lördag 12 februari 2011

Hur reagerar marknaden på president Mubaraks avgång?

En av de främsta marknadsstrategerna i världen heter Jim Rickards och han är VD för en firma som heter Tangent Capital. Han var med i CNBCs Squawk Box igår och talade om utvecklingen i Egypten och vad den betyder för marknaden. Eftersom läget är oklart och vi inte vet vem som kommer att ta makten så får vi räkna med att militären i alla fall temporärt kommer att ta över. Frågan är då vad som kommer att hända sedan.

Kommer militären att låta folket bestämma eller kommer den att släppa fram en mer eller mindre auktoritär regering? Faktum är att Egypten är ett islamistiskt land med 80 miljoner invånare som gärna vill se ett mer religiöst styre. Rapporter gör gällande att Det muslimska brödraskapet, den viktiga oppositionsrörelsen, är emot fredsavtalet med Israel.

Hittills så har varken oljepriset, dollarn eller marknaderna i vare sig USA eller Europa rört sig nämnvärt på nyheterna från Egypten. Detta kan dock vara ett tillfälligt lugn och nyckeln till marknaden heter som alltid annars oljepriset. Oljepriset kan formligen explodera ifall terrororganisationerna Hamas och Hizbollah ger sig in i den viktiga Sinaihalvön och utför terrorattacker där. Anledningen är naturligtvis att den för Europa livsviktiga Suezkanalen går precis bredvid Sinai.

Liksom alla andra hoppas jag naturligtvis på en fredlig transition till ett demokratiskt styre i Egypten, men det finns fortfarande många hinder kvar att överbrygga.

Credit Suisse talar om att Det muslimska brödraskapet är emot Egyptens fredsavtal med Israel:

http://www.zerohedge.com/article/explaining-golds-sudden-move

Bloggat om Suezkanalen är Cold Lazarus:

http://coldlazarus.blogspot.com/2011/02/en-skrattframkallande-artikel.html

Israel i Sverige:

http://israelisverige.info/?p=5410

Seglora smedja:

http://seglorasmedja.se/post7450/befrielsens-eller-besvikelsens-dag/

Annarkia:

http://annarkia.se/internationellt/mellanostern/an-ar-det-inte-slutfort.htm

Mer om CNBC på Ludwig von Mises institutet i Sverige:

http://www.mises.se/2011/01/19/vikten-av-kapitalteori/

och hos Amerikansk politik:

http://amerikanskaval.blogspot.com/2011/01/comeback-kid-ii.html

Inga kommentarer: