onsdag 2 mars 2011

Hur påverkar ett oljepris på 200$ världsekonomin?

Jag har skrivit om kanadensiske Jeff Rubin förut som en av de få ekonomerna som verkligen förstår vad Peak Oil betyder för världsekonomin. Han skriver ett blogginlägg i veckan på siten jeffrubinssmallerworld.com där han diskuterar Peak Oil ur ett ekonomiskt perspektiv. Han driver bl. a. tesen att huvudorsaken till lågkonjunkturen som följde på finanskrisen 2008 var de höga oljepriserna. Han har också talat om att globaliseringen bara är en övergående fas i historien och att den fasen har varit driven av billiga oljepriser. I sitt senaste inlägg så diskuterar han vad 200$ olja kommer att betyda för ekonomin:

Det är anmärkningsvärt att iakttaga att trots att [de tresiffriga oljepriserna] ledde till den djupaste lågkonjunkturen i efterkrigstiden samt en, i och för sig tillfällig, lägre oljekonsumtion så var priserna tillbaka uppe över 100$ långt före problemen i arabvärlden började...Det kommer dessutom att bli svårt hålla priserna nere när investerare börjar stoppa in sina pengar i olja...Om vi har lärt oss något av den senaste lågkonjunkturen så är det att [världsekonomin] inte fungerar så väloljat med ett oljepris på 147$ fatet.

Novalucol, någon?

Mer om Jeff Rubin hos In the end we're all debt:

http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2011/03/jim-rogers-saudi-arabia-is-lying-about.html

Paulusindomitus om Mohammar Khadaffi:

http://paulusindomitus.wordpress.com/2011/02/24/khadaffi-fran-arabvarldens-ledare-till-historisk-relik/

Ekonomikommentarer:

http://vansterekonomi.blogspot.com/2011/03/senkommet-motstand-mot-khadaffi.html

Brachyura's Finans Blogg:

http://brachyura.wordpress.com/2011/03/02/zanga-zanga/

och Lena Ek pläderar för större transparens i det ekonomiska samarbetet med Nordafrika, (men varför höll hon tyst om det innan revolterna började?):

http://www.lenaek.se/europeiska-olje-och-gasbolag-vill-inte-redovisa-vad-de-betalat-ut-till-regeringarna-i-algeriet-libyen-och-egypten/


Inga kommentarer: