Att analysera guldgruvor är inte det lättaste. De vanliga parametrarna som p/e-tal, utdelningsprocent och pris/eget kapital hjälper inte särskilt mycket. Det är klart att det är möjligt att investera i några av de riktigt stora gruvbolagen som Goldcorp, Numont eller Barrick och tjäna en bra slant på ett stigande guldpris, men de riktiga valörerna finns i exploreringsbolagen. Det är nämligen där som det finns möjlighet att tjäna multiplar av den vinst som kan göras i de stora bolagen. Mitt råd är dessutom att inte bara investera i ett bolag utan att ta en portfölj-approach med upp till 10 olika exploreringsbolag.
Det första som man måste titta på när det gäller exploreringsbolagen är att de har tillräckligt mycket kapital så att de inte behöver komma tillbaka till marknaden stup i kvarten och be om mer pengar. Så se till att ni investerar i ett företag som har en konservativ aktiestruktur utan ideliga nyemissioner.
Det andra som är viktigt är att företagsledningen har gjort bra ifrån sig tidigare och att de kan visa på olika projekt som de har lyckats driva i hamn.
Den tredje faktorn är att lagstiftningen i området där gruvan ligger känns någorlunda säker. Länder i Centralasien (exempelvis Turkmenistan, Kirgistan och Kazakstan) och Sydamerika (typ Venezuela och och Bolivia) känns inte helt säkra.
Den fjärde faktorn är om företaget har planer på att påbörja gruvproduktion inom kort. Företaget kan välja att bli en egen producent eller sälja sina reserver till en större aktör. För egen del så tycker jag om företag som är på väg att bli producenter.
Den femte faktorn är hur stora guldreserver som finns i marken. Detta kan beräknas som börsvärdet av företaget/antalet uns guld i marken. Ett exempel är det svenska företaget Nordic Mines som snart skall börja producera guld från Laivafältet i Finland. Företaget har idag (100411) ett totalt börsvärde på 1177.3 MSKr vilket ungefär svarar till 165 M$. Enligt den den nyligen släppta lönsamhetsstudien skall det finnas ungefär 700000 uns guld i gruvan i Finland. Detta ger ett guldpris per uns på 230 $ per aktie som skall jämföras med de 1161 $ som man får betala för ett färdigproducerat uns.
Nu kan man plotta de historiska börsvärdena/uns guld mot guldpriset vid en given tidpunkt och få en rät linje som talar om hur företaget är värderat i ett historiskt perspektiv. För ett guldpris på 1160 $ så är det rimligt att betala upp till 350 $ per uns i marken. D.v.s. Nordic Mines är undervärderat så länge aktien säljs för 36.20 SKr och dollarkursen är 7.21. Att de sen börjar produktionen i Laiva 2011 gör inte saken sämre.
Lyssna gärna på den här intervjun med Rob Mcewen om ni vill veta mer:
http://www.kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Entries/2010/4/10_Rob_McEwen.html
Fler bloggar om guldgruvor är Daniel Westman:
http://www.danielwestman.se/webb/tresuri-skattjakt/
Lev som du är skapad:
http://ekobsessive.blogspot.com/2010/03/ekoguld.html
Emmama goes Scotland:
http://emmapiraya.blogspot.com/2010/04/om-att-mala-pa-gips.html
Duktiga och intelligenta Tanja Suhinina:
http://ablativ.blogspot.com/2010/03/kvinnors-sexuella-makt.html
och sweet, colorful:
http://sweetcolorful.blogspot.com/2010/03/sadan-var-helgen-som-gick.html
Ellevio ett oseriöst elbolag?
7 år sedan
1 kommentar:
Intresant...
Fast du bloggar för lite, öka... =)
Skicka en kommentar