lördag 11 januari 2014

Ädelmetaller 2014

Foto: Flickr-användare Eric Golub

En av de mest framgångsrika råvaruhandlarna som finns är Dan Norcini. Han brukar dela med sig friskt av sina kunskaper om vad som har hänt och vad som är på väg att hända på guld och silvermarknaderna på KingWorld News och det är slående hur ofta han har rätt.

Speciellt är det något som jag sätter värde på nu när guldet har förlorat i värde från dryga 1900 dollar per uns i september 2011 till knappa 1250 dollar per uns nu i januari 2014. Dan säger att nedgången kommer från deflationära krafter som drar ner värdet på allt utom pengar som i sin tur bara ökar i värde.

Dans tes är annars att de korta uppgångar vi har sett för guld och silver de senaste sex månaderna har varit drivna av likvidering av blankade kontrakt en masse, s.k. short squeezes. Det som är bra med dessa är att när de sätter in så kan de flytta priset väldigt mycket på kort tid. Mindre bra är att de sällan är bränsle för långvariga rörelser på marknaden utan effekterna ebbar ut lika fort som de har startat.

Bl. a . trodde han att den ökning vi har sett från 1180 dollar till 1245 dollar på bara en vecka har drivits av hedgefonder. Dessa blev tvungna att likvidera sina blankningskontrakt i går när de amerikanska arbetslöshetssiffrorna var sämre än väntat. Siffrorna ledde till spekulation om att den amerikanska centralbanken skulle vara mindre benägen att dra ner på stödköpen av obligationer - något som tolkades som positivt för ett högre guldpris.

Därför är Dan nu försiktig med att förutspå ökade ädelmetallpriser. Tvärtom säger han att de som tror på stigande guldpriser (det finns faktiskt några kvar) måste bevisa att guldet kan ta sig igenom den motståndszon som finns vid 1255 – 1260 dollar tidigt i nästa vecka.

Hur som helst så är Dan värd att följa!


Inga kommentarer: