måndag 29 december 2008

Hur skall man investera?

Här är några aktietips:

fredag 12 december 2008

Borta i helgen

Ikväll så försvinner jag iväg över helgen. Jag är tillbaka igen på måndag.

torsdag 11 december 2008

Ren idioti!

OPEC-länderna möts nästa vecka i Oran i Algeriet och de har redan aviserat en större produktionsreduktion. I väntan på detta så drabbas vi av nyheten att både den svenska och amerikanska staten går in med jättelika stödpaket till fordonsindustrin med motiveringen att "industrin är alltför viktig för nationen för att gå under". Frågan är bara om det verkligen finns något som kan göras för att undvika att den går under?

Varken Volvo eller SAAB är ju längre ägt av svenska intressen så det enda skälet att hålla de under armarna är att ge konstgjord andning till regionen Västsverige. I kristider som denna så är infrastruktursatsningar uppenbara. Vägar och järnvägar är något som gör samhällsekonomisk nytta så därför är det naturligt att satsa på sådant som ändå behövs. Skillnaden till att stoppa pengar i bilar som ingen vill köpa är uppenbar. Det är ren idioti. Hela idéen bakom är ju att om ett par år skall ekonomin vara i så pass hyggligt skick så att lånen kan betalas tillbaka. Problemet är bara att om ett par år så kommer alla planer på att köpa ny bil att läggas på hyllan.

Jag trodde att den svenska regeringen var marknadsinriktad, men det står allt klarare att Borg, Reinfeld & Co administrerar den sista Sovjetrepubliken.

Artikel på E24:
http://www.e24.se/branscher/verkstadsindustri/artikel_937585.e24

Artikel i DN:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=862649

Tom Whipple skriver om statens planer att köpa ut den amerikanska bilindustrin på Energy Bulletin:
http://www.energybulletin.net/node/47442

Bloggar om stödpaketet är Mikael Ståldal:
http://www.staldal.nu/blog/2008/12/11/regeringen-sysslar-med-planekonomi/

Förmera - om privatekonomi:
http://plura.se/wp/2008/12/11/varfor-dalta-med-bilindustrin/

Mattias tycker och tänker:
http://mattias-tycker.blogspot.com/2008/12/bilindustrin.html

Hanna Wagenius:
http://missbesserwisser.blogspot.com/2008/12/men-maud-du-sa-ju.html

och Henrik Alexandersson:
http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/12/bilpaketet-till-vilken-nytta.html

onsdag 10 december 2008

DME

I en artikel i dagens Svenska Dagbladet så skriver motorjournalisten Anders Hultman om Volvo Lastvagnars satsning på dimetyleter (eller DME) som alternativt bränsle. Fördelarna med ett sådant system är att vi i Sverige kan använda skogsråvaror för framställningen och bli självförsörjande på bränsle. Samtidigt är nackdelarna lika uppenbara - Volvo Lastvagnar befinner sig i utvecklingsstadiet och har ingen kommersiellt gångbar produkt ännu.

Omsättningen är dessutom alltför låg. Låt oss säga att försäljningen av långtradarna går över förväntan och Volvo kan sälja 10% av de nyregistrerade långtradarna som DME motorer och medelivslängden för en långtradare är 5 år. Då får vi bara 10% x 20% = 2% nya långtradare i trafik om året. Samtidigt så talar IEA om en minskningstakt i världens oljeproduktion på 3-4 % om året vilket kan översättas med 2 miljoner fat olja året som helt enkelt inte kommer att finnas för konsumtion.

Det är uppenbart att Peak Oil i första hand är ett problem med flytande bränsle. Vad skall vi göra med alla de investeringar som vi har gjort i bil- och långtradarparken? Det står allt klarare att vi behöver en övergångslösning.

Andra bloggare om Volvos satsning är Cornucopia:
http://cornubot.blogspot.com/2008/11/bakom-kulisserna-fr-volvos-abs-peak-oil.html

Energinytt:
http://www.energinytt.se/biobransle/kungen-och-michigans-guvernor-till-pitea/

Magnus orerar (och stoppar samtidigt huvudet i jorden):
http://magnusorerar.blogspot.com/2008/11/volvo-ekosocialister-och-klimatpolitik.html

VA-börs skriver mer om Volvo Lastvagnar:
http://www.va.se/vabors/2008/12/09/pa-tal-om-maktkartor/

Grandmaster Peder talar om idiotin av att låta staten ta över fordonsindustrin:
http://grandmasterpeder.se/vem-ska-trosta-volvo_150.html

Billig olja och hyperinflation

I en artikel på Financial Sense ger den estniske investeraren Alar Tamming en överblicksbild av det ekonomiska läget. Det som Tamming säger är att vi ännu bara är i den inledande fasen av den finansiella och ekonomiska krisen som kommer att ta en ände med förskräckelse i hyperinflation. Tammar säger så här om vårt valutasystem med papperspengar:

...vårt valutasystem är numera globalt och har därför hållit i sig längre än vanligt. Det som inträffade i Tyskland på 1920-talet över en 3-4-årsperiod kommer att fungera i flera decennier på den globala skalan. Historiskt sett så dock har alla fungerande monetära system på ett eller annat sätt varit knutna till ädelmetaller...

Bristerna med det nuvarande penningsystemet kommer att bli allt mer uppenbara ju längre ner för Hubberts Peak som vi rör oss. De senaste data från EIA talar om juli 2008 som världens oljeklimax. När världen verkligen börjar att producera mindre och mindre olja och minskningstakten är i storleksordningen 3-4% så är riskerna uppenbara att vi får vänja oss vid termen ekonomisk aktivitet mer än tillväxt. Vårt kreditbaserade valutasystem är byggt runt konceptet att framtiden kommer att bli exponentiellt rikare - vilket är en omöjlighet när råvaran som har drivit tillväxten stöter på naturliga begränsningar. Ett finansiellt system knutet till guld eller silver sätter dessutom naturliga gränser för hur mycket pengar som kan spenderas. Min egen politiska övertygelse kommer att få fritt spelrum.

En något moderatare hållning har amerikanen Dan Dicker på The Street som talar om hur billig oljan är för ögonblicket:



Döm själva!

Svenska bloggar om finanskrisen är Mullvaden:
http://www.socialistiskapartiet.se/mullvaden/2008/12/10/borskraschen-1929-%e2%80%93-fa-insag-vad-som-drabbat-dem/

Jag, Wihlman argumenterar för en svensk Euro-anslutning. Jag skulle dock vilja gå ett steg längre och införa guldmyntfoten igen:
http://wihlman.blogspot.com/2008/12/tnk-om-vi-sluppit-riksbanken.html

flavianopolis har intressanta synpunkter på peruanska pengar:
http://flavianopolis.blogspot.com/2008/12/perus-nya-sol.html

Fractional Reserve Banking skriver om en potentiell sydamerikansk valutaunion:
http://sundapengar.bloggagratis.se/2008/12/10/1182091-arbetet-med-sydamerikanska-unionsformer-gar-vidare/

S* Miss Emmi's Sibiriska Katter om kooperativa banker:
http://emmisibirier.bloggagratis.se/2008/12/05/1169471-ga-med-i-jak/

Palanthiren talar om bankväsendet som dött:
http://blogg.aftonbladet.se/23930/perma/1043124/

tisdag 9 december 2008

Gorillan i rummet

I en artikel i Fortune Magazine berättar journalisten Colin Barr om den uppenbara risken med de massiva statliga åtgärderna som vi har sett på senare tid: Hyperinflation. Inflation har ingenting med stigande priser att göra utan är ett rent penningpolitiskt fenomen och är som sådant ett direkt resultat av en ökande penningmängd. Det bredaste måttet för penningmängden mäts i det som centralbankerna kallar för M3-statistik. I början av 2006 så slutade centralbanken i USA att redovisa sin M3-statistik och vi är numera hänvisade till alternativa källor.


En sådan källa är John Williams Shadowstats.com som håller ett vakande öga på USA:s penningmängder. De senaste data som han har publicerat visar konstigt nog att M3-mängden befinner i fritt fall. Detta trots att den amerikanska centralbanken har ökat sin balansräkning med smått ofattbara 1206 biljoner dollar på 11 veckor. Så frågan är då varför? Den frågan är enklast besvarad genom att hastigt titta på det som kallas för TED-spread och som är skillnaden mellan bankernas utlåningsränta och räntan på de kortfristiga amerikanska statsobligationerna, Treasury-bills. Normalt så brukar skillnaden vara ett par hundradelar av en procent, men sedan början på september så har TED-spreaden inte varit under 2 procentenheter.

Dvs i stället för att låna pengar till varandra och till företag och privatpersoner så håller bankerna i pengarna själva. Detta får naturligtvis konsekvenser för hela penningsystemet och det som kallas Fractional-reserve banking som är det sätt med vilket pengar blir skapade i våra penningsystem. Systemet fungerar som så att bankerna bara är tvungna att behålla en liten del av de pengar som de har lånat av centralbanken och pengar kan därmed skapas av bankerna själva.

När nu flera banker världen över gör mångmiljardförluster så är det inte så konstigt att de inte är så pigga på att låna ut pengar utan behåller en allt större andel för sig själva. Så även om den amerikanska centralbanken och BCE gör sitt bästa för att dränka systemet i pengar så ökar inte penningmängden i alla fall. Problemet kommer den dag då systemet börjar fungera igen och alla pengar som centralbankerna har tryckt upp för att underlätta problemen äter sig i genom systemet som en uppdämd tsunami. Då är hyperinflationen ett faktum.

Har du köpt guld och silver?

Colin Barrs artikel i Fortune Magazine:
http://money.cnn.com/2008/12/07/news/economy/bailout.question.fortune/index.htm?postversion=2008120812

John Williams Shadowstats redovisar alternativa data för M3-mängden:
http://www.shadowstats.com/alternate_data

Wikipedia-artikel om hur bankerna lånar ut pengar genom Fraktional-reserve banking:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking

Bloomberg-sida med TED-spreadet:
http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=.TEDSP%3AIND

Mer om Federal Reserve på Investera i aktier:
http://investeraiaktier.se/wp/2008/12/07/well-be-watching-you-ben-bernanke/

Perspektiv, loopar och stupiditet kallar på enkla lösningar:
http://blog.lege.net/index.php?/archives/226-Perspektiv,-loopar-och-stupiditet.html

Musik från centrifugen ser på intressanta klipp på Youtube:
http://mfc.elmberg.net/2008/12/04/tekniska-fel-my-ass/

Mekongs blogg om räntorna på amerikanska T-bills:
http://mrmekong.blogspot.com/2008/12/en-oseris-riksbank.html

Mer om TED-spreadet på Samuelssons Report:
http://samuelssonsrapport.blogspot.com/2008/12/vad-r-en-ted-spread.html

och i Financial Room 809:
http://room809.blogspot.com/2008/10/botten-upp-och-hur-mr-banken-idag.html

måndag 8 december 2008

Hur mycket drar OPEC ner?

Nyhetsbyrån AP gjorde i helgen en intervju med OPEC-chefen Chakib Khelil. Khelil sade följande om OPEC:s produktion:

Det har bildats en konsensus för att reducera oljeproduktionen kraftigt. Jag vill inte spekulera i hur mycket som den kan falla, men det bästa är att överraska oljemarknaderna.

När OPEC möts i Oran i Algeriet den sjuttonde december så kommer naturligtvis de här frågorna att diskuteras. Att oljepriset har fallit från över 140$ i juli till strax över 40$ just nu har allvarliga konsekvenser för de oljeexporterande länderna. De flesta bedömare räknar med att OPEC kan komma att minska produktionen med upp till 2 miljoner fat olja om dagen, och Khelil ställer sig inte helt avvisande till det.

Alfred de Montequiou på AP intervjuar Chakib Khelil:
http://news.yahoo.com/s/ap/20081207/ap_on_bi_ge/af_algeria_opec

Datorhaveri

Min dator fungerar inte där hemma så jag är inte säker på att det blir någon postering.

söndag 7 december 2008

Vågenergi

Via Energybulletin så får vi tips om den här artikeln i Yale Environment 360 om vågenergi. Artikeln beskriver hur en skotsk firma lade ut tre ormliknande apparater i havet utanför Portugal i oktober. Apparaten består av fyra separata segment och innehåller en vätska som driver en turbin när vågorna rör sig. När vågkraftsfarmen är färdigställd med 28 olika apparater så kommer den totala effekten att bli 21 Megawatt eller tillräckligt för 15000 hushåll.

Ett liknande projekt provas just nu också utanför Nordirlands kust. Ett företag, Marine Current Turbines, håller på att försöka ta till vara på den inneboende energin i tidvattnet som är evigt förekommande här i Storbritannien. Maskinen har jättelika propellrar under vattenytan som spinner i 8 knop och genererar tillräckligt med energi för 1000 hushåll.

Detta är naturligtvis en blygsam start, men ändå en början. Problemet är ju fortfarande att även om andeln förnyelsebar energi är kraftigt växande så är det ändå en försvinnande liten andel som kommer härifrån. Vi måste börja ändra på detta - nu.

Fler bloggar om vågenergi är Gröna liberaler:
http://gronaliberaler.blogspot.com/2008/11/snabb-kommentar-p-world-energy-outlook.html

Naturskyddsföreningens blogg:
http://blogg.naturskyddsforeningen.se/mikael/2008/11/18/world-energy-outlook-effektivisering-bast/

etui.se:
http://www.etui.se/2008/11/12/sime-day-1/

och Livet efter oljan läser Richard Heinbergs The Party's over:
http://efteroljan.blogspot.com/2008/10/partys-over-av-heinberg-2003.html

www.unikajag.se skriver mer om tidvatten:
http://unikajag.bloggagratis.se/2008/11/13/1105941-lisa-har-gatt-mycket-i-dag/

lördag 6 december 2008

De fyra stimulanserna

Den svenska ekonomin är i en djup lågkonjunktur och Alliansregeringen gör vad den kan för att stimulera ekonomin. Först så fick regeringen Riksbanken att sänka styrräntan med 1,75 procentenheter och dagen därpå kom stimulanspaketet på totalt 23 miljarder kronor över 3 år. Bägge åtgärderna har sina egna problem.

Anledningen till att politikerna främst använder penningpolitiken som styrmedel är naturligtvis att den fungerar mycket snabbare. Redan nästa månad kommer hushållen att få mer pengar över. Så frågan är då bara hur hushållen kommer att spendera pengarna. Det absolut sämsta scenariot är om folk åker till Kista och köper en massa varor från Kina och i slutänden stimulerar den kinesiska ekonomin mer än vår egen. Penningpolitiska stimulanser fungerar inte särskilt bra för ett litet exportberoende land som Sverige.

Å andra sidan så tenderar skattelättnader och infrastrukturåtgärder som i Allianspaketet att fungera mycket långsammare. När stimulanspaketet äntligen verkar så är problemen ofta redan över och den extra skjutsen driver på inflationen. Den tredje stimulansen är oljepriset som är på väg ned vilket är den bästa stimulansåtgärd som vi kan tänka oss i dagsläget.

Den svenska kronan är också väldigt svag för ögonblicket. Det skulle förvåna mig mycket om inte den bakomliggande orsaken till detta är att de svenska exportföretagen på konstgjort vis håller kronan låg jämfört med andra valutor och ger sig själva en konkurrensfördel. Detta är den fjärde stimulansen: Exportföretagens alldeles egna stimulanspaket.

Mitt tips är att vi kommer ur den här lågkonjunkturen i andra kvartalet 2009. Börsen tror jag har nått sin botten nu.

Ledaren i Svenska Dagbladet:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2158249.svd

Mer om stimulanspaketet hos Magnus Tycker:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2158249.svd

Mårtensson:
http://martenssonsmeningar.blogspot.com/2008/12/besserwissrar-utvecklar-energitekniken.html

Marknadsliberalen argumenterar utifrån ett österrikiskt perspektiv:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.6001628

Dick Erixon vill inte bränna allt krutet på en gång:
http://erixon.com/blogg/?p=1920

Birger Schlaug tror inte att svensk bilindustrin har någon framtid. - Jo, det har den, men i betydligt mindre skepnad och som tillverkare av helt andra bilar än idag:
http://schlaug.blogspot.com/2008/12/det-sgs-nu-i-hgtravande-tonlge-att.html

Kvällens läsning

I nya upplagan av Vanity Fair så finns det en artikel av den brittiske historikern Niall Ferguson som handlar om vår tids finanskris i ett historiskt perspektiv. Väl värd att läsa!

http://www.vanityfair.com/politics/features/2008/12/banks200812?currentPage=1

fredag 5 december 2008

De kommande handelskrigen II

Angående gårdagens postering så skriver Ambrose Evans-Pritchard i The Daily Telegraph om hur Kina har släppt sin koppling till dollarn två gånger den senaste veckan. Det är beklämmande att se hur Kina som har en av världens största ekonomier försöker åka snålskjuts på oss här i väst genom att devalvera sig ur den ekonomiska krisen. Att Lettland försöker exportera sina problem är väl kanske inte så konstigt, men att Kina håller på med sådant kommer bara att öppna för sanktioner från USA:s och EU:s sida.

Frågan är då vad Kina svarar med i sådant läge. Problemet är att världsekonomin just nu är så ömtålig att den inte behöver så mycket för att braka samman. Just nu så finansierar Kina, Japan och Saudiarabien USA:s budgetunderskott. Om Kina beslutar sig för att inte köpa lika mycket amerikanska statsobligationer längre så kommer dollarn att falla som en sten och de ekonomiska problemen kommer att accelerera. Blotta tanken skrämmer.

Artikeln i The Daily Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/3546471/Chinese-economy-1930s-beggar-thy-neighbour-fears-as-China-devalues.html

Artikel i E24 om Lettlands ekonomi:
http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_920897.e24

torsdag 4 december 2008

De kommande handelskrigen

I en artikel på Financial Sense så skriver investeraren Christopher Laird om möjligheten för ett handelskrig mellan Kina, USA och EU. Världsekonomin har i stort sett varit driven av Kinas och USA:s gemensamma ekonomiska band de senaste åren. Kina har artificiellt hållit sin valuta, renmimbin, svag i förhållande till dollarn - allt för att kunna exportera billiga varor till USA och EU. I gengäld så har kineserna köpt amerikanska statsobligationer och på så sätt finansierat det amerikanska budgetunderskottet. Den här valutapolitiken har lett till extremt små marginaler för de kinesiska industrierna och när världsekonomin nu går in i en djup lågkonjunktur så blir naturligtvis en stor andel kinesiska arbetare arbetslösa.

Den nyvalda amerikanska kongressen kommer med stor sannolikhet att vilja satsa på inhemsk produktion, och sätta press på Kina att stärka sin valuta för att dra ned på importen. De kinesiska marginalerna, som redan innan var små kommer nu att bli ännu mindre och än fler kineser kommer att bli arbetslösa. Så frågan är då vad Kinas motdrag blir. Laird skriver så här:

...som om dollarn behövde en annan anledning att bli hotad så är det troligt att den nästa amerikanska regeringen kommer att införa sanktioner mot Kina som har hållit renmimbin på en konstgjort låg nivå. Kina kanske då säger att "OK, om vi inte kan exportera våra varor till er så kommer vi inte att köpa era statsobligationer längre". Om USA inför handelshinder så kommer Kina att göra samma sak och vi är tillbaks i depressionsscenariot med en kraftigt fallande export i världens alla länder...

Det låter inte särskilt muntert.

Christopher Laird på Financial Sense:
http://www.financialsense.com/fsu/editorials/laird/2008/1204.html

Oscar Wolf om kinesiska yuan:
http://blogg.passagen.se/oscarwolf/entry/usa_ett_imperium_p%C3%A5_fall

Toralf Alfsson om kinesiska affärer i Kalmar:
http://thoralfalfsson.webblogg.se/2008/november/mr-luo-har-inte-investerat-en-enda-krona-fran.html

Mullvaden skriver om de fallande aktiekurserna:
http://www.socialistiskapartiet.se/mullvaden/2008/11/20/vart-har-pengarna-tagit-vagen/

Många dagars korta skuggor om USA:s och Kinas ömsesidiga beroende:
http://mysteriouspete.blogspot.com/2008/11/yes-it-is.html

Every Kinda People om det amerikanska budgetunderskottet:
http://everykindapeople.blogspot.com/2008/11/spekulationer.html

onsdag 3 december 2008

Bloggpaus

Idag tar jag paus från bloggandet eftersom jag har annat för mig. Jag är dock tillbaka i morgon.

tisdag 2 december 2008

Östra Kongo

I skuggan av media så utspelas just nu ett geopolitiskt spel om makt och inflytande mellan två av världens stormakter i ett av de mest konfliktdrabbade hörnen av världen, Afrika. I Asia Times finns det en intressant artikel av den kanadensiske vänsterdebattören FW Engdahl som handlar om oroligheterna i Kongo-Kinshasa.

Kina importerar i dagsläget ungefär 2,6 miljoner fat olja om dagen av vilka en tredjedel eller 765000 fat om dagen kommer från Afrika. Det är därför inte konstigt att Kina betraktar den afrikanska kontinenten som sitt strategiskt sett viktigaste område utanför Kina, och det nästan inga gränser för hur långt man är beredd att gå för att få lägga händerna på diverse råvaror. Bedömare har liknat Kinas inblandning i de afrikanska affärerna med modern kolonialism.


Förra året så bildade USA:s militär så AFRICOM som är ett kommando för militära operationer på den afrikanska kontinenten. På websidan står det att huvudsyftet med kommandot är att "fungera i tätt samarbete med afrikanska länder både militärt och icke-militärt med syftet att undvika konflikt i Afrika", men det står allt klarare att det egentliga syftet är att begränsa Kinas ökande inflytande och skydda flödet av olja från Afrika till de internationella marknaderna.


De här två krafterna är just nu på väg att stöta samman i den pågående konflikten i Kongo-Kinshasa. Sammanfattningsvis så står Kongos president Joseph Kabila mot gerillaledaren Nkunda i det som har beskrivits som "den blodigaste konflikten sedan Hitlers dagar" (Johann Hari i The Independent 081028). Enkelt uttryckt så står Kina bakom Kabila medan USA stöder Nkunda. Engdahl skriver så här:

...i slutet på oktober så omringade Nkundas styrkor Goma och krävde förhandlingar av president Kabila. Nkunda krävde bl. a. att Kabila hävde ett 9 miljarders kontrakt mellan Kongo och Kina som ger Kina rätten att exploatera de stora koppar och koboltfyndigheterna i området...


Snart så får USA en svart president. Det kommer att bli mycket intressant att följa hur det kommer att prägla USA:s utrikespolitik i Afrika. Kineserna har i alla fall tydligt visat att de inte tänker vika en enda tum.

FW Engdahls artikel i Asia Times:
http://www.atimes.com/atimes/China_Business/JL02Cb01.html

USA:s AFRICOM på webben:
http://www.africom.mil/

Johann Hari skriver i The Independent:
http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/johann-hari/johann-hari-how-we-fuel-africas-bloodiest-war-978461.html

Andra bloggar om Konga-Kinshasa är FörvirradGnu:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.5931149

Afrikabloggen:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.5921671

Rakotozafy Sweden:
http://rakotozafy.wordpress.com/2008/11/30/musikaliskt-dilemma/

Ad Utrumque:
http://andreasholmberg.blogspot.com/2008/11/lys.html

och Tradition & Fason:
http://traditionochfason.wordpress.com/2008/11/25/varden-i-obalans-varlden-i-kaos/

måndag 1 december 2008

Terrorattackernas efterdyningar

I en artikel i Asia Times så sätter den indiske före detta ambassadören MK Bhadrakumar de ökande spänningarna mellan Indien och Pakistan i sitt sammanhang. Pakistan framstår alltmer som skyldig till de senaste terrorattackerna och Bhadrakumar varnar för ett regelrätt krig mellan länderna - ett krig som kan flamma upp de närmsta dagarna eller veckorna. I konflliktens kärna så finns USA:s och NATO:s krig i Afghanistan som skulle lida stora nederlag om Pakistan bestämmer sig för att mobilisera sina trupper till den pakistansk-indiska gränsen. Bhadrakumar skriver så här:

...den pakistanska militären kan mycket väl ha strategiska skäl bakom den senaste tidens ökade spänningar med Indien. Konflikten kan bryta ut precis när länderna står vid en viktig skiljeväg och försöker kravla sig ur åtaganden i "kriget mot terrorismen" i Afghanistan. Poängen är att den pakistanska militären har djupt sittande tvivel rörande den tillträdande Obama-administrationens Afghanistanpolitik. Obama har själv gett tydliga signaler om att han tänker utmana den pakistanska militärens dubbelsidiga politik när det gäller att dels kämpa på USA:s sida i kriget mot terrorismen och samtidigt ge stöd åt talibanernas kamp om geopolitiskt inflytande i Afghanistan.

På onsdag så åker USA:s utrikesminister Condoleeza Rice till New Delhi för att försöka lugna känslorna. Det verkar som om USA:s avgående administrationen är på väg till sin sista strid samtidigt som den nya är på väg att få sitt elddop.

Artikeln i Asia Times:
http://www.atimes.com/atimes/South_Asia/JL02Df04.html

Artikel i Svenska Dagbladet om spänningarna mellan Indien och Pakistan:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2124029.svd

Fler kommentarer spänningarna av The Real Mymlan:
http://mymlanthereal.wordpress.com/2008/12/01/liten-nyhetsrunda-forsta-dagen-i-december/

Anna G. Rahms funderingar och spetsfundigheter:
http://annagrahm.blogspot.com/2008/12/brjan-p-ett-tredje-vrldskrig.html

Dumpad skriver mer om Bombay:
http://dumpad.wordpress.com/2008/12/01/bombay-el-mumbai-its-fucking-bomb-ay/

liksom Kristofers skriverier:
http://kristofersskriverier.blogspot.com/2008/12/konflikten-mellan-hinduer-och-muslimer.html

och Åskådningar från åfvan:
http://blogg.passagen.se/akeutana/entry/konflikten_i_indien