söndag 6 mars 2011

Renons på resurser

På Zero Hedge finns en bloggpost av Egon von Greyerz på schweiziska Matterhorn Capital som närmast kan betraktas som undergångsporr. Von Greyerz talar om ett nära förestående sammanbrott i dollarns värde och som resultat skenande råvaru- och ädelmetallpriser (ett koncept som f.ö. också har också förts fram av den amerikanske investeraren James Turk) och redovisar fyra skrämmande fakta:

1/ US dollarn har fallit i värde gentemot guld med 82% sen 1999

2/Det amerikanska aktieindexet Dow Jones har fallit 83% mot guld sedan 1999

3/Mot Schweizerfrancen har dollarn tappat 41% sedan 1999

4/ Det som Von Greyerz kallar det kontinuerliga råvaruindexet, där han ger mat 60% viktning, energi 17% och metaller 23%, är upp mer än 100% sedan 2009. Det är omöjligt att diskutera med verkligheten och dessa är fakta. Vidare talar von Greyertz om att de amerikanska räntorna nådde en lägstanivå i januari 2009 och sedan dess har krupit stadigt upp. Intressantast är dock von Greyertz när han talar om hungerupplopp:

Det är nästan säkert att [upploppen i Nordafrika] kommer att sprida sig till andra länder i Mellanöstern, Afrika och den övriga U-länder. Det kommer att leda till nya regimer och nya politiska system som antingen kommer att tillhöra extremhögern, extremvänstern eller religiösa extremister. De kommer däremot inte att lyckas lösa de grundläggande problemen som är hunger och fattigdom...Till sist kommer folket att ta lagen i egna händer eftersom ingen regim kommer att lyckas tillhandahålla de basala nödvändigheterna.

För er som tycker om att läsa om hur västvärlden är renons på resurser, läs här: http://www.zerohedge.com/article/egon-von-greyerz-hyperinflationary-deluge-imminent-or-why-bernankes-motto-après-nous-le-déluge

Själv skulle jag vilja att guld- och oljepriserna halverades och det hela lugnade ner sig ett par grader.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hey - I am definitely glad to find this. Good job!