onsdag 26 maj 2010

CDS-blankning II

Apropå gårdagens inlägg:

tisdag 25 maj 2010

Oroliga marknader II

I sann opportunistisk anda så skall jag nu byta åsikt angående politisk reglering av finansmarknaderna och det tyska förbudet att blanka credit default swaps i synnerhet. Självklart så tror jag på fria marknader som det bästa sättet att tillgodose kapital och resurser, men här handlar det inte om fungerande marknader utan om en kasinofinans som har gått över styr. Anledningen till mitt åsiktsbyte är att jag lyssnade på en intervju med Jim Rickards på Eric Kings podcast nu i helgen, och det visar sig att Jim skrev en artikel i Financial Times i februari där han talade för ett förbud mot att sälja försäkringar på något man inte ägde, exempelvis grekiska statsobligationer.

En brandförsäkring på mitt eget hus är naturligtvis helt inom ramarna för det skäliga, men att jag också skall kunna köpa brandförsäkringar på grannens hus ger mig skäl till att vilja se grannens hus brinna ner. På samma sätt fungerar CDS-marknaden. En credit default swap är en sorts obligationsförsäkring som man kan köpa mot risken att ett företag eller ett land går i konkurs, men eftersom marknaden inte är reglerad så kan Goldman-Sachs och allehanda hedgefonder köpa obegränsade mängder av dessa försäkringar. Det går så pass långt att jag egentligen skulle vilja kalla det för förfalskning eftersom investmentbankirerna säljer något som egentligen inte finns.

Att Tyskland går i bräschen för att förbjuda blankning av CDS:er utan samordning från övriga EU var visserligen oväntat och improduktivt. Dessutom så var det förmodligen anledningen till att marknaderna nu vänder neråt, men att tyskarna gick in och sa Halt! åt CDS-marknaden i sig var ingenting att säga om. Frankrike och övriga EU väntar bara på att få igenom sina egna lagstiftningar på området. Min egen gissning är att tongångarna från The City i London om fria marknader bara kommer att bidraga till Storbritanniens undergång.



Jim Rickards artikel i Financial Times från 100211:
http://bit.ly/d6LIRC

Jim Rickards på Kingworldnews 100522:
http://www.kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Entries/2010/5/22_Jim_Rickards.html

Mer om Jim Rickards hos Vidsynt's blog:
http://vidsynt.wordpress.com/2010/05/11/tank-om-eu-s-bailout-fungerar/

Mer om CDS-marknaden hos Mats Engström:
http://mengstrom.blogspot.com/2010/05/sverige-behover-inflytande-i.html

Hej jag är Roger:
http://www.heyiamroger.com/2010/05/sa-funkar-ekonomin-del-3.html

Ramesh Chibba:
http://chibba.wordpress.com/2010/05/19/kristdemokraten-angela-merkel-stoppar-blankning/

och Skattepolitik och samhällsfilsofi:
http://danne-nordling.blogspot.com/2010/05/sex-punkter-for-battre-wall-street.html

fredag 21 maj 2010

Oroliga marknader

Så varför föll börsen som den gjorde i veckan? Stockholmsbörsen föll med 3,4% i veckan samtidigt med att S&P-indexet i USA är mer än 6% ner för veckan.

Igår så publicerades de ledande ekonomiska indikatorerna i USA. De ledande ekonomiska indikatorerna har ökat varje månad sedan i mars 2009 ända fram till nu, och man kan kalkera hela börsuppgången ovanpå dessa. Oroande är att de föll med 0,1% i april medan de ökade med 1,3% i mars - med andra ord en formidabel krasch. Möjligen har det att göra med den amerikanska centralbankens beslut om att avsluta programmet med stödköp av obligationer i mars månad. Börsen i USA tittar hur som helst noggrannt på de ledande ekonomiska indikatorerna och de är definitivt en bidragande orsak till att börsen föll som den gjorde i veckan.

Ytterligare en anledning är naturligtvis skuldkrisen i Europa där Tyskland med Angela Merkel i spetsen i ren desperation förbjöd naken blankning av Credit Default Swaps i veckan. Om tyskarna hade tänkt sig att detta skulle lugna oron på obligationsmarknaden så misstog de sig gruverligt. Räntan på den 10-åriga grekiska statsobligationen gick med en gång upp 37 basispunkter till 7.92% och har sedan dess ökat med ytterligare 15 basispunkter. Marknaden är orolig för den vet inte vad som egentligen gäller. I bästa fall så är tyskarnas utspel bara det senaste i raden av exempel på hur dåligt EU fungerar. I värsta fall så har tyskarna bestämt sig för att gå sin egen Alleingang. Tomas Linnala på E24 uttrycker det så här i en utmärkt analys:

Vad ska marknaden tro? Den optimistiska tolkningen är att Tyskland bara försöker ge retoriskt understöd till den färska men redan kritiserade idén om blankningsförbud i eurostatspapper. Den negativa tolkningen, som finansmarknaden nu tycks luta åt, är att det finns en betydande politisk spricka mellan de gamla kol- och stålunionsfränderna.

Tyskland har en efterkrigshistoria av stenhård inflationskontroll. Frankrike har en efterkrigshistoria av politisk självtillräcklighet. En möjlig väg ur eurokrisen är att släppa på inflationen, så nu är frågan vad Europas ledare vill och framför allt om de vill samma sak eller om vi mitt i krisen är på väg mot ett politiskt dödläge.

De ledande ekonomiska indikatorerna:
http://www.conference-board.org/economics/bci/pressRelease_output.cfm?cid=1

Tomas Linnala skriver på E24:s Börsometern:
http://www.e24.se/borsometer/?show=11#teaser11

Ambrose Evans-Pritchard skriver i The Daily Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/7742355/Germanys-desperate-short-ban-triggers-capital-flight-to-Switzerland.html

Intervju med Karl-Otto Poehl som var chef för den tyska centralbanken mellan 1980-1991:
http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,695245,00.html

Mer om skuldkrisen hos Motvallsbloggen:
http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=3274

jorgenmodin.net:
http://jorgenmodin.net/index_html/archive/2010/05/16/analys-sverige-och-singapore-bland-de-f-lnder-som-kan-klara-skuldkrisen

Fredskoalitionen i Göteborg:
http://www.fredskoalitionen.se/artiklar/2010/05/15/men-vad-i-jesu-namn-vad-ska-vi-gora-at-detta/

In the end we're all debt:
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2010/05/overdos-om-krisen-i-grekland-och-svensk.html

och Ekonomikommentarer:
http://vansterekonomi.blogspot.com/2010/05/raddningspaketen-i-jamforelse.html

onsdag 12 maj 2010

D-mark igen?

Enligt rykten på bloggen Urban Survival så kommer Tyskland att återinföra D-marken helgen den 16 och 17 maj. Enligt samma källor så kommer Angela Merkel att hålla ett tal på fredag kl. 19.00.

Vi får se om det stämmer.

http://urbansurvival.com/week.htm

måndag 10 maj 2010

Forskarna slår tillbaka

I den här veckans utgåva av den amerikanska vetenskapliga tidsskriften Science så går ett hundratal auktoriteter inom området för klimatvetenskap ut och försvarar sig mot den McCarthyism som de upplever styr debatten om klimatförändringarna. Speciellt är det misslyckandet vid det internationella mötet i Köpenhamn och hetskampanjen mot slutsatserna i de olika IPCC-rapporterna som rör upp känslorna. Författarna skriver så här:

Många av senaste påhoppen mot klimatvatenskapen, och mer oroande, mot klimatvetenskapsmännen själva, är typiskt drivna av dogmer och särintressen med specifika agendor, och inte av ärliga försök att erbjuda alternativa teorier som trovärdigt förklarar bevisen.

Författarna radar sedan upp sina argument som har formats av 10000-tals vetenskapliga diskussioner och publikationer i tidskrifter som har blivit bedömda och godkända av auktoriteter inom området. Exempelvis så är bevisen för att jordens medeltemperatur stiger som följd av ökade koncentrationer av växthusgaser i atmosfären extremt starka. En kall vinter i Stockholm ändrar inte på detta. Vidare så är det bortom allt rimligt tvivel att den stora ökningen av växthusgaser i atmosfären härstammar från mänsklig aktivitet.

Författarna avslutar med att säga att samhället nu har två möjligheter: 1./ Att ignorera de vetenskapliga bevisen för klimatförändringar skapade av mänsklig aktivitet, stoppa huvudet i sanden och hoppas på det bästa, eller 2./ ta genemsamt ansvar och snabbt reducera utsläppen av växthusgaser i atmosfären.

Mitt eget förslag till alla självutnämnda väderexperter är att först ta studenten, sedan plugga 9 års naturvetenskap på universitetet för att avsluta med en doktorsgrad i klimatvetenskap och därmed publicera ett antal pek. Då först har era ord tillräcklig tyngd. Innan dess tar jag er inte på allvar.

Ledaren i Science:
http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/328/5979/689


Dessutom så var det några australiensiska forskare som i det senaste numret av tidsskriften Proceedings of the National Academies of Sciences hade tittat på hur den mänskliga fysiologin klarar av de övre gränserna som datormodellerna för klimatförändringarna spottar ut. Det visar sig att det gör den inte alls:
http://www.pnas.org/content/early/2010/04/26/0913352107.full.pdf

Några klimatförnekare är the Climate Scam:
http://www.theclimatescam.se/2010/05/10/engelsberg-genom-c-g-ribbings-ogon/

Piprök:
http://alpinechar.blogspot.com/2010/05/ovantade-guldkorn.html

Canute Ocean:
http://canuteocean.blogspot.com/2010/04/den-stora-klimatlognen-avslojas.html

Fröjdhpunktse:
http://www.frojdh.se/2010/04/17/oroar-vi-oss-for-fel-klimathot/


En blogg som står på forskarnas sida är Uppsalainitiativet:
http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2010/05/om-vadan-att-debattera-med-fornekare.html

