torsdag 15 april 2010

Tyska domare

I en bloggpostering på The Daily Telegraph så skriver Ambrose Evans-Pritchard intressant om den grekiska skuldkrisen, om Tyskland och det räddningspaket som euro-länderna nu har kommit överrens om. Den stora långivaren blir naturligtvis Tyskland i egenskap av EU:s största ekonomi. Även om Bundeskanzler Merkel och den tyska Bundestagen nu säger ja till räddningspaketet så måste det också ratificeras av den tyska författningsdomstolen, Verfassungsgericht, innan det kan träda i laga kraft och att få ett ja därifrån kan bli lättare sagt än gjort.

Evans-Pritchard skriver så här:

-Jag rekommenderar läsning av domstolens dånande dom om Lissabontraktatet från juni 2009 – en kanonkula som varning till eliterna i Bryssel och övriga EU att nu får det vara bra att behandla Tyskland som en slagpåse. Domen säger att ”EU är en sammanslutning av suveräna nationalstater och dessa stater är ”traktatets herrar” och inte tvärtom.
Samtidigt så skriver Tyler Durden på Zero Hedge att ”halveringstiden på de goda nyheterna när det gäller skuldkrisen i Grekland är exakt 24 h”. Han säger det här efter att ha sett att CDS på den grekiska statsskulden nu är tillbaka över 400 baspoäng, sin högsta nivå under hela krisen. Här är det på sin plats att påminna om att räddningspaketet ännu inte är utlöst. Det blir spännande att se om Verfassungsgericht kommer att ge tummen upp och låta grekerna överleva eller låta halshugga dem framför våra ögon. Til syvende og sidst så är den grekiska tragedin självförvållad.

Ambrose Evans-Pritchards bloggposteringar:
http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100004853/has-germany-agreed-to-unconditional-surrender-over-greece-not-yet-i-suspect/

http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100004933/greece-dred-scott-and-the-american-civil-war/


Artikel i tidningen:
http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/7591027/Greek-aid-in-doubt-as-German-professors-prepare-court-challenge.html

Fler bloggar om tragedier är:

Förbannad Pacifist:
http://tuffsandin.blogspot.com/2010/04/katyn-en-lange-omstridd-polsk-tragedi.html
Signerat Sthlm -En blogg om skulder:
http://insolvenssthlm.blogspot.com/2010/04/superskuldsatt-obestand-och-kunskap.html

Maria Weimer:
http://www.mariaweimer.se/tyst-minut-for-polen/


Dick Erixon:
http://erixon.com/blogg/2010/04/polen-oppenheten-hjalper-laka-sar/

och Krister Kronlid:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1767&blogg=41218

Inga kommentarer: