fredag 7 maj 2010

Den huvudlösa hönan

I ett svavelosande blogginlägg i gårdagens nätupplaga av Financial Times så jämnade Brysselkorrespondenten Tony Barber de europeiska eliterna, och deras brist på förståelse av hur de finansiella marknaderna fungerar, längs med fotknölarna. På mig så verkar det som om EU-topparna inte betraktar de finansiella marknaderna för vad de egentligen är (förmedlare mellan sparare och låntagare) utan som en kossa som oavbrutet kan mjölkas på pengar. Vid G20-toppmötet i London förra året så fick EU-politikerna bl. a. med sig en skrivelse om lågskatteländer som roten till hela finanskrisen (sic!). Jag kan lova Er allt om att finanskrisen i USA hade ingenting med Liechtenstein och Andorra att göra (och än mindre Euroländernas nuvarande skuldkris!). Skyll inte på budbäraren! Barber skriver så här:

EU-auktoriteterna bör dra sig till minnes att mellan år 1999, året då euron infördes, och 2007 så friade marknaderna Greklands underskott hellre än fällde och marknaden gick inte till attack. I själva verket så värderade marknaden Greklands statsskuld på samma skala som Frankrike och Tyskland. Klagade EU-topparna på detta? Som Eliza Doolittle sa i Pygmalion: "I helsike heller!". EU-regeringarna hade naturligtvis bortsett från att Grekland hade ljugit om sina räkenskaper och fuskat sig in i EMU.

Det som förmodligen kommer att hända i nästa vecka när räntorna på spanska och portugisiska statspapper går genom taket är att den Europeiska centralbanken (ECB) ser sig tvungen att ingripa och köpa upp portugisisk och spansk skuld. Även om Jean-Claude Trichet och Axel Weber officiellt utesluter denna lösning så blir det det enda som kan lugna marknaderna. Det här är precis samma monetära politik som drev Zimbabwe i fördärvet. Samtidigt så kommer Tyskland, som verkligen vet vilken skada inflationen kan göra, skyndsamt att byta ut sina Euro mot D-Mark och begrava hela EMU som idé.

Det är nu alldeles uppenbart att euron inte kommer att överleva obligationsmarknadens uppvaknande. Euron är ju naturligtvis än så länge valuta i Euroområdet, men den är som en kyckling där huvudet har blivit avkapat men ändå springer runt i ett par sekunder på rena nervsignaler.

Tony Barbers blogginlägg:
http://blogs.ft.com/brusselsblog/2010/05/ignorant-european-elites-fume-at-financial-markets/

Andra bloggar om EMU-krisen är Musik@Centrifugen:
http://mfc.elmberg.net/2010/05/07/modern-av-alla-raddningspaket-forbereds-av-ecb/

Flute-tankar:
http://flutetankar.blogspot.com/2010/05/finanskrisen-version-20.html

Cornucopia?:
http://cornubot.blogspot.com/2010/05/frankrike-beslutar-om-stod-till-franska.html

Daytrading-Winning Trading:
http://winningtrading.vinnarbyran.se/?p=6573

Alltmedan Biology & Politics har en diametralt motsatt uppfattning om marknadernas roll i EU-ländernas skuldkris:
http://biologyandpolitics.blogspot.com/2010/05/grekland-pa-vag-mot-kollaps-och.html

Inga kommentarer: