onsdag 30 april 2008
Kärnkraft och kol
För att klara av att både avveckla kärnkraften och möta ny efterfrågan diskuterar i dagarna Tyskland att öka förbränningen av kol. Detsamma gäller för Italien som vill fasa ut sina gamla oljeeldade kraftverk. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att oljan kostar 110$ + per fat. I Italien diskuterar de också att införa ny kärnkraft efter det att de två sista reaktorerna blev avvecklade i efter Tchernobylolyckan.
Det är dock svårt att utöva politiska påtryckningar eftersom vi inte har någon gemensam europeisk energipolitik. Italiens premiärminister Silvio Berlusconi är ju som bekant bästis med Vladimir Putin och italienarna ska nog få den energi de begär. Hela EU är dessvärre alltmer beroende av ryska energileveranser. Problemet är att EU:s förhandlingsutrymme blir kraftigt beskuret så länge de olika europeiska länderna kör sitt eget race.
På marknaderna ser vi idag en liten respit med sjunkande råvarupriser, men om det är någon som tror att oljans bull-market är över så tror ni grundligt fel. I dessa korrektioner är läget dessutom ypperligt att investera...
Johan Simus postering:
http://gronarealisten.blogg.se/1208985050_nnu_en_indikation.html
Artikeln i FinFacts som han citerar:
http://www.finfacts.ie/irishfinancenews/article_1013390.shtml
Om kärnkraft i Italien:
http://www.world-nuclear.org/info/inf101.html
tisdag 29 april 2008
IEA, OECD och Jeff Rubin
Varför då oroa sig? OECD-organet IEA säger ju att världens oljeproduktion har ökat de senaste åren? Problemet är att det de kallar för Allt Flytande räknar även in ungefär 10 miljoner fat butan och pentan etc om dagen vilket kanske är bra om man vill fylla på sin cigarettändare men som bränsle till våra bilar och flyplan duger det inte.
Den riktiga oljestatistiken hämtas på EIA:s (Energy Information Agency) websida:
http://www.eia.doe.gov/ipm/t11d.xls
Jeff Rubins artikel (s. 4-7):
http://research.cibcwm.com/economic_public/download/sapr08.pdf
Andra bloggar om OECD är Ekonomistas:
http://ekonomistas.se/2008/04/22/foresprakar-oecd-platt-skatt-for-sverige/
och Hans Nilsson på 4-fact:
http://fourfact.com/index.php/webloggen/haepenheten_ligger_tjock/
måndag 28 april 2008
Olja i Östersjön
(om det inte gör det kommer här ett litet investeringstips om ett oljebolag som har sin oljeproduktion utanför Färöarna:
FPM FAROE PETROL. GBX 181.00 -6.50 -3.47)
Artikeln i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=764898
Artikel i Sydsvenskan från november förra året:
http://sydsvenskan.se/sverige/article281479.ece
Bloggankan Henrik skriver också:
http://www.bloggankan.se/?p=27
liksom Niklas Mattson:
http://blogg.nmattsson.se/2008/04/28/olja-i-ostersjon/
söndag 27 april 2008
Karl Rove, Pennsylvania och Hillary Clinton
...i en hypotetisk tvekamp mellan McCain och Clinton skulle exakt samma krafter som ger Clinton ett försprång mot Obama i primärvalen ge McCain ett försprång gentemot Clinton i ett Presidentval...
Strategin är uppenbar. Republikanerna och Karl Rove vet hur de ska slå en presidentkandidat som Hillary Clinton, medan de är betydligt mer sårbara gentemot en dynamisk ny kraft som Barack Obama. Dra dig tillbaka, Hillary!
Andrew Sullivans artikel i The Sunday Times:
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/andrew_sullivan/article3821271.ece
liksom Simon Jenkins:
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/simon_jenkins/article3822618.ece
Joshua Greens artikel om Karl Rove i The Atlantic Monthly:
http://www.theatlantic.com/doc/200709/karl-rove/4
Every Kinda People kommenterar:
http://everykindapeople.blogspot.com/2008/04/en-amerikansk-valkampanj.html
liksom Martin Gelin i New York:
http://blogg.svd.se/newyork?id=6845
och Gunilla Kinn:
http://gunillasdagbok.blogspot.com/2008/04/new-york-igr-kvll-hnde-ngot-som-ni.html
lördag 26 april 2008
Iran II
Vi lever i en tid då Iran tar sig allt större friheter att spä på flera oroshärdar här i världen. Jag, om någon, tror att det dags att vi tar hand om den instabilitet som iranierna skapar vare sig det handlar om Hamas eller Hizbollah. De nyligen utförda operationerna i Basra pekar på handlingar som faktiskt hade ihjäl koalitionssoldater. Jag tror också att förmågan att skapa stabiltet i södra Irak hänger mycket på hur koalitionen tar hand om Iran.
Frågan är nu vad Mullen menar med "att ta hand om Iran"? Det kan betyda många saker för olika personer, men jag fruktar det värsta.
Artikeln i Outside the Beltway:
http://www.outsidethebeltway.com/archives/2008/04/mullen_we_will_have_to_deal_with_iran_in_the_very_near_future/
(med The Beltway menas området runt Washington DC där Det Kalla Kriget aldrig egentligen tog slut.)
Olof Hallonsten skriver om amerikansk politik på bloggen Röda Nejlikan:
http://homeboyyksel.blogsome.com/2008/03/24/en-rost-pa-obama-ar-en-rost-pa-mccain-och-det-maste-kanske-inte-vara-daligt/
Iran, USA och energi
De här händelserna är bara symptom på det som egentligen händer länderna emellan. Den viktigaste anledningen till att den amerikanska militären är i Persiska Viken från början är givetvis energi, och energiflödet ut ur Persiska Viken är ett nationellt säkerhetsintresse för USA:s regering. Det handlar kanske inte så mycket om att lägga beslag på oljan för egen del som att ha kontroll på vem som ska få och vem som inte ska få. I en intressant artikel i TomDispatch skriver Michael Klare om världens ökande energibehov samtidigt som energitillgången är fallande. USA:s och EU:s aggressiva hållning gentemot Iran måste ses i ljuset av detta.
Klare nämner fem trender som är viktiga för den nya energiordning som kommer att spelas ut under de närmsta åren: 1/ Att världens energibehov bara ökar även om USA befinner sig i en lågkonjunktur. 1990 konsumerade utvecklingsländerna inklusive Kina och Indien bara 27% av världens energi medan siffran väntas att öka till 40% år 2010. 2/Världens energiproduktion är på väg att nå sitt maximum där merparten av oljan som pumpas idag kommer från gamla oljefält med fallande produktion. 3/ Att utvecklingen av alternativa energikällor är alltför långsam för att tas på allvar. Den senaste tiden har fokus flyttats från hur bra det är med biobränslen till hur etanolproduktion i USA och Europa leder till ökade råvarupriser på bland annat ris och vete. 4/Hur världens överskott är på väg bort ifrån den rika oljeimporterande västvärlden till fattiga oljeexporterande länder som Saudiarabien, Ryssland och Venezuela. 5/ Hur risken för militära konflikter ökar i en värld av energibrist där de stora makterna kämpar mot varandra över de få resurser som finns kvar.
De här utmaningarna kommer med stor sannolikhet att komma upp på USA:s nästa presidents agenda mycket tidigare än någon tror.
AP-telegrammet om skärmytslingar mellan USA och Iran:
http://www.msnbc.msn.com/id/24312230/
Lennart Frantzell skriver om USA och Iran:
http://www.usablogg.org/2008/04/25/forbereder-president-bush-trots-allt-ett-storkrig-mot-iran/
Mats Reimbertsson skriver om Obama och Clinton:
http://coldlazarus.blogspot.com/2008/04/massive-action.html
Michael Klares artikel på Tom Dispatch:
http://www.tomdispatch.com/post/174919
PJ Anders Linder skriver om etanol i SvD:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1155043.svd
fredag 25 april 2008
Irans kärnanläggningar, Syrien och Nordkorea
I dagens The Daily Telegraph berättar Con Coughlin om den verkliga anledningen bakom Israels tystnad om attacken. Det fanns två anledningar: 1./ Att USA höll på att förhandla fram en uppgörelse med Norkoreanerna om deras kärnvapenanläggningar och att Israel inte ville förstöra de känsliga samtalen genom att påtala länken till Syrien. 2./ Att Israel föredrar att hålla de militära detaljerna om attacken hemliga. Israels flygvapen tog sig in genom Syriens högteknologiska och ryskbyggda luftvärnssystem och utförde attacken med extrem snabbhet.
Så varför vill då Syrien ha kärnvapen? Enligt Coughlin så är banden till Iran den viktigaste orsaken. Iran och Syrien har nyligen undertecknat en gemensam försvarsuppgörelse och förra sommaren dog ett dussintal iranska och syriska tekniker medan de försökte aptera kemiska vapen på en syrisk SCUD-missil. Kanske är något på gång när det gäller Israels flygvapen och Irans kärnanläggningar? Vem vet?
Con Coughlin skriver i The Daily Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/opinion/main.jhtml?xml=/opinion/2008/04/25/do2504.xml
Roy B. Alterman skriver på bloggen Al Hamatzav:
http://al-hamatzav.org/permalink/syriennordkoreasant/
liksom Dick Erixon:
http://erixon.com/blogg/?p=620
torsdag 24 april 2008
Lägenheter, marknader och pepparkakor
Om det är kö till lägenheten, så ska hyran upp tills kön försvinner eller blir obetydlig.
Ja precis, det är vad som kallas för marknadsekonomi. Det är det överlägset bästa sättet att organisera en ekonomi. Priset på en vara bestäms av utbud och efterfrågan och inte av klåfingriga politiker. Dessutom kan man ju fråga sig, om vi nu reglerar hyresmarknaden varför då stanna där? Regleringsivrarna kanske en dag börjar att reglera priset på pepparkakor med motiveringen att de fattiga ska också ha råd med lite julstämning.
Risken med att reglera marknaden är uppenbar. Det leder till godtycke och nepotism precis som i gamla Östtyskland och skapar dessutom kronisk brist på den vara som prisregleras. Jag har själv här på bloggen argumenterat mot globalisering ur ett Peak Oil perspektiv. Mycket av den världshandel som vi nu ser är driven av billiga fossila bränslen och relativ fred. Hur kommer världen att utvecklas i en värld med fallande oljeproduktion där energin inte längre är billig och där utsikterna för ett krig mellan världens stora bara blir större och större? Det är centrala frågor inte bara för mig. Låt dock inte detta lura er att tro att jag på något sett skulle vara emot marknaden. Skicka Allmännyttan dit den hör hemma: På historiens skräphög.
Ekonomikommentarers blogginlägg:
http://vansterekonomi.blogspot.com/2008/04/marknadshyror-nu-som-lagfrslag.html
Björn Wadström skriver:
http://wadstrom.blogspot.com/2008/04/alliansen-saknar-bostaspolitik.html
onsdag 23 april 2008
Miljöpartiet, gas och transporter
Det finns ju faktiskt redan nu enstaka röster som talar om ett transportsystem fritt från fossila bränslen. Inte oväntat så kommer dessa från grönt håll med argument om den globala uppvärmningen. Så även om vi har helt olika utgångspunkter (själv är jag marknadsliberal och kunde inte bry mig mindre om den globala uppvärmingen) så är jag benägen att hålla med gamla Vänsterpartister som Riksdagsledamoten Karin Svensson Smith. Den globala uppvärmningen är ju naturligtvis en viktig fråga, men eftersom klimatet i norra Europa från början är så onormalt och detta inte kan ha undgått Miljöpartisterna, så undrar jag om det inte finns andra tankar bakom.
I en intressant debattartikel i augusti förra året motsatte sig exempelvis Svensson Smith och den moderate Riksdagsledamoten Staffan Appelros byggandet av ett gaseldat kraftvärmeverk i Malmö. Det är ju naturligtvis helt vansinnigt att bygga någon som helst infrastruktur med gas och samtidigt göra sig beroende av import från Ryssland, men situationen speglar Sveriges roll i EU och att nationsgränserna inte längre spelar samma roll som de en gång gjorde. Kraftbolaget Eon är ju dessutom ägt av tyska intressen. Det här är intressant för det visar hur energifrågorna kan få politiker från helt skilda läger att gå samman och jobba mot ett gemensamma mål.
Här tecknar sig bilden av en tanke: Högern letar efter lösningar i vänsterns förslag medan vänstern behöver högern för att rättfärdiga det de projekt de tror på. Hoppas bara att de visar prov på det när "problemen" börjar. Oljan kostade 118$ fatet nu på morgonen.
SVT:s Dokument Inifrån om det svenska tågnätet:
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1119932
Karin Svensson Smith och Peter Eriksson skriver i Nya Miljöaktuellt - Dagens Miljö:
http://dagensmiljo.idg.se/2.1845/1.145175
Karin Svensson Smith och Staffan Appelros varnade för ett gaseldat kraftvärmeverk i Malmö:
http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article258995.ece
Fredrik Brange och Emil Strand skriver på LUF i Lunds blogg. De revolutionerar dessutom bloggkommentarfunktionen och ger den en helt ny innebörd:
http://luflund.wordpress.com/2008/01/07/angaende-svensson-smiths-insandare-i-sydsvenskan/
Emma Ode skriver på sin blogg:
http://emma-gron.blogspot.com/2008/04/flyget-tget-och-jobben-i-ett-ekorrhjul.html
Populärvetenskaplig presentation på History Channel om klimatet i norra Europa:
http://video.msn.com/video.aspx?mkt=en-gb&vid=b1532ce3-b707-4084-bd09-8e86b0fba6e8
tisdag 22 april 2008
Fastigheter, Österrike och inflation
Det är nu samma centralbanker som gav oss krisen som vi förlitar oss på för att lösa den. För att rädda kreditinstitutionerna (och i förlängningen det finansiella systemet) hoppas nu Federal Reserve att kunna trycka så mycket pengar att det räddar ekonomin. Vi får se hur det går. Min gissning är att återhämtningen som bäst blir anemisk och att inflationen på allvar kommer tillbaka tidigt nästa år.
I Sverige har huspriserna inte börjat sjunka på allvar ännu och bankerna står på relativt säker mark, men Riksbanken trycker ändå pengar. Statistik över den totala pengamängden talar om att den växte med 15,4% (år på år) i mars. Den viktigaste orsaken till det här är så klart de ökade energipriserna, och det är klart, i början märks det inte när valutan blir utsatt för inflation. Riksbanken befinner sig dessutom i samma sits som övriga världen och skall inte ensamt lastas för problemen, men en räntesänkning i det här klimatet vore helt fel väg att gå.
Självklart skulle det vara bättre om vi hade en valuta som var direkt kopplad till guld, men det får vara en önskedröm.
Anna-Karin Storwall skriver i Svenska Dagbladet:
http://www.e24.se/samhallsekonomi/sverige/artikel_418445.e24
Niklas Ekdals "Den finansiella istiden" om avregleringen av den svenska kreditmarknaden:
http://www.axess.se/web/main.nsf/webbklipp?openpage&ID=70CC0D1D8F8F178FC125739900339FC4
Krassimir Petrov, PhD, förklarar vad inflation är för något:
http://video.google.com/videoplay?docid=-6484061137769305763
flavianopolis är lika förvånat storögd som jag:
http://flavianopolis.blogspot.com/2008/04/bevis-fr-den-imperfekta-marknaden.html
måndag 21 april 2008
Lag och rätt i Gaza?
Rapporten från International Crisis Group:
http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?id=5234
Primary Sources i The Atlantic Monthly:
http://www.theatlantic.com/doc/200804/primarysources
Bloggen Israel i Sverige diskuterar terror-organisationen Hamas:
http://israelisverige.blogspot.com/2008/04/bra-carter-hr-kommer-frvningen.html
TT-telegram i Dagens Nyheter om Jimmy Carter och Hamas:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=762915
Kung Abdullah
Uttalandet kan ge långtgående konsekvenser för USA:s och EU:s oljeimporter och illustrerar med all önskvärd tydlighet västvärldens fallande inflytande på världsscenen.
Steve Andrews och Randy Udall på ASPO USA skriver om Saudiarabiens utspel:
http://www.aspo-usa.com/index.php?option=com_content&task=view&id=358&Itemid=91
Peakoil.nu är en svensk hemsida som belyser oljeproblemet:
http://www.peakoil.nu/
Jonas Stenling skriver om Rysslands fallande oljeproduktion:
http://www.stenling.se/2008/04/15/ryssland-har-ntt-peak-oil/
söndag 20 april 2008
IEA:s statistik
Det är skandal att Sunday Times som är en respekterad nyhetskälla inte tar det här oerhört viktiga ämnet på större allvar.
EIA:s siffror:
http://www.eia.doe.gov/ipm/t11d.xls
David Smiths krönika i The Sunday Times:
http://business.timesonline.co.uk/tol/business/columnists/article3778482.ece?Submitted=true
Samuelssonrapporten skriver om oljepriset:
http://samuelssonsrapport.blogspot.com/2008/04/olja-p-rekordniver-11366-usd.html
Ryska intressen
Ett av problemen som EU nu står inför är att vi under 2000-talet har låtit Ryssland att ta kontroll över sina olje- och gasledningar. Eftersom de här exporterar energi till Europa så försvagar det vår ställning samtidigt med att det förstärker Rysslands roll på världsscenen. För tio år sedan skulle det här inte ha varit så allvarligt, men nu, med en oljeproduktion som planar ut, blottlägger det vår svaghet och gör vårt beroende väldigt tydligt. Ryssland är väl medvetet om den makt som finns i energivapnet och tvekar heller inte att använda det. Exemplen i den nyare historien är otaliga. Ukraina, Vitryssland och Georgien är några av länderna som har blivit utsatta för strypta energileveranser. I en debattartikel i Dagens Nyheter i februari skrev Gunnar Hökmark så här:
Med sina energipolitiska intressen når Ryssland längre in i Europa än Warszawapaktens bataljoner gjorde. Kombinationen av ökad rysk militär förmåga, utvidgade säkerhetspolitiska intressen i form av kontroll över betydande delar av den europeiska energiförsörjningen samt en uppenbar vilja till maktutövning gentemot andra länder är självfallet ett hot mot europeisk stabilitet och svensk säkerhet.
Så vad kan vi göra åt det här? Det viktigaste är förstås att ta i med kraftfulla åtgärder för att få ned vårt oljeförbruk. Så länge som fossila bränslen står för 90% av energin som används i transportsektorn kommer vi att vara beroende av rysk hjälp. I det kortare perspektivet kan vi så klart spara på det vi förbrukar, men på längre sikt måste vi utveckla en oljesubstituerande teknologi. Utmaningen är monumental och den politiska viljan minimal, men det är den enda vägen. Alternativet, att inte göra någonting, kommer annars att bli vår undergång.
Andrey Parshev talar i Pravda:
http://spb.kp.ru/daily/24082/316169/
Thomas Gür skriver i SvD:
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1153445.svd
Gunnar Hökmark skrev en viktig debattartikel i DN i februari:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=745115
Göran Pettersson kommenterar Ryssland på sin blogg:
http://dinledamot.blogspot.com/2008/04/varfr-r-det-s-tyst.html
lördag 19 april 2008
De stora elefanterna
Det första som vi måste förstå om vi vill analysera situationen är att 47% av världens oljeproduktion kommer från 120 gigantiska oljefält s.k. stora elefanter. De hittades för länge sedan och är nu farligt nära den punkt då de börjar producera mindre olja. Om vi tittar på världens största oljefält, Ghawar i Saudiarabien, så hittades det 1948 och har troget producerat olja sedan mitten på 1950-talet, och det är nu osäkert om dess oljeproduktion kan öka så mycket mer. Samma historia med Mexikos största fält och världens andra, Cantarell, som producerade 2,1 miljoner fat olja om dagen 2003. Det var i slutet av 2007 nere på 1,4 miljoner fat om dagen. Sedan 1985 har vi pumpat mer olja än vad som har hittats i världen. Alla med en privatekonomi vet vad det innebär att dra över bankkontot med 10000 kr i månaden. Med olja har vi gjort just det i 23 år!
Det här är oroväckande eftersom minskningstakten är så stor att vi inte har ärlig chans att ersätta med alternativa bränslen. Därför måste vi motverka problemen redan nu och skala upp den cellulosabaserade etanolproduktionen, satsa på kolbaserat bränsle etc. Den kommande oljekrisen (som jag föredrar att kalla för "problemen") kommer att överskugga den globala uppvärmingen som medias favoritproblem med hästlängder om bara några få år. Olja har ett direkt inflytande på hela vår vardag, på allt det vi gör. Den moderna människan tillber petroleum som sin gud. Problemet är att våra politiker inte kommer att lyssna förrän bristerna blir tydliga och köer dyker upp på bensinmackarna. Då kan det vara för sent. Sätt in motåtgärder nu!
Jim Puplava talar om oljeproduktion och efterfrågan:
http://www.netcastdaily.com/broadcast/fsn2008-0419-3a.mp3
Fredrik Robelius doktorsavhandling från 2007:
http://publications.uu.se/spikblad.xsql?dbid=7625
Martin Payne skriver om Mexikos oljeproduktion:
http://www.energybulletin.net/41707.html
fredag 18 april 2008
Begrav allmännyttan!
Jag förstår ärligt talat inte varför svenskarna är så misstänksamma mot just marknaden. Vi har ett system som inte fungerar, som främjar svarta kontrakt och där man via kontakter kan få det man vill och från regeringens sida vill man införa ett sytem som faktiskt fungerar. Vad är problemet?
Erfarenheter från Finland som avreglerade sin bostadsmarknad 1992 talar sitt tydliga språk. Sju år efter avregleringen hade antalet hyreslägenheter ökat med mellan 70-80000. Naturligtvis steg även priserna med mellan 4% och 9% mellan åren 1995 till 2000 vilket var vad marknaden krävde. Om man vill ha en lägenhet i ett attraktivt område så är det också ganska naturligt att man får betala för det. Det här gäller i alla andra branscher. Om man exempelvis vill ha en finare bil än grannen kan man få det om man betalar för det. Varför gäller inte samma regler på bostadsmarknaden?
Michael Koch skriver Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=761883
SVT:s Debatt om just marknadshyror från i torsdags:
http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=34858&a=1118775
Fredrik Federley skriver i Expressen:
http://www.expressen.se/debatt/1.1071563/det-ar-dags-att-infora-marknadshyror-nu
Magnus Andersson skriver på sin blogg:
http://magnusandersson.blogspot.com/2008/04/ntligen-fr-unga-chansen.html
Hans Engnell skriver på Motpol:
http://motpol.blogspot.com/2008/04/vnstern-frsvarar-en-rutten-marknad.html
Daniel Eriksson, David Arvidsson och David Ivarsson på LTH har skrivit en avhandling om Finlands avreglering på bostadsmarknaden:
http://64.233.183.104/search?q=cache:A2sqCvAE130J:www.lantm.lth.se/fileadmin/fastighetsvetenskap/utbildning/Fastighetsmarknaden/Grupp_11.doc+finland+marknadshyror&hl=en&ct=clnk&cd=7&gl=uk
Tomtar på loftet
AlliansfrittSverige kommenterar:
http://alliansfrittsverigerekommenderar.blogspot.com/2008/04/rttelse-dagens-bngkpp.html
Läs f.ö. gärna Michael Shermers websida The Skeptic:
http://www.skeptic.com/reading_room/debates/afterlife.html
torsdag 17 april 2008
Geopolitik och olja
Samtidigt med att efterfrågan på petroleum i västvärlden är på väg ned till följd av de ökande bränslepriserna stiger den oroväckande i ekonomier som Kina och Indien. Kina beräknas använda 15% av världens totala energi år 2015 och en stor del beräknas komma från importerad petroleum. Den enda energikälla som Kina har i överskott är kol, vilket de också bränner i de enorma koleldade kraftverken som nu blommar upp som svampar ur jorden. Problemet är att om vi ska ha en chans att uppnå de mål om att reducera utsläppen av koldioxid måste vi sätta press på kineserna att inte bränna sitt kol. Det är i sig en enorm utmaning.
Världens stormakter har nu gett sig in i en global kamp om de sinande resurser som fortfarande finns kvar. Både EU och USA importerar ungefär 2/3 av den olja som vi förbränner vilket gör att vi sitter i samma båt som Kina som stora konsumenter av olja. Ryssland å andra sidan är unik bland stormakterna eftersom de är en stor producent av energi. Den här sitsen ger Ryssland en enorm fördel i förhållandet till sina grannländer och till EU. Så sent som för bara några veckor sedan i toppmötet i Rumänien försökte NATO att få med de tidigare Sovjetstaterna Georgien och Ukraina som medlemmar, men stötte på motstånd från viktiga EU-länder som var oroade för sin energisäkerhet.
Ryssland och Kina har även inlett ett långtgående säkerhetssamarbete med potentialen att bli ett riktigt försvarssamarbete i organisationen SCO eller Shanghai Cooperation Organisation. Organisationen har utöver Kina och Ryssland även oljeproducerande länder som Kazakstan och Azerbaijan på sin sin medlemslista och i förra veckan lämnade även Iran formellt in sin medlemsansökan. Iran som har enorma naturgasreserver vill gärna knyta tätare band med Ryssland och skapa ett OPEC för naturgas. Det här går på tvärs med Europeiska och Amerikanska intressen och är naturligtvis den bakomliggande anledningen till bråket om Irans kärnkraftsanläggningar. Inte oväntat är Kina och Ryssland motståndare till sanktioner i FN samtidigt som USA motsätter sig ett utökat samarbete inom SCO. USA:s vice utrikesminister Richard Boucher sa nyligen att om SCO blir en ny Warszavapakt så skulle man inte vara sen att "ingripa".
Problemen kan sammanfattas med två ord: Peak Oil, och kan snart leda till globala konflikter av en omfattning som vi aldrig tidigare har upplevt.
Michael Klare skriver i Tomdispatch:
http://www.tomdispatch.com/post/174919
http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=42027
Yeslove skriver om geopolitik både på svenska och engelska:
http://yeslove.happysoft.com/2008/03/23/2-0-till-ryssland-i-geoschack/
Kinas bönder
Telegram på China Daily om gasbrist:
http://www.chinadaily.com.cn/bizchina/2006-04/04/content_559777.htm
Bloomberg skriver om exportullar i Kina:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aH0U4VkHe93A&refer=home
Gunnar Hökmark skriver om Kinas ekonomiska och politiska utmaningar:
http://www.gunnar.moderat.se/index.php?page=19&use=blogg&id=609
onsdag 16 april 2008
Tolerans
Det här ser nu ut att ändra sig snabbt. Med en lägre tillförsel av energi i systemet ser vi att västvärldens (konsumtionsländernas) ekonomiska och militära makt förskjuts till de energiproducerande länderna. Inte nog med att västvärldens makt är på väg att eroderas-toleransen som vi har haft med andra människor är också på väg att försvinna. Det är mycket enklare att vara tolerant om vi inte behöver oroa oss om grundläggande livsnödvändigheter. Räkna därför med en allt livligare debatt om flyktingar, muslimer och judar framöver.
tisdag 15 april 2008
Monstret från Jekyll Island
Filmen bygger på en bok av G. Edward Griffin och behandlar Federal Reserves födelse och dess statut, inte som en del av USA:s federala regering, men som en jättelik bankkartell vars syfte är att trycka pengar. Eftersom världens valutor inte är backade av guld eller silver kan centralbankerna världen över trycka godtyckligt mycket pengar, och gör det också. Det här bli speciellt tydligt när vi ser kraftigt ökande energipriser som vi har de senaste åren. Världens regeringar och centralbanker försöker betala energinotan via sedelpressen.
Problemet är bara att det inte fungerar. Det finns inga positiva eller sociala effekter av inflation. Alla transaktioner som tar sig uttryck i en inflationär miljö skulle också göra det i en icke-inflationär miljö eftersom pengar bara medierar transaktionerna. En ökad pengamängd kan i sig inte skapa ökat utbud eller ökad efterfrågan. Tvärsom så fungerar inflation som en osynlig skatt på allt det vi köper.
Så hur ska vi få bukt på problemen med hyperinflation som vi nu står inför? En av idéerna som dyker upp i dokumentären är att betala med guldmynt i stället för papperspengar. Om vi backar vår valuta mot något med fast värde så måste vi betala en varas fulla värde. Det finns då ingen annan lösning. I Sverige skulle vi exempelvis bli tvungna att dra ned på de enorma sociala utgifterna vilket jag definitivt skulle uppskatta. Tillsvarande skulle lagstiftarens möjlighet att beskatta bli kraftigt reducerad.
Ju mer jag tänker på idéen desto mer tilltalar den mig.
Niklas Jakobsson tror ändå att högre inflation kan leda till positiva sociala effekter:
http://niklasjakobsson.blogspot.com/2005/12/r-en-hgre-inflation-bra.html
måndag 14 april 2008
Riksbanken trycker pengar
Som skäl radar Schück upp säsongsbetingade prisökningar på kläder och skor men även ökande energi- och transportpriser. De här förklaringarna duger kanske för att tillfredsställa Dagens Nyheters läsare, men gör inget försök att förklara varför priserna stiger.
Om vi i stället tar en titt på den officiella statistiken från Riksbanken ser vi att den bredaste måttstocken för pengamängden, M3, ökade med hela 15,4% från februari förra året till februari i år. Om vi sedan tittar på en graf över pengamängden över hela 2000-talet ser vi att M3-mängden har ökat dramatiskt sedan juni 2004. En sådan här ökning av M3-mängden är en ringande alarmklocka för ökad inflation med ett par års fördröjning. Hyperinflation brukar definieras som när de högst värderade sedlarna effektivt blir värdelösa. Vi är betydligt närmre en sådan situation än någon från officielt håll vill erkänna.
Där har ni den egentliga anledningen till att priserna stiger. Om ni vill skydda er privatekonomi så investera i ädelmetaller.
Johan Schücks artikel i Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=760728
Riksbankens egna M3-statistik:
http://www.riksbank.se/svenskstat/
SCB:s siffror över pengamängden:
http://www.scb.se/statistik/FM/FM5001/2008M02/FM5001tab1.pdf
Stefan Karlsson är en adept av den österrikiska konjunkturcykeln:
http://stefanmikarlsson.blogspot.com/2008/04/swedish-uk-inflation-rise.html
John Williams skriver på sidan Shadowstats:
http://www.shadowstats.com/alternate_data
söndag 13 april 2008
Energi, politik och makt
I första delen av presentationen talar han i stort sett om samma saker som i boken "Blood and oil" från 2004, men det är i andra halvan som det blir riktigt intressant. Då talar han nämligen om centralasien och om de energireserver som finns där. Området är intressant inte bara för sin energi, men även för att världens tre stormakter (USA, Kina och Ryssland) via sina militärer försöker utöva inflytande. Eftersom här finns mängder av balkanliknande etniska konflikter kan området explodera i stort sett när som helst. Detta trots att vi hör väldigt litet i media om vad som händer här. Klare liknar situationen nu till den som rådde strax innan Första Världskriget.
Det ligger naturligtvis mycket i det Klare säger, men han låter litet väl mycket som en vänsterpolitiker när han lägger fram sin sak. Petroleum har en särställning bland råvarorna och har med ett lands ekonomiska välmåga att göra. Ur det perspektivet är det inte speciellt konstigt att stormakterna betraktar utvinningen av olja och transporten ut ur de oljeexporterande länderna som nationella säkerhetsintressen. Det samma gäller för oss-varför ska vi sticka under stol med det?
Michael Klares presentation:
Karim Jebari skriver om geopolitik från ett vänsterperspektiv:
http://politiskfilosofi.blogg.se/1203591270_sudan_folkmord_och_ol.html
lördag 12 april 2008
En stormig måndag?
Det kommer att bli intressant att se vad som händer på måndag.
Bloomberg om fallet på Wall Street:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aBYam7OkbF9k&refer=home
och TED-spread:
http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=.TEDSP%3AIND
Jan Kallberg skriver också om finansoron:
http://kallberg.blogs.com/jan_kallberg/
fredag 11 april 2008
Nytt rekord?
Siffrorna som presenteras för den senaste månaden brukar dock bli kraftigt reviderade i efterhand. Det riktigt intressanta med listan är dock att världens oljeproduktion i stort sett har varit konstant sedan 2005. Det verkar som om vi har nått en platå. Förhoppningsvis lyckas världen att ta sig ur den här platån och producera den olja som krävs för att tillgodose världens växande behov. Det skulle vara bra för oljepriset och våra industrialiserade ekonomier, men de oljeexporterande länderna har naturligtvis samtidigt inget intresse av ett lägre oljepris.
Om nu i stället platån tar slut och vi ser en brant minskning av oljeproduktionen? Ja då kommer bensinbristen som ett brev på posten, och vi vet redan hur det här kommer att gestalta sig: Långa köer till bensinmackarna, extrema priser för att ta sig till jobbet (om det överhuvudtaget finns något jobb kvar att gå till), protester mot regeringen som blir gjord till syndabock etc.
Det är bäst att spänna fast säkerhetsbältena för det kommer att bli en skakig färd.
