torsdag 18 mars 2010

Finansiellt krig

I en artikel i The Daily Telegraph så skriver undergångsprofeten Ambrose Evans-Pritchard om det komplicerade förhållandet mellan USA och Kina. Spänningarna länderna emellan som jag skrev om för redan ett år sedan håller nu på att bli ännu starkare.

Grundproblemet är naturligtvis att när ett land normalt har ett handelsöverskott med andra länder så tenderar valutan att stärkas. Detta gäller dock inte i förhållandet mellan USA och Kina eftersom Kina aktivt håller nere värdet på sin valuta. Så även om Kina exporterar enorma mängder varor till USA så är renmimbin ändå svagare. Kineserna är helt enkelt tvungna att dyka upp på varenda amerikansk obligationsauktion och köpa upp den amerikanska statsskulden. Det har dock inget med omtanke om den amerikanske skattebetalaren att göra - det är helt enkelt så att om de inte dök upp så skulle dollarn sjunka som en sten gentemot den kinesiska valutan.

Eftersom Kina artificiellt håller sin valuta undervärderad i förhållande till dollarn så har det lett medlemmar av den amerikanska kongressen att vilja kalla beteendet för manipulation. Bl. a. så kallade den då nytillträdde amerikanske finansministern Timothy Geithner det för manipulation januari förra året – något som han i och för sig snabbt tog tillbaka. Just ordet manipulation är något som retar gallfeber på kineserna. Nu håller dock kongressen på att lägga fram förslag till lagstiftning som gör det lättare att tala klarspråk om valutaobalanserna.
Skillnaden nu och för ett år sedan är att den amerikanska arbetslösheten nu är skyhög. U6 siffrorna, som inkluderar både de som inte har har något jobb och de som har slutat att söka nytt jobb, är runt 17%. Harangerna, som nästan mynnar i förolämpningar, skickas nu fram och tillbaka över Stilla Havet, men det är Kinas beteende som är roten till problemet. Som Evans-Pritchard skriver:

”Det som intresserar mig mest är Kinas vilja till att höja insatserna. Kina har hotat alla företag som är inblandade i USA:s 6.4 miljoner $ kontrakt av vapen till Taiwan med sanktioner, hotat Boeing att bli utestängda från landet och hotat med en eskalerande nivå när det gäller Taiwan-krisen.”

En manipulerad amerikansk obligationskris skulle ge ett enormt bakslag för Kina. Problemet för Kina är att även om de skulle dumpa hela sin reserv på 1.4 biljoner $ så kan USA svara med att återinföra kapitalkontrollen och effektivt stänga marknaderna för utomstående. Vem skulle vara domare i en sådan situation? IMF, Japan, EU eller FN? Tänk igen! I ett finansiellt krig mellan USA och Kina så skulle Washington vinna.

Här kommenterar Paul Krugman problemen med Kina:



Artikeln i The Daily Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/7442926/Is-Chinas-Politburo-spoiling-for-a-showdown-with-America.html

Artikeln på Bloomberg:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=a_xUgZ2slDo8&pos=9

Fler bloggare om Ambrose Evans-Pritchard är Bronsonbloggen:
http://bronsonbloggen.wordpress.com/2010/03/15/usa-kina-positionering-for-konflikt/

Flute-tankar:
http://flutetankar.blogspot.com/2010/03/kornelius-purps-varnar-for.html

Cornucopia?:
http://cornubot.blogspot.com/2010/02/eu-har-strupgrepp-om-grekland.html


Stefan Karlsson's blog:
http://stefanmikarlsson.blogspot.com/2010/02/what-if-germany-exited-euro-area.html

Johan Ingerö skriver om en av de intressantaste kommentatorerna för ögonblicket, Jim Rickards:
http://ingero.blogspot.com/2010/03/kina-historiens-storsta-bubbla.html

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är jag glad att jag märkte reflexions-of-red.blogspot.com, precis lämplig information som sökes!

Anonym sa...

Du måste överväga aspekt inuti en viktig utmaning för en av alla de mest positiva blogg webbplatser för alla på nätet. Jag faktiskt kan föreslå reflexions-of-red.blogspot.com!