I en artikel i förra lördagens Le Figaro så skrev Florence Compain om hur Kinas enorma behov av energi är på väg att skapa en ekologisk katastrof i grannländerna Vietnam, Burma, Laos, Thailand och Kambodja. Det är bygget av en hydroelektrisk damm i den kinesiska delen av Mekong-floden som skapar verkliga problem för länderna. Till skillnad från i Sverige, där vi naturligtvis också har vattenkraft, så är 60 miljoner människor direkt beroende av artrikedomen i Mekong-floden för sin överlevnad. Compain skriver så här:
Den kraftfulla och gåtfulla Mekong-floden, som normalt är full av fisk, är i dålig form och har sin lägsta vattennivå på 50 år. "Förr så brukade vattennivåerna flukturera efter årstiderna. -numera så ändras de beroende på hur mycket vatten som kineserna behöver", säger [en fiskare].
Det är naturligtvis kinesernas enorma industrialiseringsprogram som spökar. Under de närmaste tio åren så räknar de kinesiska myndigheterna med att förflytta de "sista" 450 miljoner människorna som lever på landsbygden till städerna. Om dessa tidigare förbrukade varor för 100 dollar om året så förbrukar de efter flytten varor för 1000 dollar. Därav Kinas explosiva tillväxt. Frågan som dyker upp är naturligtvis: Räcker resurserna verkligen för oss alla? Och innebär den ökade militäriseringen av energiförsyningen ökad risk för konflikt?
Att denna jättlika omställning får strategiska konsekvenser är oundvikligt. I en artikel på Tomdispatch så skriver Michael Klare om hur Kina och Burma ingick ett avtal i december förra året om bygge av en oljeledning från den burmesiska ön Maday i Indiska Oceanen till Ruili i Yunnan-provinsen i södra Kina. Anledningen till att Kina bygger oljeledningen är att den ger kineserna möjlighet att skeppa oljeleveranser från Afrika och Mellanöstern till Indiska Oceanen i stället för att ta sig in i Sydkinesiska sjön och Malackasundet där den amerikanska flottan är påtagligt närvarande.
Att 1,4 miljarder kineser materiellt sett får det bättre är naturligtvis inget att säga om. Det som oroar en smula är hur omställningen går till och vilka problem som följer i dess spår.
Florence Compains artiklar i Le Figaro:
http://www.lefigaro.fr/international/2010/04/03/01003-20100403ARTFIG00011-la-chine-a-fait-main-basse-sur-le-fleuve-sans-consulter-ses-voisins-.php
http://www.lefigaro.fr/international/2010/04/03/01003-20100403ARTFIG00008-un-sommet-a-quatre-pour-sauver-le-mekong-.php
Michael Klares artikel på Tomdispatch:
http://www.tomdispatch.com/archive/175226/
Mer om Burma hos Thaikalle:
http://thaikalle.blogg.se/2010/april/bitr-handelsminister-for-thailand-och-burma.html
och Seglora smedja:
http://seglorasmedja.se/post4851/mandalay-den-15-mars-2010/
Mer om Mekongfloden hos Parislisa:
http://parislisa.blogg.se/2010/april/dagens-bilder.html
hos Chefsingenjören:
http://chefsingenjoren.blogspot.com/2010/03/vad-hander-i-thailand.html
och naturligtvis hos Mekongs Blogg:
http://mrmekong.blogspot.com/2010/03/en-av-fa-kloka-roster.html
Inköp H&M
7 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar