lördag 15 mars 2014

Varför 2014 börjar se ut som 2008


I ett intressant blogginlägg på Peak Prosperity skriver författaren och bloggaren Charles Hugh Smith (CHS) om varför han tycker att 2014 ser ut som 2008.

I inlägget talar CHS om flera olika trender som han säger talar för att marknaderna kommer att bryta samman, bl .a.:

1./ Det som Federal Reserves regionala avdelning i San Francisco kallar för deras Finansiella Stress Index nu har nått samma låga nivåer som det hade precis före krisen 2008. Ett lågt värde kan tala för att en kris är i antågande.

2./ Det att Dow Jones Industrial Average nu möjligen är på väg att bilda ett så kallat "Head and Shoulders"-mönster. Dessa mönster är om de realiseras väldigt negativa för marknaden.

3./ En tredje trend som CHS talar om är att reallönerna för amerikanska löntagare har gått stadigt ner sedan 2008. Han ställer sig därför frågan "Om nu löner och inkomster är på väg ner hur länge kan aktiemarknaden fortsätta upp?"

På den frågan skulle jag vilja svara: "Så länge Centralbanken fortsätter att trycka pengar." 

Däremot behöver en marknad som går upp hela tiden nytt bränsle för att överleva. När nu Centralbanken är på väg att trappa ner på stödköpen (av obligationer) så försvinner det bränslet. Resultatet blir att raketen stannar och börjar falla tillbaka mot marken.

Exploderar oljan?

Själv skulle jag då hellre vilja lyfta fram en graf över oljepriset:


Det har kunnat bryta ihop inte mindre än fem gånger under de senaste två åren utan att göra det.

I stället har priset bara ökat hela tiden och är nu väldigt nära att bryta ut. Energin i den här rörelsen kommer att bli explosiv och det är klart att konsumentpriserna kommer att följa efter när och om det bryter ut.

Som ekonomen Jeff Rubin sa om krisen 2008 så var det inte så mycket en kris om att husmarknaden i USA gick överstyr utan en kris som handlade om oljepriset.

Kom ihåg att oljan nästan kostade 150 USD sommaren 2008 och att företagen drog ner på allt de kunde och t.o.m. globaliseringen började backa.

Det kan även hända 2014.











Inga kommentarer: