onsdag 17 mars 2010

Skuld, undergång och fall

Jag har skrivit tidigare här på bloggen om den brittiske historikern Niall Ferguson. I det senaste numret av tidskriften Foreign Affairs så skriver han en essä som heter Complexity and Collapse och som tar upp sårbarheten för det amerikanska imperiet och hur fort ett eventuellt sammanbrott kan komma att bli.

Som jag redan har sagt här på bloggen så bygger den amerikanska hegemonin på två pelare: dollarn och militären. Den amerikanska dollarn har sedan slutet på första världskriget fungerat som världens reservvaluta, men ett flertal olika faktorer talar nu för att den här perioden är på väg att ta slut. Den amerikanska militären är djupt inblandad i två krig som förs långt hemifrån och som kostar skjortan.

Dollarns status som reservvaluta håller på att få sig en törn av just underskotten i den amerikanska ekonomin. Förra året så uppgick underskotten till 1.4 biljoner dollar och i år så blir siffrorna ungefär lika stora. En mängd forskning (se bl. a. Lawrence Kotlikoff och Kenneth Rogoff) visar att det är när den totala skulden uppgår till ungefär 90% av BNP som det blir svårt att hålla nere de långa marknadsräntorna. Skenande långa marknadsräntor är det värsta som kan hända för skuldsatta. Det är m.a.o. helt omöjligt för USA i längden att föra två krig utomlands och samtidigt behålla dollarns status som världens reservvaluta. USA är i och för sig inte där än men de närmar sig med stormsteg.

...och sedan lurar energikrisen bakom hörnet.

Fler bloggar om Niall Ferguson är Öga och öra:
http://johanselander.blogspot.com/2010/03/hotet-fran-usakrisen-5.html

Världsinbördeskriget:
http://varldsinbordeskriget.wordpress.com/2010/03/02/the-american-hegemon/

och Vidsynt's blog:
http://vidsynt.wordpress.com/2010/02/08/mera-lappstift-till-griisen/

Fler bloggar om skuld är Motpol:
http://motpol.blogspot.com/2010/03/den-tunna-hinnan.html

Samtidigt som CATRINE OCH SYNDABOCKARNA skriver om La Zone Xtreme på France2:
http://catrine2009.blogspot.com/2010/03/lucifereffeten-pa-fransk-tv-imorgon.html

1 kommentar:

Anonym sa...

Skärp dig nu, en av nätets bästa bloggare kan inte skriva så här sporadiskt, flera inlägg i veckan tack! =)