måndag 19 april 2010

De ledande ekonomiska indikatorerna

Den här veckan ska jag på konferens i Bryssel och som tur var så hade jag bestämt mig redan tidigare för att åka tåg dit så jag kommer iväg hur som helst. Hur som helst så blir det inga mer bloggposteringar den här veckan.

Tidigare idag så blev de ledande ekonomiska indikatorerna i USA publicerade. De visade en uppgång på 1.4% till 109.6 den högsta nivån sedan skalan ändrades i april 2008. De ledande ekonomiska indikatorerna är som namnet säger ledande, och säger något om vilken riktning ekonomin är på väg de kommande sex till nio månaderna. De ledande ekonomiska indikatorerna överrensstämmer också väldigt bra med riktningen på aktiemarknaden - de var på väg ner ända till mars förra året och har sedan vänt upp på ett spektakulärt sätt. Nu delas LEI in i tio olika sektorer och det som kanske är en smula oroande är att det nästan bara är de monetära delarna, aktiemarknaden och lageruppfyllnad som vänder uppåt. De övriga sektorerna står som bäst och stampar.

Det verkar i alla fall som den amerikanska regeringens reflationsstrategi har fungerat. Själv så var jag övertygad om att vi var på väg in i en depression, men en sådan tycks vi faktiskt ha avvärjt. Baksidan av det här äventyret är naturligtvis en enorm statsskuld - inte bara i USA utan i hela västvärlden - och en större statsskuld leder obönhörligt till högre marknadsräntor och en svagare valuta. För ögonblicket så pekar siffrorna uppåt. Sen får vi se vad som händer med ekonomin om och när oljan kostar mer än 100 dollar fatet.

De ledande ekonomiska indikatorerna:
http://www.conference-board.org/economics/bci/pressRelease_output.cfm?cid=1

In the end we're all debt skriver mer om Herr Tresiffriga Oljepriser, Jeff Rubin:
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2010/03/my-name-is-bond-vigilantes-bond.html

Mer om sekventiella recessioner hos Nemokrati:
http://komigenuva.wordpress.com/2010/03/13/euron-gar-ned-for-rakning/

Mer om TGV tåg hos Saxdalen:
http://saxdalen.blogspot.com/2010/04/saxdalen-i-eu-projekt-med-snabbtag.html


och hos Erik Sandblom:
http://eriksandblom.blogspot.com/2010/04/1994-spartrafikens-renassans.html

Samtidigt som gudarna inte är nådiga enlig Vi är alla Aska:
http://askadaren.wordpress.com/2010/04/19/island-varnar-eu-med-vulkanutbrott/

Inga kommentarer: