lördag 4 januari 2014

Tjäna pengar på marijuana.

Foto: Flickr-användare Flores y plantas

Hur kan man tjäna pengar på staten Colorados legalisering av marijuana?

Financial Times har en sektion i tidningen som omhandlar olika företagsnyheter, The Lex Column. Det framgår inte av artiklarna vem som står bakom, men journalisterna bakom brukar ha bra koll på vad som händer och har också siffrorna rätt när det handlar om värderingar. 

I veckan blev Colorado så den första delstaten i USA att tillåta cannabis för eget personligt bruk. De som står bakom Lex-kolumnen började då spekulera i vilket som var det bästa sättet att investera i legaliseringen.

Det de kom fram till var att det förmodligen var osäkert att investera i den begynnande cannabisindustrin, men att de gärna ville investera i obligationer som var baserade på skatteintäkterna som cannabisförsäljningen skulle medföra.

25 procents extraskatt

Staten Colorado lägger nämligen på en skatt på 25 procent utöver den vanliga 3 procentiga försäljningsskatten på all försäljning av marijuana för eget bruk. Ett uns cannabis, vilket är den största mängden man kan köpa, kostar därmed i runda slängar 200 dollar.

Eftersom USA nu har ett system med särskilda regionala obligationer, s.k. municipal bonds, så verkar det heller inte omöjligt att kunna skapa dessa obligationer. 

Självklart är alla investeringar förknippade med risk. När staden Detroit ställde in betalningarna förra året så var det just obligationer av typen municipal bonds som staden inte längre kunde möta. Den risken verkar dock väldigt avlägsen för staten Colorado.

Så låt de där roliga papprena gå runt!


Inga kommentarer: