fredag 21 maj 2010

Oroliga marknader

Så varför föll börsen som den gjorde i veckan? Stockholmsbörsen föll med 3,4% i veckan samtidigt med att S&P-indexet i USA är mer än 6% ner för veckan.

Igår så publicerades de ledande ekonomiska indikatorerna i USA. De ledande ekonomiska indikatorerna har ökat varje månad sedan i mars 2009 ända fram till nu, och man kan kalkera hela börsuppgången ovanpå dessa. Oroande är att de föll med 0,1% i april medan de ökade med 1,3% i mars - med andra ord en formidabel krasch. Möjligen har det att göra med den amerikanska centralbankens beslut om att avsluta programmet med stödköp av obligationer i mars månad. Börsen i USA tittar hur som helst noggrannt på de ledande ekonomiska indikatorerna och de är definitivt en bidragande orsak till att börsen föll som den gjorde i veckan.

Ytterligare en anledning är naturligtvis skuldkrisen i Europa där Tyskland med Angela Merkel i spetsen i ren desperation förbjöd naken blankning av Credit Default Swaps i veckan. Om tyskarna hade tänkt sig att detta skulle lugna oron på obligationsmarknaden så misstog de sig gruverligt. Räntan på den 10-åriga grekiska statsobligationen gick med en gång upp 37 basispunkter till 7.92% och har sedan dess ökat med ytterligare 15 basispunkter. Marknaden är orolig för den vet inte vad som egentligen gäller. I bästa fall så är tyskarnas utspel bara det senaste i raden av exempel på hur dåligt EU fungerar. I värsta fall så har tyskarna bestämt sig för att gå sin egen Alleingang. Tomas Linnala på E24 uttrycker det så här i en utmärkt analys:

Vad ska marknaden tro? Den optimistiska tolkningen är att Tyskland bara försöker ge retoriskt understöd till den färska men redan kritiserade idén om blankningsförbud i eurostatspapper. Den negativa tolkningen, som finansmarknaden nu tycks luta åt, är att det finns en betydande politisk spricka mellan de gamla kol- och stålunionsfränderna.

Tyskland har en efterkrigshistoria av stenhård inflationskontroll. Frankrike har en efterkrigshistoria av politisk självtillräcklighet. En möjlig väg ur eurokrisen är att släppa på inflationen, så nu är frågan vad Europas ledare vill och framför allt om de vill samma sak eller om vi mitt i krisen är på väg mot ett politiskt dödläge.

De ledande ekonomiska indikatorerna:
http://www.conference-board.org/economics/bci/pressRelease_output.cfm?cid=1

Tomas Linnala skriver på E24:s Börsometern:
http://www.e24.se/borsometer/?show=11#teaser11

Ambrose Evans-Pritchard skriver i The Daily Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/7742355/Germanys-desperate-short-ban-triggers-capital-flight-to-Switzerland.html

Intervju med Karl-Otto Poehl som var chef för den tyska centralbanken mellan 1980-1991:
http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,695245,00.html

Mer om skuldkrisen hos Motvallsbloggen:
http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=3274

jorgenmodin.net:
http://jorgenmodin.net/index_html/archive/2010/05/16/analys-sverige-och-singapore-bland-de-f-lnder-som-kan-klara-skuldkrisen

Fredskoalitionen i Göteborg:
http://www.fredskoalitionen.se/artiklar/2010/05/15/men-vad-i-jesu-namn-vad-ska-vi-gora-at-detta/

In the end we're all debt:
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2010/05/overdos-om-krisen-i-grekland-och-svensk.html

och Ekonomikommentarer:
http://vansterekonomi.blogspot.com/2010/05/raddningspaketen-i-jamforelse.html

Inga kommentarer: