söndag 30 november 2008

OPEC-mötet

OPEC-länderna träffades i helgen i Kairo utan att kunna enas om en sänkning i oljeproduktionen. Iran har talat om att oljemarknaderna har 2 miljoner fat för mycket om dagen. Det som länderna kunde komma överrens om var ett riktpris på 75 US$ för ett fat olja. Problemet är att OPEC-länderna behöver intäkterna för att överhuvudtaget kunna finansiera sina budgetar. Enligt en artikel på Bloomberg så ber OPEC t.o.m. utomstående länder som Ryssland och Norge om hjälp för att dra ned på deras produktion i stället.

Det finns två länder som kan dra ner på oljeproduktionen utan att det skadar den egna ekonomin alltför mycket: Saudiarabien och Ryssland. Saudiarabien är naturligtvis ett väldigt ostabilt land med en väldigt ostabil regering, men USA:s politik i Mellanöstern har fört det med sig att Saudiarabiens Kung Abdullah står på vår sida. Naturligtvis så har USA ett intresse av ett lägre oljepris - speciellt nu med de allvarliga finansiella bekymren. Vi får därför räkna med att USA har spelat med i bakgrunden i Kairo.

Ryssland är dock en helt annan historia. Deras oljeproduktion nådde ett andra maximum i början av året. Sedan dess har produktionen fallit. Den första peaken kom redan på 1980-talet och sedan föll produktionen som en sten när Sovjetunionen gick under. Ryssland har sedan dess investerat i ny oljeproduktion och lyckades öka produktionen helt fram till 2008 - även om nivåerna är lägre än vad de var på 1980-talet. Ryssland är ett oberäkneligt kort som man inte vet var man har och som inte har tvekat att använda energivapnet för att få som de vill.

Det må vara sant att OPEC-länderna helt har förlorat förmågan att kunna styra priset när efterfrågan är större än utbudet. OPEC-länderna har kvoter för hur mycket olja som de olika länderna får pumpa upp och sälja. De här kvoterna efterlevs inte särskilt väl vilket har lett flera bedömare till att dödförklara OPEC, men om det nu är sant att världen producerar för mycket olja så återvänder prissättningsmakten till kartellen. Vi köpare sitter då i rävsaxen, och vi måste helt enkelt blidka Rysslands och oljesheikernas nycker igen.

Artikeln på Bloomberg:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aJWUVURs.PKo&refer=home

AFP-telegram om hur Iran betraktar oljemarknaden:
http://news.yahoo.com/s/afp/20081130/wl_mideast_afp/iranenergyoilopec

AFP-telegram om den saudiske kungen:
http://news.yahoo.com/s/afp/20081129/wl_mideast_afp/opecoilsaudi

Fler bloggare om OPEC är JohanNorberg.Net:
http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=11&year=2008#2986

Fler bloggare om Ryssland är diVERse:
http://www.kniivila.net/2008/balansgang-mellan-bryssel-och-moskva/

Fler bloggare om fossila bränslen är UD/RK-samhällsdebatt:
http://uddebatt.wordpress.com/2008/11/25/wind-power-exposed-the-renewable-energy-source-is-expensive-unreliable-and-won%e2%80%99t-save-natural-gas-%e2%80%93-and-emits-more-co2-than-thought/

Stockholm enligt Ankersjö:
http://perankersjo.blogspot.com/2008/11/bra-krnkraftsbesked-av-maud.html

Stimulansbloggen om könsperspektiv på bilvalet:
http://www.stimulans.se/2008/11/vw-mans-world.php

lördag 29 november 2008

Nya spådomar

Det blir ingen vanlig postering idag eftersom jag har andra grejer för mig men kolla gärna in de här filmerna med Peter Schiff där han talar om framtiden för guld och dollarn och hans egna spådomar:




fredag 28 november 2008

Vart är guldpriset på väg?

Citigroups chefsanalytiker Tom Fitzpatrick är liksom jag övertygad om att guldpriset är på väg upp. Till skillnad från oljepriset som har sjunkit från 150$ helt ner till 50$ på några få månader så har guld bara sjunkit med 30% från sitt maximum i april. Den legendariske investeraren George Soros har sagt att "i det långa loppet så finns det inget alternativ till högre guldpriser".

Anledningen till att guldpriset kommer att gå upp i pris över en längre period är att guld har ett givet och inneboende värde som papperspengar inte har. Eftersom centralbankerna ökar penningmängderna hela tiden så finns det helt enkelt inget alternativ än ett stigande guldpris. Investeringsfonden Tocqueville mäter guldpriset i förhållande till priset på värdepapper. Guldpriset stod vid 22% av värdepapperspriset 1980, och tredje kvartalet i år så var motsvarande siffra 4% vilket tyder på att guldpriset har långt kvar innan det är färdigt.

Fitzpatrick på Citigroup tror att guldpriset kan gå upp till 2000$ under 2009. Han säger så här om finanskrisen och politikernas lösningar:

De kastar allt möjligt på krisen. Världen kommer inte att vara den samma efter centralbankernas fixande. När så röken äntligen skingras så får vi antingen se att åtgärderna fungerar och alla de pengar som har blivit inpumpade i systemet resulterar i en inflationär kris. Eller så fungerar det inte och vi får en deflationär kris med massiv internationell politisk instabilitet, social oro och möjligen krig.

Låter trevligt, eller hur?

Artikeln om Citigroups spådomar:
http://www.marketoracle.co.uk/Article7517.html

John Hathaway på Tocqueville Asset Management skriver om guldpriset:
http://www.tocqueville.com/media/Is_Gold_Still_In_a_Bull_Market.pdf

Mer om Citigroup på Handelsminister Ewa Björlings blogg, Frihandelsministern:
http://frihandelsministern.wordpress.com/2008/11/24/rorlig-mandag-pa-finansmarknaden/

och min ekonomi:
http://www.minekonomi.com/vilken-sida-valjer-du

Mekongs blogg:
http://mrmekong.blogspot.com/2008/11/vrldens-rikaste-man-han-lngst-ner-allts.html

USA-bloggen på DN:
http://blogg.dn.se/blogg/usabloggen/2008/11/25/tank-om-vandningen-inte-kommer-745

samt inslag.se:
http://inslag.se/journal/2008/11/22/aterigen-den-amerikanska-kraschen.html


torsdag 27 november 2008

En tvivlares bekännelser

Chefredaktören för tidsskriften Energy Tribune, Robert Bryze, var länge en arg kritiker av Peak Oil-rörelsen. Han talade länge om att diskussionerna kring oljetoppen skymde fokus för den enormt viktiga omställning som vi stod inför, men i den senaste ledaren så kommer det fram att numera har bytt fot. Bryze skriver så här:

Jag har tillbringat mycket tid de senaste månaderna med att tala med två av de skarpaste analytikerna i oljebranschen: Peter Wells och Charley Maxwell. Bägge är de övertygade om att Peak Oil är en realitet - en realitet som kommer att göra ont.

Anledningen till att artikeln är så intressant är att Bryze fortfarande är skeptisk till alla dystopiska spådomar om bränslebrist, undergång och folk som förespråkar Peak Oil. Att han har mjukat upp sitt radikala motstånd står dock klart utifrån det här:

När någon frågade mig vad jag tyckte om Peak Oil så brukade jag generellt sett svara: Än sen då? Jag tänkte som så att vi skulle ändå inte veta något förrän efter det hade inträffat. En annan anledning till mitt motstånd var att vi oavsett priser eller tillgång först på allvar skulle ta ett steg bort ifrån oljan när något bättre, billigare eller bekvämare kom på banan.

Mot det här tänkandet får jag rada upp mina gamla vanliga argument:

1./ 49% av jordens olja kommer från bara 116 gigantiska oljefält som alla blev upptäckta för länge sedan. Minskningstakten för oljeproduktionen är så stor att vi kan glömma allt tal om en "smärtfri övergång".

2./ Sedan 2004 - trots de senaste årens uppgång i pris - så har världen inte lyckats att producera en ökande mängd olja. Världen har befunnit sig på en platå i fyra år.

3./ Många av exportländerna har blivit till nettoimportörer på otroligt kort tid. Storbritannien och Indonesien är exempel på detta. Anledningen är att exporterna sjunker fortare än produktionen.

Det är Robert Bryze mot Matt Simmons - vem tror ni mest på?

