söndag 14 mars 2010

En ny världsvaluta?

I ett kortare inlägg är jag nu tillfälligt tillbaka. Jag har helt enkelt inte tid att uppdatera bloggen som tidigare, men idag gör jag ett undantag. Anledningen är att jag häromdagen lyssnade på en faktaspäckad intervju med Jim Sinclair på Eric Kings websida där Jim talade om gulds roll i en inflationär miljö, Greklands skuldproblem och framtiden för världens monetära system. Intervjun är delad i två delar och det är ungefär åtta minuter in i den andra delen som det blir riktigt intressant. Då läser Eric ett utdrag ur en artikel som Jim skrev på sidan Jsmineset.com:

Hur som helst så betyder det [att Grekland antingen blir lösköpta eller ser sig tvungna att lämna Eurosamarbetet (vilket i sig skulle gynna marknaden för Credit Default Swaps och dra ner all världens valutor i fördärvet)] att vi är på väg mot en enda världsvaluta med en enda centralbank, den internationella valutafonden (IMF).

Om Grekland blir lösköpta så kommer det att ta längre tid att etablera un världsvaluta, men om Grekerna tillåts att gå under så kommer det att gå fortare än kvickt.

Det är när Jim utvecklar resonemanget kring artikeln som intervjun blir riktigt intressant. Han börjar med att säga att alla våra valutor är dödsdömda, men att för att begrava dem så krävs det en utomstående katastrof och att världens nuvarande centralbanker först måste bli ordentligt problemtyngda. Det är precis det vi ser idag. Eftersom den amerikanska dollarn inte längre fungerar som reservvaluta, men att det egentligen inte finns några alternativ, så tror Sinclair att det kommer att bli något som liknar det som kallas Special Drawing Rights, eller SDR, som egentligen är en korg av olika valutor som kommer att ta över.

Problemet med en sådan lösning är att guld, som sedan tidernas begynnelse har fungerat som valuta, kommer att konkurrera med en sådan världsvaluta. Enligt Sinclair så kommer en ny världsvaluta inte att bli direkt konvertibel mot guld eftersom det kommer att eliminera centralbankernas handlingsfrihet, utan bli knutet till guld i något som heter Centralbankernas guldkvotcertifikat. Gulds värde i förhållande till valutan kommer då att vara bestämd av likviditeten av valutan i givet spann.

Detta var något som fanns redan under Bretton Woods samarbetet då centralbankerna kunde lösa in dollar mot en given mängd guld. Tyvärr så satte kostnaderna för Vietnamkriget käppar i hjulet för det här systemet och President Nixon satte slutgiltigt punkt för dollarns guldbackning 1971. Hur som helst så ser Sinclair att en ny världsvaluta i alla fall kommer att bli löst knuten till guld. Det låter nåt för oss Guldbaggar.

Nu ser det ut som om Grekland i alla fall kommer att bli lösköpta, men det riktigt intressanta i tragedin om Greklands statsskulder finns i
Tysklands roll som räddare i nöden.

Inga kommentarer: