarna väldigt dåliga för att nå en uppgörelse som kan mildra problemen och låta bli att skapa ett oljepris som ytterligare en gång går genom taket.

...allt detta medan folk i Sverige tittar på Big Brother.

Bloggat:

In the end we're all debt skriver mer om 200$ olja:

http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2011/02/wed-be-talking-about-200-oil.html

Skånska Dagbladets Ledarbloggen skriver mer om revolten i Libyen:

http://blogg.skanskan.se/opinion/2011/02/23/libyenkris-skapar-oljepriskris/

ASPO-Sverige skriver om Brent- och WTI-olja:

http://www.asposverige.se/2011/02/mind-the-gap/

Ekonomisk trygghet skriver om WTI-olja:

http://www.ekonomisktrygghet.com/2011/02/en-liten-titt-pa-oljepriset-sondag.html

Alliansfritt Sverige om utrikesminister Carl Bildt:

http://www.alliansfrittsverige.nu/2011/02/bagdad-bildt.html

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant...fast jag måste nog säga att jag inte nödvändigtvis tror att Saudiarabien är "särskilt känsligt" vad gäller regionens resningar, även om man förstås kan hoppas... Det saudiska kungahuset har varit vida mer inklusivt ifråga om grupper som fått vara med och dela på kakan där, och deras repression har varit smartare orkestrerad än öppna polisstater med undantagslagar som Egypten eller totala envåldshärskardömen som Libyen. Det finns orosmoln, visst, som t.ex. att ungdomsarbetslösheten är hög, och det überpatriarkaliska draget driver många unga till vansinne. Men det finns trots allt resurser att köpa opposition och blanda bort korten på ett annat sätt än i t.ex. grannstater som Bahrain eller Oman, som i den här vändan ligger värre till, tillsammans med Jemen som sedan återföreningen varit ridet av interna konflikter. Det är iaf min tolkning av skeendet, men den som lever får se...