Artikeln i Energy Tribune:
http://www.energytribune.com/articles.cfm?aid=1032

Livet efter oljan skriver om exponentiell tillväxt:
http://efteroljan.blogspot.com/2008/11/inga-trd-vxer-till-himlen.html

Cornucopia skriver om hur Sverige har och andra västländer har exporterat oljeanvändningen till tillväxtländer i Sydostasien:
http://cornubot.blogspot.com/2008/11/export-av-oljeberoende.html

Ekonomikommentarer skriver om frihandel contra protektionism:
http://vansterekonomi.blogspot.com/2008/11/protektionismens-terkomst.html

Annarki om ekonomin på Maldiverna:
http://annad.blogg.se/2008/november/var-det-nagon-som-sa-att-global-uppvarmning-b.html

och Marknadsblogg om billiga oljebolag:
http://marknadsblogg.blogspot.com/2008/11/bevis.html

onsdag 26 november 2008

Norsk olja

En artikel i Forbes Magazine talar om hur Norges BNP krympte med 0,7% tredje kvartalet 2008. Inte alltför överraskande så är en av huvudanledningarna sjunkande oljeproduktion. Oljeproduktionen är essentiell för Norges ekonomi och uppgick 2007 till 20% av BNP.

Enligt BP:s Statistical Review 2008 så nådde Norge sin maxproduktion år 2001 med 3,42 miljoner fat om dagen. 2007 så var produktionen nere på 2,56 miljoner fat om dagen svarande till en minskningstakt på 4,8% om året. Med en sådan minskningstakt så kommer Norges oljeexporter att vara noll någon gång mellan 2025 och 2030. Det är bara 20 år dit. Vad skall norrmännen hitta på när oljan är slut?


Artikeln i Forbes:
http://www.forbes.com/markets/2008/11/25/norway-gdp-oil-markets-econ-cx_po_1125markets08.html

Tomas Jennebo om byggnadsarbetare som jobbar i Norge:
http://jennebo.blogspot.com/2008/11/ekonomiska-krisen.html

Lycklig kvinnas dagbok om goda glassar i Norge:
http://ungkvinnas.blogg.se/2008/november/ben-jerrys.html

Federley om lagstiftning i Norge:
http://federley.blogspot.com/2008/11/vnsterpartiet-r-ute-o-cyklar.html

På Svenska skriver om Norges skamfläckar:
http://www.xn--psvenska-9za.se/2008/11/26/namn-och-politik/

och Steve Lando funderar på att byta namn:
http://stevelando.blogspot.com/2008/11/benito-lando.html

tisdag 25 november 2008

Kinesiska perspektiv

Via The Mogambo Guru på websidan The Daily Reckoning så får vi tips om en artikel om USA:s dubbla underskott skriven ur ett kinesiskt perspektiv. Artikelförfattaren, Xiang Songzuo, är professor vid Centrala Kinas Universitet och han talar om ett antal krav som Kina bör ställa på USA för att rädda USA och fortsätta köpa upp dess skuld. Bland kraven finns bl. a. att USA måste öppna sina finansmarknader för kinesiska investeringar, ta bort de exportrestriktioner som hindrar transfer av högteknologi till Kina och ett stopp för USA:s motstånd när det gäller EU:s vilja att ta bort förbudet att exportera vapen till Kina.

Kinas exportberoende ekonomi är ibland de ekonomier i världen som är mest känsliga för en recession i USA. När företagen går dåligt så avskedas folk i horder vilket leder till social oro och de kinesiska ledarna talar om en tillväxt på 8% som en brytpunkt för att dra till sig tillräckligt med folk från landsbygden och samtidigt undvika socialt kaos. Nu talar de flesta ledande politiker i USA om att rädda det finansiella systemet till varje pris - även om priset i slutänden är hyperinflation. Så vad händer när det går upp för Kinas ledare att den dollarreserv på 1,5 biljoner dollar som Kineserna har lagt på hög inte är vad som utlovats? Kommer Kina att utveckla sig till en stillsam tebjudning eller kommer vi att se något betydligt våldsammare än så?

Xiang Songzuo skriver i China Stakes:
http://www.chinastakes.com/story.aspx?id=813

The Mogambo GuruThe Daily Reckoning:
http://www.dailyreckoning.com/Writers/Mogambo/DREssays/MG112108.html

En annan blogg om Kinas dollarreserver är Hogrelius tankar i skrift:
http://hogrelius.blogspot.com/2008/11/den-heliga-rtten-till-ickeinblandning.html

Lennart Holmlund:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1522&blogg=27895

och Veckobladet:
http://veckobladet-lund.blogspot.com/2008/10/synpunkter-p-erik-kgstrms-skiss-till-en.html

Fler bloggar om våldsamma tebjudningar är Autonoma Kärnan:
http://autonomakarnan.motkraftblogg.net/2008/11/22/nu-ar-det-krig-i-tomteskogen/

och Ismael Atarias blogg:
http://kalashnilove.wordpress.com/2008/10/19/idag-bruno/

måndag 24 november 2008

Stimulanspaket och social oro

Hur nära Kina är totalt kaos är tydligt illustrerat i en artikel i kanadensiska Windsor Star. Nu är medierapporteringen om händelser i Kina givetvis bristfällig och förknippad med en lång rad felkällor, men artikelförfattaren, Ian Ransom, beskriver oroligheter i Gansu-provinsen där 1,8 miljoner människor blev hemlösa i jordbävningen i Sichuan i maj så man blir mörkrädd. Flera andra rapporter talar om den nuvarande lågkonjunkturen som huvudskälet till oroligheterna.

Samtidigt så läser vi att Kinas osläckliga törst för olja håller på att mattas av. De första nio månaderna i år så har efterfrågan bara ökat med 50000 fat om dagen. För att sätta det här i perspektiv så ökade Kinas efterfrågan med 6,2% om året mellan 1997 och 2007. Nu har länder i tredje världen en BNP-utveckling som i stort sett slaviskt följer oljekonsumtionen, vilket betyder att Kina måste räkna med en mycket lägre tillväxt i år än förra året. Tillväxten blir långt under de 8% som den kinesiska regeringen har satt upp som minimum för att dra folk från landsygden och samtidigt garantera social stabilitet.

De kinesiska ledarna har, i likhet med västvärldens ledare, tagit på sig spenderbyxorna och beslutade för ett par veckor sedan om ett stimulanspaket om 4 biljoner yuan (ungefär 4 biljoner Svenska Kronor). Huvudsyftet med stimulanspaketet är att sätta fart på ekonomin och högre ekonomisk aktivitet leder till ökat oljeförbruk. Kinas begynnande törst på olja kommer snart att stöta ihop med västvärldens direkt symbiotiska beroende. Även om strategierna lyckas och ekonomierna återhämtar sig så kommer de bara hjälpligt att kunna ta sig ur lågkonjunkturen innan nästa kris kommer över oss.

Artikeln i Windsor Star:
http://www.canada.com/windsorstar/news/story.html?id=fce91649-b3ad-458a-bce9-ed4e7bd4a654

Peak oil review (081124):
http://www.energybulletin.net/node/47309

Fler bloggar om lågkonjunkturer/recessioner är Flute-tankar:
http://flutetankar.blogspot.com/2008/11/mrkt-2009.html

Kajsa Borgnäs:
http://kajsaborgnas.blogspot.com/2008/11/om-finanskrisen-i-obs-p1.html

Jonas Morian:
http://promemorian.blogspot.com/2008/11/blockpolitiken-och-alternativen.html

Republikens röst i Kungariket talar sig varm för diverse stimulanspaket:
http://hakansblogg.se/2008/11/24/obamas-new-deal/

när Göran Pettersson talar om faran:
http://dinledamot.blogspot.com/2008/11/varning-fr-finansiell-baksmlla.html

söndag 23 november 2008

Peak Oil och John Maynard Keynes

Jag har skrivit om Chris Martensons Crash Course förut, men nu när samtliga ledarskribenter i Sverige och i utlandet sjunger John Maynard Keynes lovsång, så är den mer relevant än någonsin. Hela vårt kreditbaserade monetära system är beroende av en billig och exponentiellt ökande energikälla, och när denna energikälla stöter på naturliga begränsningar i form av hur mycket olja som kan pumpas upp ur marken, så kommer problemen som ett brev på posten.

Befolkning, pengar och olja är alla storheter som har följt en exponentiellt ökande kurva sedan början av förra århundradet. Det är tveklöst så att oljans exponentiellt ökande produktionskurva har varit förutsättningen för befolkningsökningen och expansionen av penningmängden. Detta tänkande leder till den oroande tanken att hela vårt kreditbaserade monetära system som under 100 år har genererat ett icke tidigare skådat överskott och mycket komplexa samhälle bara är en abnormalitet skapad av tillgången på billig olja.

Centralbankerna skapades i början av förra seklet när oljeproduktionen fortfarande var på uppgång. Detta har lett till en enorm medvind för världens politiker som har kunnat lita på en allt ökande oljeproduktion för att stimulera ekonomin. Nu när all statistik talar för att vi har nått en gräns för hur mycket olja som kan pumpas upp ur marken så blir det allt svårare för politikerna att styra våra länder. Den gamla verktygslådan passar inte längre. Martenson delar upp förutsättningarna i Kända fakta och Risker. Kända fakta är:

1./ Olja och naturgas är energikällan och grundbultarna för vår exponentiella tillväxt.

2./ Vårt energiöverskott är sjunkande.

3./ Den billiga oljans era är - trots den senaste tidens sjunkande priser - för alltid över.

4./ Oljans post i budgeten kommer att stiga i framtiden.

Med anledning av dessa givna förutsättningar så identifierar han tre olika Risker:

a./ Att vårt kreditbaserade monetära system kommer att sluta att fungera när oljan inte längre kan pumpas upp exponentiellt.

b./ Att komplexiteten i våra samhällen kommer att minska.

c./ Hyperinflation, eftersom mer pengar på ett system som inte längre kan producera lika många produkter och tjänster obönhörligen kommer att leda oss i den här riktningen.

Därför är det olyckligt att våra politiker och centralbanker försöker fortsätta att hålla liv i ett system som i själva verket är dödsdömt. Studerar de överhuvudtaget vad som händer med världens oljeproduktion? I IEA:s senaste sammanställning så talar man om en minskningstakt i världens oljeproduktion på 9,1%. Det om något borde få väckarklockorna att ringa. Den enda lösningen på problemet är att gå tillbaka till ett system med guld- eller silverpengar och samtidigt inse att det är sparkapital och investeringar som styr ekonomin - inte hur mycket pengar som konsumenten spenderar.

Chris Martenson talar om Peak Oil och om våra papperspengar:
http://www.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-17c-energy-and-economy

Paul Krugman skriver i The NY Times:
http://www.nytimes.com/2008/11/21/opinion/21krugman.html?_r=1&ref=opinion

Per T. Ohlsson skriver i Sydsvenska Dagbladet:
http://sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article392071/Ater-till-Keynes.html

Göran Greider skriver i Aftonbladet:
http://www.aftonbladet.se/kultur/article3794474.ab

Andra bloggar om Chris Martenson är Gameboy Genius:
http://gameboygenius.8bitcollective.com/wordpress/2008/11/22/zeitgeist-addendum/

Fler bloggar om John Maynard Keynes är Staffan Stenudd:
http://stenudd.blogspot.com/2008/11/keynes-blev-verkrd-av-friedman.html

Skattepolitik och samhällsfilosofi:
http://danne-nordling.blogspot.com/2008/11/krisen-en-sund-reaktion.html

Bengt Silfverstrand:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1427&blogg=27920

Björnbrum:
http://bjornbrum.blogspot.com/2008/11/att-frska-vcka-vnstern-hopplst-fretag.html

och Tankar från roten:
http://tankarfranroten.wordpress.com/2008/11/18/baste-keynesianen-vinner/

lördag 22 november 2008

Vägen mot hyperinflation

Det blir bara en kortare postering idag. En av de intressantare rösterna om dollarns framtid är Axel Merk. Han talar liksom Peter Schiff om USA:s dubbla underskott och om hur asiatiska länder, Ryssland och länder i Mellanöstern finansierar skulden. Det som Merk säger är att det amerikanska finansdepartementet måste skaffa ytterligare två biljoner dollar nästa år för att hålla systemet vid liv. Samtidigt så sjunker handeln med de asiatiska länderna och Kina skall investera 500 miljarder dollar i egen inhemska ekonomi för att styra undan effekterna av lågkonjunkturen som vi nu genomlever. Oljepriset har också sjunkit vilket direkt påverkar Ryssland och länderna i Mellanöstern. Sammantaget så leder det här till att det kommer att finnas mindre pengar tillgängliga för att finansiera USA:s dubbla underskott.

I teorin så är det här något som skall driva upp räntorna eftersom kostnaden för att låna ut pengar stiger. Detta är dock något av det sista som den amerikanska regeringen vill ha när den skall försöka styra undan en lågkonjunktur som ser ut att bli djupare än någon har anat. Resultatet är att den amerikanska centralbanken förmodligen blir tvungen att gå in och köpa upp finansdepartementets skuld, eller att monetärisera skulden, och vägen mot hyperinflation ligger öppen.

Axel Merk talar med Jim Puplava:
http://www.netcastdaily.com/broadcast/fsn2008-1122-1.mp3

Axel Merks hemsida:
http://www.merkfund.com/index.html

Fler röster om hyperinflation är Det Mörka Hotet:
http://detmorkahotet.blogspot.com/2008/11/1-1-3.html

Palanthiren:
http://blogg.aftonbladet.se/23930/perma/1016798/

Charlyene against the world skriver om hur hyperinflationen i Tyskland beredde vägen för Nazismen:
http://charlyene.blogg.se/2008/november/utkast-inatt-ar.html

Who is Joh Galt? ställer sig samma frågor som Ayn Rand:
http://whoisjohngaltse.wordpress.com/2008/11/04/vanstern-har-inte-vunnit/

flavianopolis skriver om börskurserna:
http://flavianopolis.blogspot.com/2008/10/varfr-sjunker-brsen.html

fredag 21 november 2008

Supernätet

Idag tänkte jag fokusera mer på lösningarna än på problemen. Gregor Czisch heter en tysk forskare i Energisystem som har gjort datormodeller för förnyelsebar energi. Med modellerna så har han visat att Europa och dess närmsta grannar kan bli till 100% självförsörjande med förnyelsebar energi genom att bygga ett nytt "super-elnät".

Tanken är att det i norra Europa finns en massa vind på vintern samtidigt som södra Europa har ett överskott av sol på sommaren. Då kan man utnyttja den inneboende energin som finns i dessa naturfenomen och samtidigt binda samman norr och söder i ett nätverk av högspänningskablar, eller HVDC för High Voltage Direct Current Transmission som är en beprövad teknik för överföring av stora mängder elektricitet över stora avstånd. Det finns då goda chanser att vi kan få mer än tillräckligt med energi för att både hålla igång industrin, värma upp våra hus och elektrifiera hela vårt transportsystem.

Problemet är bara att ett sådant system skulle bli väldigt dyrt och ta minst tio
år att bli färdigt. Dessutom så är det inte på många politikers agenda. Mer än 90% av våra fordon går fortfarande på fossila bränslen, medellivslängden för en bil i Sverige är fortfarande tio år, och vi har inga övergångslösningar färdiga. Därför är jag - till skillnad från mina gröna vänner - säker på att omställningen till ett förnyelsebart samhälle kommer att bli förknippad med en massa mänskliga umbäranden. Då är det bättre att amerikanerna hämtar oljan i Mellanöstern åt oss.

En av Dr. Czischs rapport som pdf:
http://www.risoe.dk/rispubl/reports/ris-r-1608_186-195.pdf

och en intervju med Dr. Czisch på Deutsche Welle:
http://www.dw3d.de/dw/article/0,2144,3636864,00.html

Mer om HVDC hos slaskbloggen:
http://slaskbloggen.blogspot.com/2008/04/varfr-inte-skippa-elbolagen.html

Gröna liberaler om IEA:s World Energy Outlook:
http://gronaliberaler.blogspot.com/2008/11/snabb-kommentar-p-world-energy-outlook.html

Mer om förnyelsebar energi hos Energinytt:
http://www.energinytt.se/aktuellt/sex-miljarder-till-miljosatsningar/

Fredrik Frangeur knyter samman finanskrisen med energiproblemet:
http://fredrikfrangeur.blogspot.com/2008/11/det-behvs-konkreta-grder-fr-den-globala.html

BrutalChoklad om den svenska versionen av förnyelsebar energi:
http://brutalchoklad.blogg.se/2008/november/vattenfall-vilka-tontar.html

torsdag 20 november 2008

Gymnasten och tyngdlagen

Alla har ni väl följt historien med piraterna utanför Afrikas Horn. Det var dock först idag som jag läste en intressant och initierad artikel om detta när Bright Simons, verksam vid den ghananska tankesmedjan IMANI, skrev i Asia Times. Simons beskriver hur Kinas ledare utan att blinka tog sig in i Somalia efter det att USA:s regeringen gjorde det olagligt för amerikanska firmor att operera i landet. Fram till nu har Kinas strategi, som går ut på att förse Afrikas värsta diktatorer med kontantstöd och vapenleveranser i utbyte mot energi och andra råvaror, varit förvånansvärt lyckosam. Simons jämför strategin med de viga kinesiska gymnasterna som vi såg i OS nu senast.

Nu verkar dock sötebrödsdagarna vara över. De senaste dagarna har det kommit rapporter om att även kinesiska fartyg har blivit kapade. Simons skriver så här:

Det finns inga belägg för påståendet om att kinesiska fartyg är överrepresenterade bland de kapade skeppen utanför Afrikas Horn, eller att dess oljearbetare är utsatta för en högre risk för kidnappning som reaktion på girighet och politisk okänslighet än andra nationaliteter... Kina hade däremot försökt lura världen att tro att gravitationen inte gäller för kineser, men i slutänden så vinner den alltid.

Nu är kineserna på väg att upptäcka att Afrika inte var så enkelt som de hade hoppats på.

Bright B Simons artikel i Asia Times:
http://www.atimes.com/atimes/China/JK21Ad02.html

Fler bloggar om piraterna i Somalia hos Stockholmsflanören:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.5761523

Militära reflektioner:
http://militarareflektioner.wordpress.com/2008/11/20/den-som-sar-blod/

Tomas sida:
http://lidholm.wordpress.com/2008/11/20/pirater-pirater-pirater/

Leffe45 skriver om människosmuggling:
http://leffe45.wordpress.com/2008/11/20/fortsatt-smuggling/

och Dick Erixon förespråkar ett militärt ingripande i Somalia och i Darfurprovinsen:
http://erixon.com/blogg/?p=1837

onsdag 19 november 2008

Vettiga frågor utan svar!

En av de republikanska ledamöterna i den amerikanska kongressen är Ron Paul. Han vill gå tillbaka till de ideal som grundarna av USA förespråkade i slutet på 1700-talet och hans politiska program strävar mot att reducera statens roll till ett minimum. Han förespråkar bl. a. ett helt nytt monetärt system baserat på guld eller silver, vilket förmodligen är det enda som kommer att fungera i värld post peak oil.

Han försökte bli republikanernas presidentkandidat i år, men såg sig snart utmanövrerad av starkare krafter i det republikanska partiet. Här frågar han ut den amerikanska centralbankschefen Ben Bernanke om samtalen förra helgen mellan ledarna för G20-gruppen:






Ron Pauls ekonomiske talesman under kampanjen var Peter Schiff. Han blev utskrattad 2006 och 2007 för sina profetior, men så här i efterhand så visar det sig hur rätt han hade:





Fler bloggar om Ron Paul är Pro Libertate Nostra:
http://tegis.wordpress.com/2008/11/17/obama-is-disappointing-the-american-left/

Gunilla's Travelogue:
http://gunillasdagbok.blogspot.com/2008/11/olyckskorpar-kraxar-ibland-frgves.html

Klotband:
http://klotband.wordpress.com/2008/11/13/amerikansk-eftervalsdebatt/

Amerika-reportage:
http://amerikareportage.blogspot.com/2008/11/det-egentliga-valresultatet.html

och den osynliga patienten:
http://denosynliga.wordpress.com/2008/11/07/obama-och-change/

tisdag 18 november 2008

Hur tänker Kung Abdullah?

En av de större frågorna dessa dagar är vad som kommer att hända med OPEC:s och Saudiarabiens oljeproduktion nu när priset har fallit från 150$ i somras till 54$ idag. En kraftig sänkning av produktionen, i storleksordningen 2 miljoner fat om dagen, har redan aviserats inför OPEC mötet i Kairo den 29'e november. Vissa bedömare spekulerar t.o.m. i en produktionsminskning på hela 3,5 miljoner fat. Så här skriver Colin Campbell i ASPO:s senaste nyhetsbrev:

När Kung Abdullah vaknar i palatset efter en sömnlös natt så tänker han kanske att Wall Street ändå inte är den säkra placering som han en gång trodde. Han ser då kanske europeiska eller asiatiska marknader som möjliga alternativ, men kommer snart på bättre tankar när han inser att de är lika illa ute som sina amerikanska likar p.g.a. bankvärldens internationella natur. Det vore logiskt om han fram emot lunchtid kom fram till slutsatsen att det bästa vore att dra ned på produktionen.

Hur kan vi ha försatt oss i en sådan situation att vi väntar med spänning på vad ett litet antal diktatoriska ledare skall besluta?

Colin Campbells nyhetsbrev för november:
http://www.aspo-ireland.org/contentFiles/newsletterPDFs/newsletter95_200811.pdf

Tom Whipple skriver mer om OPEC toppmötet:
http://www.energybulletin.net/node/47232

Fler bloggar om OPEC är Tankar i gryningens ljus:
http://gryningensljus.blogspot.com/2008/11/putin-pressar-eu-om-nord-stream.html

Latent energi skriver en lista om framtiden:
http://latentenergi.wordpress.com/2008/10/27/framtiden-enligt-min-bakspegeln/

Mikael Ståldal om Googles energiplan:
http://www.staldal.nu/blog/2008/10/25/googles-rena-energi/

Makrobloggen skriver också om OPEC:s planer:
http://www.va.se/asikter/bloggar/makrobloggen/2008/10/24/opec-ar-chanslost/

och Financial Room 809 ger en grundkurs i olja:
http://room809.blogspot.com/2008/09/bilder-european-social-forum-malm.html

måndag 17 november 2008

Papperspengar och guld

I en artikel i The Guardian står det att läsa att Iran har växlat in en stor del av sina dollarreserver till guld. Eftersom jag är litet konspiratoriskt lagd så kan jag inte låta bli att fundera på vad det betyder. Det står relativt klart för de flesta bedömare att vårt nuvarande monetära system är dödsdömt eftersom dollarn troligen inte kommer att överleva de påfrestningar som den står inför.

USA har en statsskuld på närmare 8 biljoner dollar och årligt handelsundeskott i storleksordningen 650 miljarder dollar. Irakkriget redovisas inte den vanliga balansräkningen utan svävar ovan den övriga skulden som ett stort svart moln. Den amerikanska centralbankens balansräkning ökade förra veckan med 142 miljarder dollar och har de senaste nio veckorna ökat med 1,31 biljoner dollar. Bedömare anser att deras samlade balansräkning kommer att uppgå till 3 biljoner dollar i slutet av året. Det enda sättet att kunna finansiera ett sådant underskott är att använda sedelpressarna och hyperinflatera valutan.

En sådan utveckling ses naturligtvis inte med blida ögon av länderna som har stora dollarreserver. De oljeexporterande länderna plus Kina, Indien och Japan skulle direkt förlora på en sådan utveckling när deras dollarreserver helt plötsligt blir värdelösa. Därför är jag säker på att de funderar på att knyta sina valutor till guld eller silver. Problemet är att de inte kan dumpa alla deras dollarreserver på en gång eftersom då skulle dollarn sjunka som en sten. En gradvis övergång till ett system med guld eller silver är därför det troliga.

Såg vi första steget i en sådan utveckling i helgen?

Artikeln i The Guardian:
http://www.guardian.co.uk/business/feedarticle/8025778

Prof. Krassimir Petrov talar om guld i Stockholm:
http://video.google.com/videoplay?docid=1383332369012611726&ei=2c8hSZivLqf62wKWkpCkBQ&hl=en

Mer om Bretton Woods-systemet hos Gunnar Hökmark:
http://www.gunnar.moderat.se/index.php?page=19&use=blogg&id=780

Sloped curve:
http://www.slopedcurve.com/roller/makro/entry/inflationsm%C3%A5l_som_garant_f%C3%B6r_en

Bosses blog:
http://bossesblog.blogspot.com/2008/11/new-global-order-bretton-woods-iiand.html

Welcome to the future:
http://rahmemanuel.wordpress.com/2008/11/08/the-role-of-usa-in-the-21st-century-world-order/

och Slaskbloggen:
http://slaskbloggen.blogspot.com/2008/11/ngra-intressanta-ft-artiklar.html

söndag 16 november 2008

Sinande oljefält och varma vintrar

Den gängse uppfattningen är att vi måste minska vårt oljeberoende p.g.a. den globala uppvärmningen. Rapporter om smältande is i arktis och döende isbjörnar fyller tidningar, TV och tidskrifter men vi hör nästan ingenting om den andra delen av ekvationen som är Peak Oil. Den globala uppvärmningen är naturligtvis ett fenomen som måste tas på största allvar, men på kort sikt så utgör den inte något direkt hot mot vår överlevnad. Peak Oil är däremot ett fenomen som direkt har med vår överlevnad att göra och som kan drabba oss så snart som om ett par veckor.

49% av världens olja kommer från bara 116 gigantiska oljefält. Dessa blev upptäckta för 30 till 60 år sedan och når snart den punkt när de börjar sina. Tömningstakten för de här oljefälten troddes länge att vara i storleksordningen 4-5% årligen, men enligt en ny rapport från OECD:s systerorganisation International Energy Agency eller IEA så är minskningstakten hela 8,6% om året. Det här leder till det andra stora problemet vilket är att de nya oljefält som hittas är alla mycket mindre och finnes i politiskt ostabila områden. Det här borde vara jättegoda nyheter för alla som talar om den globala uppvärmningen - oljan som de vill minska användningen av kommer helt enkelt inte att kunna pumpas upp. Vi andra är mer oroade än så.

Mike Klare skriver i Tomdispatch:
http://www.tomdispatch.com/post/175000/michael_klare_the_energy_challenge_of_our_lifetime

Maud Olofsson, Eskil Erlandsson, Andreas Carlgren och Åsa Torstensson skriver en debattartikel i Dagens Nyheter där de bl. a. föreslår att förbjuda bensindrivna bilar till 2025:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=851854

Mer om Peak Oil hos Musik hos centrifugen:
http://mfc.elmberg.net/2008/11/15/omfg-det-hander-verkligen/

hos Ljungbergs blogg:
http://ljungbergsblogg.blogspot.com/2008/11/sex-nya-saudiarabien.html

hos Cornucopia:
http://cornubot.blogspot.com/2008/11/iea-vrlden-behver-sex-nya-saudi-arabien.html

hos Livet:
http://livet.bloggagratis.se/2008/11/11/1101226-livet-en-gava-oljan-sinar-problemet-ar-stort-overkonsumtion/

liksom hos Arbetarens klimatblogg:
http://www.arbetaren.se/klimatblogg/2008/11/10/socialistiskt-forum/

lördag 15 november 2008

Skuld och kredit

I en artikel i The Atlantic Monthly skriver Virginia Postrel om hur krediter främst gynnar den fattigaste delen av samhället och att väldigt få människor tar på sig skulder som de inte har råd med. Hon skriver:

Dagens konsumentkredit är flexibel, behändig, opersonlig och - när vi tar bort bil och huslån - till stor del utan säkerhet. Med ett kreditkort så kan man hyra en 40000$ bil, köpa varor och tjänster på nätet från främlingar, finansiera affärsverksamheter, finansiera ekonomin medan man letar efter arbete, köpa en bröllopsklänning för 5000$ eller en 10 cents fotokopia - allt utan att presentera några dokument eller förklaringar.

Självklart så är det behändigt att ha ett kreditkort, och mångas liv har naturligtvis underlättats av en lättvindig penningpolitik, men jag vill ändå säga att nackdelarna överväger fördelarna. Den nuvarande finanskrisens orsaker är exempelvis att den amerikanske konsumenten under alltför lång tid har lånat för mycket och sparat för litet. Dessutom så har kreditkortbolagen inte behållit skulden i sina balansräkningar utan skulderna har styckats upp och sålts vidare - precis som med Subprimelånen. Enligt Dealogic, en fristående konsult inom finansvärlden, så har marknaden för lån av det här slaget sjunkit från 50 miljarder till 500 miljoner dollar på ett år.

Vad den österrikiska skolan av ekonomer säger om affärsklimatet är att det är cykliskt. Boomer skapas av centralbanker som inflaterar penningmängden och de extra pengarna går in i investeringar som inte är hälsosamma. Den nuvarande boomen har dessutom förlängts av att kinesiska varor har svämmat över våra ekonomier och hållit prisökningstakten nere och på så vis maskerat inflationen. På en sådan boom så följer en krasch där det ekonomiska systemet tar hand om sina dåliga investeringar och gör sig av med dem. Lösningen på problemet är därför att 1./ likvidera skulden, 2./ öka sparandet och 3./ öka investeringarna. Så kan systemet förnya sig själv och börja på ny kula.

Självklart så skulle ett sådant ekonomiskt system vara hjälpt av en valuta backad av guld eller silver. Det är kanske inte omöjligt att ett principbeslut om detta fattas i dag på G20-toppmötet i Washington där ledarna för den industrialiserade världen träffas. Vi får i alla fall hoppas på det.

Virginia Postrels artikel i The Atlantic Monthly:
http://www.theatlantic.com/doc/200811/debt

Doug Noland skriver på The Prudent Bear:
http://www.prudentbear.com/index.php/commentary/creditbubblebulletin?art_id=10151

Krassimir Petrov skriver på Financial Sense:
http://www.financialsense.com/editorials/petrov/2008/1110.html

Mer om kreditkort hos Criss en drömmare:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.5650028

ME räknar amerikanernas:
http://blogg.aftonbladet.se/17339/perma/1019822/

Jonny Elofsson designar websidor om:
http://www.jonnyelofsson.se/crazy-november-dag-3-betala-med-kredit/

under solen säger att hon är ett vandrande:
http://malinrocaahlgren.blogspot.com/2008/11/sakta-men-skert-ter-den-upp-mig.html

och Civilingenjören P Johansson har problem att ta ut pengar på sitt:
http://civing.wordpress.com/2008/11/12/ingen-utlandsk-valuta-at-utlanningar/

fredag 14 november 2008

Kina, Kina, Kina

I en postering på bloggen Language Matters så talar David Dubyne om Kinas ekonomiska bekymmer i ljuset av finanskrisen. Dubyne, som jobbar i Schenzen inte långt ifrån Hong Kong, skriver så här:

Jag kunde inte tro mina ögon när jag läste dagens upplaga av tidningen i Shenzen. Där stod det att läsa att 9000 av de 45000 fabrikerna i Kanton, Dongguan och Shenzen väntas stängas under de närmsta månaderna. Uppgifterna kommer från den lokala företagsorganisationen i Dongguan. Om det här förverkligas så kommer upp till 2,7 miljoner jobb att försvinna eftersom den utländska efterfrågan på kinesiska produkter minskar. Det motsvarar mer än 50000 nya arbetslösa om dagen om man ska lita på de officiella siffrorna vilket jag inte gör. Jag tror att siffran är mycket högre än så.

Det som Dubyne oroar sig för är massprotester och kaos när arbetslösa kineser vänder sig mot myndigheterna. Han beskriver exempelvis hur några av de stora industrierna i Donguan har varit tvungna att slå igen bara de tre senaste veckorna, och eftersom de går i konkurs så behöver de inte betala några löner till arbetarna. Ett annat problem är att traditionell ekonomisk stimulans inte gör någon nytta. Den är baserad på ökad efterfrågan och när folk är arbetslösa och inte har några pengar så spenderar de mindre, inte mer, pengar.

Själv så hoppas jag verkligen att Kinas ledare lyckas med att förvandla den ekonomiska krisen till en stillsam tebjudning, men jag fruktar att det blir mycket värre än så.

Language Matters bloggpostering:
http://languageinstinct.blogspot.com/2008/11/crumbling-of-chinas-export-market.html

Bloggaren Kas skriver mer om Shenzen:
http://bloggarna.se/webedit/ace/aa.asp?sidaid=395#8okt16

Jörgen Modin skriver om banksystem världen över:
http://jorgenmodin.net/index_html/archive/2008/11/13/sverige-har-nst-sundaste-banksystemet-i-vrlden

Mer om Hong Kong hos Living Lollo:
http://livinglollo.blogg.se/2008/november/vykort-fran-hong-kong.html

Anders Ljungberg luleå moderat är på rätt väg:
http://andersljungberg-luleamoderat.blogspot.com/2008/11/angende-regleringar-de-lser-inget.html

Alliansupproret om den kinesiska melamimskandalen:
http://www.alliansupproret.se/?p=3229

och slutligen så skriver Tim Morley om att rensa minnet på mobiltelefonen:
http://aoitimmorley.blogspot.com/2008/11/in-loving-memory.html

torsdag 13 november 2008

Miamis välstånd

I dag så blir det inga posteringar eftersom jag måste göra andra grejer, men kolla gärna in den här dokumentären:

onsdag 12 november 2008

Djävulens tårar

I den här dokumentären så lägger Michael Klare ut texten om USA:s historiska beroende av importerad olja. Det är svårt, ja, nästan omöjligt att hitta luckor i Professor Klares argumenterande och han gör oss alla en verklig tjänst när han förklarar hur enormt beroende våra samhällen är av olja.

Det han säger är att USA var självförsörjande när det gäller petroleum fram till slutet av andra världskriget, men att president Roosevelt insåg att oljan en dag skulle ta slut och USA måste ha andra källor. Han skapade därför starka band till Saudiarabien i krigets slutskede. Olja var fram till andra världskrigets slut USA:s stora maktfaktor och landet producerade 6 av 7 av de fat olja som konsumerades av de allierade styrkorna under andra världskriget.

1998 var en historisk punkt i USA: historia. Det året var det första då USA importerade mer petroleum än de själva producerade. Siffran är nu i slutet av 2008 närmare 70% importerad olja vilket naturligtvis har långtgående konsekvenser för den amerikanska energisäkerheten.

Kampen med Kina om jordens kvarvarande energireserver är bara ett exempel på starka motsättningar som med all säkerhet kommer att bli både hård och blodig under kommande årtionden. Varken USA eller EU har därför råd att vara så beroende av en enda energikälla och vi bör fortast möjligt skapa förutsättningar för ett samhälle utan petroleum. Priset som vi betalar för att hålla våra motorvägar och luftrum fyllda kommer annars att bli alltför högt. Inte bara i kronor räknat utan även i soldatliv.





Fler bloggar om olja, den globala uppvärmningen och finanskrisen är CSR:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.5205584

Rolf van den Brink:
http://www.vandenbrink.se/2008/10/14/preem-vill-ocksa-sluta-vara-bensinbolag-%e2%80%93-men-fungerar-reklamen/

Livet efter oljan:
http://efteroljan.blogspot.com/2008/11/nattsvart-fr-den-amerikanska.html

och Back to Balance:
http://www.backtobalance.se/?p=354

Den hälsosamme ekonomisten om oljeprisets fall:
http://ekonomismen.blogspot.com/2008/11/sjlvuppfyllande-pessimism.html

och Steve Lando gör sig ovän med hela Island:
http://stevelando.blogspot.com/2008/11/fick-ett-mail-frn-en-arg-islnning.html

tisdag 11 november 2008

Modern kolonialisering

Den första veckan i varje månad så brukar USA:s EIA publicera siffror över förra månadens oljeproduktion. Efter att ha varit skarpt stigande fram till i mitten av 2004 så har den därefter planat ut och världen producerar inte längre ökande mängder petroleum. Detta samtidigt med att Kina har ökat sin konsumtion med i genomsnitt 6,2% om året de senaste tio åren sätter givetvis press på press på priserna. Om det är någon som letar efter en anledning till att oljepriserna gick upp till rekordnivåer i somras behöver bara titta här.

Detta skapar självklart en geopolitisk kamp med världens andra stormakter om den kvarvarande oljan. I Asia Times läser vi om hur Kinas osläckbara törst på olja leder till exploatering, inte bara av den afrikanska kontinenten som jag har skrivit om tidigare, men även av mer närliggande länder som Burma. Artikelförfattaren Marwaan Macan-Markaar skriver så här om oljeprospektering på ön Ramree Island som hyser ungefär 400 000 invånare.

Kineserna har förstört risfält och plantager när de har utfört seismiska undersökningar och brutit mineraler i jakten på olja.

Det här har lett EarthRight International, en människorättsorganisation baserad i USA, att skriva en rapport om Kinas inblandning i Burmas inre angelägenheter. De kom fram till att 69 kinesiska multinationella företag var inblandade i 90 olika energiprojekt i Burma. Det rörde sig om allt från vattenkraft till export av kol, gas och olja. Situationen är komplicerad av att den burmesiska militärregimen uppträder som den gör och lägger beslag på alla rikedomar för egen del. Andra inkomstkällor än energi är dessutom nästan obefintliga vilket naturligtvis skapar motsättningar mellan befolkningen och militären. Ingen har däremot presenterat data för mig som tyder på att Kinas roll i tredje världen på något sätt skulle vara annorlunda än 1800-talets europeiska kolonialisering av Afrika och Indien.

EIA:s datablad:
http://www.eia.doe.gov/ipm/t11d.xls

Artikeln i Asia Times:
http://www.atimes.com/atimes/Southeast_Asia/JK04Ae01.html

Rapporten från EarthRight International om Kinas roll i Burma:
http://www.earthrights.org/files/Reports/China%20in%20Burma%20-%20BACKGROUNDER%20-%202008%20Update%20-%20FINAL.pdf

Andra svenska bloggare om Burma är Ministry of Art:
http://www.ministryofart.se/blog/archives/1684

om bloggare i Burma skriver Dick Erixon:
http://erixon.com/blogg/?p=1793

och Black Cat:
http://blackcat.se/burma-2/

S-studenters Burmautskott skriver också:
http://burma-bloggen.blogspot.com/2008/11/dissidenter-dms-till-liv-i-fngelse.html

och Ulvstrumpas strumplåda skriver mer om mänskliga rättigheter:
http://ulvstrumpa.blogspot.com/2008/11/13-r-och-13-dagar.html

måndag 10 november 2008

Är världen färdig för konkurs?

I en intressant artikel i tyska Der Spiegel läser vi om finanskrisens härjningar i länder som Pakistan, Ukraina och Ungern. Det internationella samfundets svar på den här typen av kriser är Internationella Valutafonden eller IMF som vanligtvis går in med mångmiljardlån till länder i kris. IMF:s fickor är inte oändliga och risken för att hela länder går i regelrätt konkurs är överhängande. Ungrarna har exempelvis fått ett nödlån på 12,5 miljarder Euro för att klara sig från konkurs. Det är första gången i historien som ett EU-land ser sig tvungen att knacka på IMF:s dörr.

Ukraina är ett annat exempel på ett land i direkt kris. Der Spiegel skriver:

Massiva summor utländskt kapital började flöda in i landet år 2007. Den Ukrainska marknaden var attraktiv och drog till sig oväntat stora utländska investeringar. Samtidigt så sköt stålpriset, Ukrainas främsta exportprodukt, i höjden på världsmarknaden. Priset på ett ton stål var i juli 189 € vilket var 55 € mer än i början på året...Sedan började stålpriset falla som en sten.

Det tredje exemplet på ett land i akut finanskris är Pakistan som redan innan den nuvarande oron balanserade på kaosets rand. Förra veckan så var landet farligt nära konkurs och förhandlar nu med allehanda amerikanska banker och IMF om nödlån för att undvika konkurs.

Världen ser ut att vara betydligt oroligare nu när vi balanserar på randen av Peak Oil. Min egen analys av det som händer just nu är att det är direkt förknippat med världens oförmåga att pumpa mer olja. Ekonomen Jeff Rubin förde i sitt nyhetsbrev i slutet av oktober fram hypotesen att den nuvarande recessionen inträffade p.g.a. de höga oljepriserna tidigare i somras. Det är en förklaring som vi givetvis måste ta i betraktande.

Artikeln i Der Spiegel:
http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,588419,00.html

Jeff Rubin och CIBC Moneymarkets nyhetsbrev från i oktober:
http://research.cibcwm.com/economic_public/download/soct08.pdf

Mer om Ukraina hos Rakotozafy Sweden:
http://rakotozafy.wordpress.com/2008/11/04/mikrokonst-i-kiev/

Hos Arvid Falk:
http://arvidfalk.se/2008/11/finanskrisen-varre-an-befarat-spela-pa-travet/

Törnebohms hotspot blir deprimerad av läsa alla nyheter:
http://www.tornebohm.com/WP/?p=1381

Aktieskolan skriver mer om IMF:
http://aktieskolan.biz/?p=392

och Mullvaden skriver om Ungern och har udda synpunkter på maktspridning:
http://www.socialistiskapartiet.se/mullvaden/2008/11/09/%e2%80%9chit-med-pengarna%e2%80%9d/

söndag 9 november 2008

Vad som komma skulle

I det här timslånga föredraget från 2006 så förklarade Peter Schiff exakt hur de uppblåsta huspriserna skulle komma att orsaka ekonomiskt kaos. Han hade rätt hela tiden.

Redan under Clinton-åren så förde den amerikanska centralbanken en ytterst tveksam monetär politik som ledde till en bubbla på IT-området. Bubblan var förutbestämd att spricka eftersom värderingen av IT-aktierna inte var förankrad i verkligheten. Aktierna såldes till fantasibelopp baserat på en framtida vinst som kanske skulle komma att materialiseras.

När bubblan till sist sprack så ville den nytillträdde president Bush inte ha en recession på halsen. I stället för att rena systemet med en recession efter 1990-talets extrema köpfest, och speciellt efter terrorattackerna den elfte september, så bestämde sig president Bush och Alan Greenspan för att försöka hålla festen igång. Så de båda påbörjade ett farligt skatte- och penningpolitiskt experiment som ledde till historiskt låga räntesatser under väldigt lång tid och ytterligare en bubbla i fastighetspriserna. När denna bubbla till sist sprack så blev recessionen etter värre.

Så frågan är då hur bubblorna kan undvikas från första början. I slutet av november kommer G20-länderna att mötas i Doha i Qatar för att diskutera en ny finansiell världsordning och högt på agendan står ett nytt valutasystem. Det är möjligt att länderna kommer fram till en målsättning om ett samarbete. Ett sådant samarbete kommer tveklöst att innebära någon form av koppling till guld eller silver. Ett naturligt hinder för hur mycket pengar som kan spenderas i våra budgetar kommer då att uppstå. Det skulle i sådana fall vara ett första steg mot ett ekonomiskt system som fungerar efter Peak Oil.





Artikel Time om Bretton Woods systemet:
http://www.time.com/time/business/article/0,8599,1852254,00.html

Aldo Caliari skriver mer om Bretton Woods II i Foreign Policy in Focus:
http://www.fpif.org/fpiftxt/5630

Mer om Peter Schiff hos Axess TV:s MAO-bloggen:
http://www.axess.se/web/discussion.nsf/0/D5EBE840EE8C144BC12574DC00333A49

Mer om huspriser hos 2K:
http://blogg.2k.se/2008/10/det-man-inte-vet-lider-man-inte-av/

och hos Rika Tillsammans:
http://www.rikatillsammans.se/2008/10/10/den-som-ar-satt-i-skuld-ar-icke-fri-om-du-bor-i-sverige-men-inte-i-usa/

och hos Sloped Curve:
http://www.slopedcurve.com/roller/makro/entry/om_japan_likviditetsf%C3%A4llan_och_helikopterpengar

Mer om finanskrisens orsaker hos Konsonans:
http://konsonans.net/2008/10/ideologisk-schizofreni/

lördag 8 november 2008

Ingen postering idag

Jag kommer tillbaka i morgon med nya insikter.

fredag 7 november 2008

Investerarens ABC

I den här videon från The Street förklarar investeraren Sham Gad några av de grundläggande reglerna i hur marknaden fungerar. Han säger att allt annat än oljeinvesteringar idagsläget när några av av oljebolagen säljer för 3-5 ggr vinsten är direkt tjänstefel. Fundamenten för stigande oljepriser har aldrig varit bättre.

Gad citerar en artikel i Financial Times som handlar om IEA:s World Energy Outlook 2008. I rapporten som officiellt släpps i nästa vecka så talar man om produktionsminskningar i befintliga oljefält på 9%, och om behovet av att investera storleksordningen 350 miljarder dollar för att kompensera för minskningen.

Samtidigt så pågår ett säljkaos på världens börser p.g.a. att alltför belånade finansiella institutioner är tvungna att sälja alla sina värdepapper för att inte gå i konkurs. Jag tyckte att företagen var billiga i somras, men det här är overkligt. Jag har då aldrig sett något liknande.




Artikeln i Financial Times (jag tror att den kräver gratis registrering):
http://www.ft.com/cms/s/0/ca2b5254-ab6a-11dd-b9e1-000077b07658.html?nclick_check=1

Svenska investeringsbloggar av intresse är Per Penning:
http://perpenning.blogspot.com/2008/11/frusen-aktiegare.html

Finanskvinnan:
http://finanskvinnan.blogspot.com/2008/11/tillgngarskulder-november-2008.html

Klirr-i-kassan:
http://klirr-i-kassan.blogspot.com/2008/11/en-del-av-innehaven-r-nu-p-plus.html

Sparsamt leverne:
http://sparsamtleverne.blogspot.com/2008/11/ekonomisk-stllning-4-november-2008.html

och Aktiehajen:
http://aktiehajen.blogg.se/2008/october/kinas-oljetorst-blir-finanskrisen-till-trot.html

torsdag 6 november 2008

Den större depressionen

Krassimir Petrov är en av mina favoritekonomer och han skriver underhållande essäer om guld, makroekonomi och ekonomisk historia. I dagarna har han publicerat en ny text på Financialsense.com som handlar om parallellerna mellan den nuvarande finanskrisen och den stora depressionen i USA på 1930-talet. Petrov lyfter fram ett antal förhållanden som är likartade nu som då:

1./ Bubblor i olika tillgångar som har blivt pådrivna av lättvindig monetär politik från centralbankernas sida.

2./ Det faktum att många av aktörerna på marknaden har specialiserat sig på att stycka upp och packetera många av de lån som har getts till folk som inte skulle ha haft dem från början.

3./ Excessiv belåning. Vi hör mycket om "deleverageing" som om det skulle vara orsaken till våra problem. Den riktiga orsaken, påpekar Petrov, var den höga belåningen från början.

4./ Dålig transparens. Flera nya finansiella instrument har blivit uppfunna de senaste åren, och många av dem är inte direkt genomskinliga. Det här leder Petrov till att säga följande:

Idag så kan inte ens VD:ar och riskbedömare i stora finansiella organisationer reda ut vilken riskexponering de har. Från början så var brister i transparensen gjorda för att lura marknaden - nu så medverkar den bristande transparensen till att flera av de ledande finansaktörerna lurar sig själva.

Men det roligaste med artikeln fann jag i brevhuvudet där Petrov skriver att han numera både bor och undervisar i Saudiarabien.

Krassimir Petrovs artikel på Financial Sense:
http://www.financialsense.com/editorials/petrov/2008/1102.html

Mer om Saudiarabien hos Jinge:
http://jinge.se/allmant/saudiarabien-muslimernas-helvete.htm

Cillas blogg om hur folk sköter hygienen i Saudiarabien:
http://blogg.aftonbladet.se/19999/perma/1009191/

Hey där! Välkommen! om vapenaffärer i skuggan av slöjan:
http://sussstenssonsweden.spaces.live.com/Blog/cns!86AD342C76A0133B!7797.entry

diakonia bloggar om Bretton Woods II:
http://boforsberg.blogspot.com/2008/10/infr-toppmte-om-en-ny-internationell.html

liksom Olle Thorell:
http://ollekoll.blogspot.com/2008/10/paneldebatt-om-finanskrisen.html

onsdag 5 november 2008

Ryska missiler

Den ryska makteliten förnekar sig inte. Samtidigt med att USA firar valet av sin 44:e president så håller den ryske presidenten Dmitrij Medvedjev en presskonferens med fokus på att försvara de ryska gränserna militärt. Dessutom så hotar ryssarna med att placera ut kärnvapenbestyckade missilier i Kalingrad för att som det heter "avvärja hotet från det amerikanska missilförsvaret i Östeuropa".

Det är klart att ryssarna är rädda för att omringas av amerikansk militär - en utveckling som inleddes så snart som Sovjetunionen upplöstes. USA:s regering försvarar naturligtvis amerikanska intressen av vilka olja är en viktig komponent, och anledningen till att USA utmanar Ryssland är naturligtvis att det finns strategiska intressen Rysslands utkanter. När hela USA nu talar om förändring så skulle det vara alldeles utmärkt om Barack Obama tog têten och på allvar minskade USA:s beroende av importerad olja.

För den svenska säkerhetspolitiken så är det här naturligtvis ett kraftigt bakslag. Den svenska regeringen gör helt rätt när den tar en paus och tänker över hur försvaret skall se ut i framtiden. Hur trevligt tycker vi att det är att leva under hot om förintelse? Alternativet till att leva under skyddet av den amerikanska hegemonin är ju i många fall mycket värre. Mänskliga rättigheter och demokrati är ju inte direkt Rysslands och Kinas starka sida.

Artikel i NY Times:
http://www.nytimes.com/2008/11/06/world/europe/06russia.html?_r=1&hp&oref=slogin

Anna-Maja Persson skriver mer från Ryssland:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=89479&lid=puff_1302722&lpos=extra_0

Andra Svenska bloggar på samma tema är Holdstock:
http://holdstock.blogspot.com/2008/11/there-goes-neighbourhood.html

och Helsingborgs Dagblads Ledarbloggen:
http://hd.se/ledare/blogg/2008/11/05/en-speciell-halsning/

Norrlandsfolket:
http://norrlandsfolket.blogspot.com/2008/11/russia-to-move-missiles-to-baltic.html

alltmedan diVERse skriver mer om Dmitrij Medvedjev:
http://www.kniivila.net/2008/medvedevs-favoritsajt/

och Utrikesbloggen skriver mer om Dmitrij Medvedjev och Barack Obama:
http://www.utrikesbloggen.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1577&Itemid=29

tisdag 4 november 2008

När pengarna dör

Jag hoppas att datorn fungerar nu igen.

I sin Credit Bubble Bulletin skriver Doug Noland om hur den amerikanska centralbanken förra veckan ökade sin balansräkning med 69.3 miljarder dollar till hisnande 1873 miljarder dollar. De senaste sju veckorna så har balansräkningen ökat med 985 miljarder dollar och Federal Reserves kredit har ökat med 999 miljarder dollar sedan årsskiftet vilket är en ökning med 135% på årsbasis.

1 biljon dollar på sju veckor! Den samlade kredit som den amerikanska centralbanken har lånat ut sedan starten år 1913 har dubblerats på sju veckor! Anna Schwartz, Milton Friedmans gamla kollega som nu är 92 år gammal, uttryckte situationen så här i en intervju i Barron's nyligen:

Fram till mitten av 2008 så var Federal Reserves balansräkning väl inom ramarna för en årlig kredittillväxt om 5%. Sedan midsommar så har centralbankens kredit formligen exploderat vilket har satt tryck uppåt i konsumentprisindex. Centralbanken förnekar att det skulle vara ett inflationstryck eftersom olje- och gaspriserna är på väg ned, men teoretiskt sett så måste varje ökning av penningmängden bli mött med en åtstramning om inflationen skall hållas i schack.

Den korrekta teorin bakom hela detta resonemang är naturligtvis den österrikiska teorin om affärcykler. Milton Friedman uttryckte saken väldigt elegant:

Inflation är alltid och överallt ett monetärt fenomen.

Att tro att problemet försvinner för att Fed kastar pengar på det är att grovt missuppfatta hur ekonomiska kriser löses. Det finns ingen gyllene medelväg mellan en vanlig deflationär åtstramning och inflationärt kaos. 2009 kommer att bli året då våra papperspengar dör en våldsam död, och in kommer de enda betalningsmedel som traditionellt sett har fungerat: Guld och silver.

Doug Nolands Credit Bubble Bulletin från 081031:
http://www.prudentbear.com/index.php/commentary/creditbubblebulletin?art_id=10145

Anna Schwartz blev intervjuad på Barron's:
http://online.barrons.com/article/SB122489726575668975.html

Richard Daughty skriver mer under pseudonymen The Mogambo Guru:
http://www.dailyreckoning.com/Writers/Mogambo/DREssays/MG103108.html

Mer om inflation hos Islandsmamman:
http://blogg.aftonbladet.se/26949/perma/1006676/

om Zimbabwe hos Nonsens, garrar och allt däremellan:
http://zippo.bloggagratis.se/2008/11/02/1073832-landet-med-fattiga-miljonarer/

The Samuelsson report om investerares synpunkter:
http://samuelssonsrapport.blogspot.com/2008/11/marc-faber-says-gold-makes-up-biggest.html

Om arbetslöshet och inflation hos Björn Andersson:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1749&blogg=27462

och Peter Karlberg skriver om innovativ valutapolitik:
http://peter.karlberg.org/articles/2008/11/03/pagrotsky-och-den-danska-kronan

Datorhaveri

Jag har problem med min dator så jag är inte säker på att jag kan publicera något idag.

måndag 3 november 2008

Val i USA

Eftersom det är presidentval i USA i morgon så får jag än en gång säga att jag föredrar Barack Obama. Även om han tycker att skattehöjningar är bra så är han ändå den av de bägge kandidaterna som har den bästa synen på energi. "Av det som Obama säger så verkar ungefär 50% vara hyfsade förslag medan högst 10% av det som McCain säger verkar vara bra", sa Matt Simmons i intervjun med Richard Loomis som jag länkade till häromdagen.

För att skriva ett par ord om ekonomin så är jag itudelad i mina åsikter. De massiva stimulansåtgärder som en nyvald president Obama kommer att föreslå är förutbestämda att misslyckas. Budgetunderskottet, statsskulden och åtaganden i sjukvårdssektorn är bara några av de enorma utmaningar som kommer att vila på presidentens axlar. Av de två olika alternativen så föredrar jag ändå Obamas expansiva och beräknande syn på ekonomin. Med en president McCain vid rodret som tror än mer på snabba lösningar än den nuvarande presidenten så skulle det gå än snabbare utför med USA.

Utrikespolitiskt verkar Obama också vilja behålla Robert Gates som försvarsminister. Det är det bästa som kan hända för Irak och Mellanöstern. Obama har också en klart avgjord tidsplan för när USA skall dra sig tillbaka från Irak. Sedan har vi naturligtvis det faktum att Obama är på väg att bli den förste presidenten med svart blod i ådrorna. Mycket har sagts och skrivits om detta, och jag skall inte upprepa allt, men det känns verkligen i luften att historia är på väg att skrivas. Utmaningarna som USA står inför är enorma, men Barack Obama är i alla fall en trovärdig kandidat till presidentposten i Amerikas Förenta Stater.

Andrew Sullivan skriver mer om Barack Obama i The Sunday Times:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/us_elections/article5061437.ece
Svenska bloggar om Obama är Kulturbloggen:
http://kulturbloggen.com/?p=3882

Tommys tankar:
http://rydfeldt.blogspot.com/2008/11/jordskredseger-p-gng-fr-obama.html

Klotband:
http://klotband.wordpress.com/2008/11/03/valkommen-till-jobbet-mr-president/

Inspirone:
http://inspirone.wordpress.com/2008/11/03/b-obama/

och André Assarsson skriver om svenska medier och Obama:
http://assarsson.wordpress.com/2008/11/03/svensk-media-ar-neutral/

söndag 2 november 2008

Milton Friedmans legat

I den senaste upplagan av Barron's så finns det en intressant intervju med Anna Schwartz. Schwartz som skrev boken A monetary history of the United States tillsammans med Milton Friedman är 93 år och har ett långt livs ekonomiska erfarenhet i bagaget. Hon har tillbringat en stor del av sitt liv med att studera hur förändringar i penningmängden leder till inflation. Hon säger bl. a. så här om den nuvarande finanskrisen:

Fram till i mitten av 2008 så växte Federal Reserves balansräkning med ungefär 5% om året. Sedan mitten av sommaren så ser det ut som om centralbankens kredit närmast har exploderat, vilket ligger bakom det stora trycket i konsumentprisindex. Anledningen till att Fed inte tycker att inflation är ett problem är föreställningen om att bensin och oljepriserna har sjunkit för gott. Teoretiskt sett så måste alla ökningar i krediten mötas med åtstramningar om man vill sänka inflationen. Just nu så för centralbanken en politik som är direkt inflationdrivande genom att den har låga räntor och badar finanssystemet i likviditet. De styrande tänker inte ens termer om inflation. Paul Volcker lärde sig att nyckeln till framgång i inflationsbekämpning var att strama åt penningmängden även om folk i allmänhet beskyllde honom för desinflation.

Jag tror att det finns en och annan centralbankschef som har ett och annat att lära av Dr. Schwartz.

Jack Willoughbys intervju med Anna Schwartz i Barron's:
Mer om Milton Friedman hos Germania:
http://germaniablogg.wordpress.com/2008/10/31/chockdoktrinen-stammer/

och hos Konkluderad View:
http://konkluderadview.blogspot.com/2008/10/dagens_30.html

Tankar om pengar:
http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1001744/

Barstol:
http://www.barstol.nu/apocalypse-now-milton-friedman%e2%80%99s-cut/

och Karl Sigfrid:
http://sigfrid.wordpress.com/2008/10/25/wikipolitik/

lördag 1 november 2008

Att tömma blodomloppet

Richard Loomis är både grundare och chefredaktör för tidsskriften World Energy. Här intervjuar han investmentbankiren Matthew Simmons om finanskrisen, om bensinbrist i USA och om USA:s energisituation i allmänhet. Nu talar Simmons givetvis utifrån ett amerikanskt perspektiv, och även om han har rätt i väldigt mycket så är han ibland alltför alarmerande.
För de av oss som har följt vad han har sagt de senaste tre åren vet att några av de saker som han säger skall tas med en nypa salt.

Simmons berättar om ett fat oljas resa från oljekällan i Mellanöstern till den färdiga produkten, bensin, som kan användas av den amerikanska konsumenten. Simmons talar i medicinska termer om att "tömma systemet på blod" och om bensinbristen som en "TBC-infektion", d.v.s. något som kan åtgärdas med rätt mediciner. Energisituationen i allmänhet karaktäriserar han däremot som en "cancerpatient i livets slutskede", d.v.s. där inga mediciner hjälper. Han säger vidare att de bägge är klart väsensskilda och inte skall förväxlas.

Sedan är det intressant att se att Simmons lägger skulden för finanskrisen på klipparna på Wall Street och på undermålig reglering från statens sida. Som jag diskuterade igår så förtjänar alla de bonusar som topparna på Wall Street har roffat åt sig allmänhetens upprördhet, men de är inte roten till de onda utan ett symptom. Lägg i stället skulden där den hör hemma - hos alltför lättvindig penningpolitik från den amerikanska centralbankens sida.

Eftersom jag inte har någon aning om detaljerna i USA:s infrastruktur kring bensin och raffinaderier så är det självklart svårt att bedöma sanningshalten i det Simmons säger. Vi får därför ta det som ett inlägg i den amerikanska energidebatten. Simmons är dock alltid värd att lyssna på.

Richard Loomis intervju med Matthew Simmons (jag lyckades till sist ladda ned intervjun med Real Player):
http://worldenergysource.com/wetv/financialcrisis/index.cfm

Mer om Matthew Simmons på Ljungbergs blogg:
http://ljungbergsblogg.blogspot.com/2008/10/den-perfekta-stormen-3.html

och Arbetarens klimatblogg:
http://www.arbetaren.se/klimatblogg/2008/10/01/bbc-om-oljetoppen/

Mer om bensinbrist hos Cold Lazarus:
http://coldlazarus.blogspot.com/2008/10/bananarepublikaner.html

liksom Finansmannen:
http://www.finansmannen.se/2008/09/30/bensinbristen/

och Cornucopia har en intressant YouTube-video på sin sida:
http://cornubot.blogspot.com/2008/09/bensinbrist-i-usa.html