Samtidigt som Ekonomikommentarer skriver tänkvärt om den grekiska skuggekonomin:
http://vansterekonomi.blogspot.com/2010/05/inte-ska-vi-betala-for-grekiska.html

fredag 7 maj 2010

Den huvudlösa hönan

I ett svavelosande blogginlägg i gårdagens nätupplaga av Financial Times så jämnade Brysselkorrespondenten Tony Barber de europeiska eliterna, och deras brist på förståelse av hur de finansiella marknaderna fungerar, längs med fotknölarna. På mig så verkar det som om EU-topparna inte betraktar de finansiella marknaderna för vad de egentligen är (förmedlare mellan sparare och låntagare) utan som en kossa som oavbrutet kan mjölkas på pengar. Vid G20-toppmötet i London förra året så fick EU-politikerna bl. a. med sig en skrivelse om lågskatteländer som roten till hela finanskrisen (sic!). Jag kan lova Er allt om att finanskrisen i USA hade ingenting med Liechtenstein och Andorra att göra (och än mindre Euroländernas nuvarande skuldkris!). Skyll inte på budbäraren! Barber skriver så här:

EU-auktoriteterna bör dra sig till minnes att mellan år 1999, året då euron infördes, och 2007 så friade marknaderna Greklands underskott hellre än fällde och marknaden gick inte till attack. I själva verket så värderade marknaden Greklands statsskuld på samma skala som Frankrike och Tyskland. Klagade EU-topparna på detta? Som Eliza Doolittle sa i Pygmalion: "I helsike heller!". EU-regeringarna hade naturligtvis bortsett från att Grekland hade ljugit om sina räkenskaper och fuskat sig in i EMU.

Det som förmodligen kommer att hända i nästa vecka när räntorna på spanska och portugisiska statspapper går genom taket är att den Europeiska centralbanken (ECB) ser sig tvungen att ingripa och köpa upp portugisisk och spansk skuld. Även om Jean-Claude Trichet och Axel Weber officiellt utesluter denna lösning så blir det det enda som kan lugna marknaderna. Det här är precis samma monetära politik som drev Zimbabwe i fördärvet. Samtidigt så kommer Tyskland, som verkligen vet vilken skada inflationen kan göra, skyndsamt att byta ut sina Euro mot D-Mark och begrava hela EMU som idé.

Det är nu alldeles uppenbart att euron inte kommer att överleva obligationsmarknadens uppvaknande. Euron är ju naturligtvis än så länge valuta i Euroområdet, men den är som en kyckling där huvudet har blivit avkapat men ändå springer runt i ett par sekunder på rena nervsignaler.

Tony Barbers blogginlägg:
http://blogs.ft.com/brusselsblog/2010/05/ignorant-european-elites-fume-at-financial-markets/

Andra bloggar om EMU-krisen är Musik@Centrifugen:
http://mfc.elmberg.net/2010/05/07/modern-av-alla-raddningspaket-forbereds-av-ecb/

Flute-tankar:
http://flutetankar.blogspot.com/2010/05/finanskrisen-version-20.html

Cornucopia?:
http://cornubot.blogspot.com/2010/05/frankrike-beslutar-om-stod-till-franska.html

Daytrading-Winning Trading:
http://winningtrading.vinnarbyran.se/?p=6573

Alltmedan Biology & Politics har en diametralt motsatt uppfattning om marknadernas roll i EU-ländernas skuldkris:
http://biologyandpolitics.blogspot.com/2010/05/grekland-pa-vag-mot-kollaps-och.html

onsdag 5 maj 2010

Skrattretande politiker

Det mest löjeväckande i hela historien om Europas skuldkris är hur de europeiska politikerna har försökt att tona ner problemen och kategoriskt förnekat att det har funnits några problem överhuvudtaget. Kolla vad Joaquin Almunia, dåvarande EU-kommisionär för monetära frågor, sade i Davos i januari:



Mer om Grekland hos Det brinner visst hos grannarna:
http://tonynordin.blogspot.com/2010/05/grekland-och-webb-tv.html

Leonel Marjavaara:
http://leonel-marjavaara.blogspot.com/2010/05/ubersmutsiga-grekland.html

Dick Erixon:
http://erixon.com/blogg/2010/05/vansterdemonstranter-dodar-civila-i-grekland/

ASPO-Sverige:
http://www.asposverige.se/2010/05/manga-rokmolm-i-april/

och Ekonomikommentarer skriver om Carmen Reinhardt och stora statsskulder:
http://vansterekonomi.blogspot.com/2010/05/kapitalets-rorlighet-och-bankkriser.html

Kaos på obligationsmarknaden

Situationen på obligationsmarknaden i Europa fortsätter att förvärras. Det ryktas att marknaderna i Portugal och Grekland har stängt efter det att CDS swapparna för Portugal hade ökat med mer än 60 baspunkter till 400 bps sedan igår. STUPID, vilket är en akronym för Spain, Turkey, UK, Portugal, Italy och Dubai, har ökat mer än 50 baspunkter till 250 baspunkter på bara några få dagar. Själv tror jag att euron har högst 4 veckor kvar i livet. Timglaset har börjat rinna.