EIA:s Excel-fil:
http://www.eia.doe.gov/ipm/t11d.xls
Tom Whipple skriver en intressant krönika i Falls Church News Press om dieselolja i USA:
http://www.fcnp.com/national_commentary/the_peak_oil_crisis_the_first_shortages_20080409.html
Falkblick skriver om Peak Oil på svenska:
http://falkblick.nu/?p=109
Liksom Beska Droppar:
http://beskt.blogspot.com/2008/03/nr-oljan-tar-slut.html
och kommunalrådet Stefan Johansson (s) i Helsingborg:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=22316
torsdag 10 april 2008
Är John McCain tuff nog?
Han såg snart att den av Donald Rumsfeld ledda invasionen av Irak var en långsamt briserande katastrof av dåligt ledarskap och underlåtanden. Nästan ensam i Senaten förstod han att något hade gått fruktansvärt fel med Vita Husets moraliska kompass när det tillät samma tortyr- och förhörsmetoder som han själv en gång hade blivit utsatt för.
USA, som världens mest avancerade ekonomi, står nu inför en serie problem som kraftigt kan försvaga deras ställning i världen. Bubblan på fastighetsmarknaden håller på att punkteras, en lågkonjunktur står för dörren och skenande bensinpriser är bara några av problemen. Om oturen slår till börjar problemen att verka samtidigt med förödande konsekvenser. Kanske börjar även köer att dyka upp på bensinmackarna när det verkar som allra mörkast. Bli därför inte förvånade om han svarar med att invadera ytterligare ett oljerikt land i Mellanöstern.
Är John McCain tuff nog att leda landet igenom de här stormarna?
Andrew Sullivan i The Times:
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/andrew_sullivan/article3688465.ece
Carl I Dagman har intressanta synpunkter:
http://carl-i-dagman.blogspot.com/2008/04/dn-vill-kasta-irak-i-frdrvet.html
Per Ahlin skriver i DN:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=759423
onsdag 9 april 2008
Slussen
Klöverbladen har gjort sitt. Det nya Slussen kommer att stå och falla med kvaliteten i varje enskild del, i nya byggnader, i den inre logistiken, i räcken och ytbehandlingar, i de partier som människor möter till vardags. Just där finns ännu alla möjligheter att driva projektet till internationell toppnivå.
Jag kan bara hålla med. Alternativet med en omstöpning av den nuvarande Slussen i modern tappning med en massa bilar kan inte betraktas som seriöst. På bloggen Slussenbiblioteket finns det intressanta förslag på hur man löser två av Stockholms stora arkitektoniska frågor år 2008; Stadsbiblioteket och Slussen. Läs, lyssna och lär.
Bort med biltrafiken från Stockholms stadskärna!
Peder Altons artikel i DN:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2961&a=685551
Bloggen Slussenbiblioteket:
http://www.slussenbiblioteket.se/
tisdag 8 april 2008
Kreditoro, DSK och IMF
Dominique Strauss–Kahn förklarade redan vid Världsekonomiskt Forum i Davos i februari att alla länders överskott i statsfinanserna liksom nationer med måttliga underskott bör ha högsta beredskap för att sätta in finanspolitiska stimulanser. Det utspelet fick USA:s förre finansminister Larry Summers att utbrista:
–Detta är en historisk dag i Davos. Det är första gången vi hör en IMF–chef mana medlemsländer att öka sina budgetunderskott.
Det verkar som om DSK inte har förstått var finanskrisen ursprungligen kommer ifrån; nämligen från världens centralbanker som med sina låga styrräntor byggde upp de fastighetsbubblor som det nu har gått hål på.
Lars-Georg Bergkvist skriver om IMF:
http://www.e24.se/samhallsekonomi/varlden/artikel_381125.e24
Johan Selander skriver om Bretton Woods samarbetet:
http://johanselander.blogspot.com/2008/03/dollar-guld-och-bretton-woods.html
måndag 7 april 2008
Basra
Till en början kan det tyckas märkligt att den mestadels shiamuslimska irakiska centralledningen med Nuri El-Mailiki i spetsen vill attackera sina egna trosfränder i Basra, men oljan som konfliktkälla är viktigare än så. När Gordon Brown tillträdde som premiärminister och meddelade att de brittiska trupperna skulle börja dras tillbaka från Basra innebar det självklart att det vakuum som britterna efterlämnade sig skulle fyllas av någon annan. Denne någon var den Iran-stödde ledaren Muqtada El-Sadr som såg sin position förstärkas alltmedan de brittiska ställningarna försvagades. Eftersom Sadrs Mahdi-armé motsätter sig utländsk inblandning i den inhemska oljeproduktionen sågs de mer och mer som ett hot mot ett förenat Irak.
När USA:s vicepresident Dick Cheney nyligen besökte området lyckades han övertyga den irakiska regeringen om att de behöver oljeinkomsterna lika mycket som vi behöver oljan. En offensiv inleddes för att göra slut på Mahdi-armén och den pågick i ungefär en vecka. I en artikel i Asia Times i förra veckan skrev så den före detta indiske diplomaten MK Bhadrakumar att det var Iran som låg bakom freden mellan Iraks regering och Muqtada El-Sadrs Mahdi-armé. Enligt Bhadrakumar lyckades Iran få de bägge shiamuslimska grupperingarna att inse att de inte hade något intresse av att slåss med varandra.
Fredsuppgörelsen var naturligtvis ett bakslag för den brittisk-amerikanska koalitionens strävanden efter kontroll över Basra och oljefälten i södra Irak. Ingenting irriterar Cheney mer än när oljeintressen störs, och Basra är en strategiskt viktig knutpunkt för oljetransporterna ut ur Irak. Innan de stora oljebolagen kan investera i oljefälten måste kontroll över staden uppnås. Koalitionen är självklart väldigt medveten om att Iran har ett finger med i spelet och frågan är nu vad som blir britternas och amerikanernas motdrag. För oss som följer upptrappningen inför ett eventuellt brittiskt-amerikanskt anfall mot Iran var det här mycket intressanta händelser.
Erik van der Heeg skriver på sin Krigsblogg:
http://vanderheeg.blogspot.com/2008/03/bonaparte-till-al-maliki-har-du-sagt.html
Utrikesbloggen kommenterar i kortformat:
http://www.utrikesbloggen.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1417&Itemid=29
MK Bhadrakumar skriver i Asia Times:
http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/JD03Ak02.html
söndag 6 april 2008
Kaoset i Zimbabwe
Varför ska omvärlden sitta still och se på? Är våra demokratiska värderingar inte värda mer än så?
TT-telegrammet i SvD:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1101087.svd
RW Johnsons artikel i Sunday Times:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/africa/article3689991.ece
lördag 5 april 2008
Alkohol mot marijuana
En av fördelarna med alkohol är att det är vattenlösligt. D.v.s. att 24 timmar efter det att vi har druckit vårt sista glas alkohol så finns det inga spår kvar i kroppen. THC, den aktiva substansen i marijuana, är dock fettlösligt och bryts ner i kroppen med en halveringstid på ungefär 90 dagar. Det finns dessutom forskning som tyder på att marijuana kan leda till psykiska sjukdomar speciellt bland unga. Tittar man till statistiken så visar den däremot inte på ökande diagnoser av schizofreni även om andelen niondeklassare som uppgav att de någon gång konsumerat narkotika fördubblades under 1990-talet. Det finns också avancerad forskning som visar på godartade effekter av THC på vissa typer av lymfom och som aptithöjande medel hos AIDS-patienter och för patienter i terminala cancerfaser.
Så varför är då alkohol tillåtet medan marijuana är strängt förbjudet? Varför är opiater tillåtna som medicin medan THC inte är det? Idag är t.o.m. forskning med naturligt THC förbjudet, och de som arbetar med cannabinoidreceptorerna är hänvisade till syntetiska preparat därför att lagen säger att allt hanterande av THC är straffbart. Det här gäller även för svårt sjuka patienter. I ett ledarstick i Expressen tidigare i vintras berättade Isobel Hadley-Kamptz om en svårt MS-sjuk kvinna som hamnat i fängelse för att hon rökte marijuana. Det är helt uppåt väggarna och måste göras åt illa kvickt.
Ett japanskt pek som visar på alkoholens psykomotoriska effekter:
http://www.jstage.jst.go.jp/article/jjp/83/3/253/_pdf
En artikel i Aftonbladet som också talar om alkoholens optimala effekt:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article373308.ab
Statistisk årsbok för 2008 kapitel om Hälso och sjukvård:
http://www.scb.se/statistik/_publikationer/OV0904_2008A01_BR_21_A01BR0801.pdf
Socialstyrelsens statistikdatabas för slutenvårdsdiagnoser:
http://192.137.163.40/epcfs/FisFrameSet.asp?FHStart=ja&W=1280&H=800
Isobel Hadley-Kamptz ledare i Expressen:
http://www.expressen.se/1.1015772
Johan Simu är progressivast av alla. Han vill legalisera alla droger:
http://gronarealisten.blogg.se/1206792120_dr_rk_nnu_en_av_moral.html
fredag 4 april 2008
Roach säger att lågkonjunkturen blir långvarig
På Bloomberg News finns det i dag en intervju med Roach där han ger sin syn på den amerikanska finanskrisen. Han säger att "lågkonjunkturen som USA är inne i kommer att hålla i sig långt efter det att finanskrisen är över". Han talar också klarspråk och lägger skulden på världens centralbanker som med sina lättvindiga pengar har skapat de fastighetsbubblor som nu briserar för våra ögon.
Att återhämtningen som bäst blir anemisk är vi överrens om, men jag skulle vilja föra in ytterligare en dimension, nämligen inflation. John Williams på websidan Shadowstats håller reda på den breda pengamängden, M3, i USA och kommer fram till alarmerande slutsatser. Statistik för M3 slutade att ges ut 2006 samtidigt med att Ben Bernanke blev centralbanksordförande, och Williams säger att Federal Reserve nu trycker pengar så att de är blå i ansiktet. Pengamängden M3 ökade i januari med 16% och med den senaste tidens finansiella räddningsplaner fruktar många med mig att siffran nu är över 20%. Det här är oroande eftersom sådana ökande siffror brukar förebåda inflation, en inflation som kan bli galopperande väldigt fort.
Intervjun med Stephen Roach på Bloomberg News:
http://www.bloomberg.com/avp/avp.htm?clipSRC=mms://media2.bloomberg.com/cache/vtDkST57PZhM.asf
John Williams Shadowstats:
http://www.shadowstats.com/
David Hackett Fischers bok "The Great Wave" om inflationsvågor genom historien:
http://books.google.co.uk/books?id=o8ea33eCFQgC&printsec=frontcover&dq=inauthor:David+inauthor:Hackett+inauthor:Fischer&sig=7sUp-Pki3fhkUUhlhN8lmS2-IzY#PPA4,M1
Revolutionären Marc skriver och berättar:
http://blogg.aftonbladet.se/12547/perma/762837/
torsdag 3 april 2008
Etanol av skog
Samtidigt nås vi av rapporter att marknadspriset på ris har slagit nya rekord, men att skylla ökande spannmålspriser på etanolen är dock missriktat. Miljöministern avfärdade nyligen att etanolproduktion leder till svält, och han har naturligtvis alldeles rätt. De ökande spannmålspriserna är ett direkt resultat av ökade priser på naturgas och olja och har väldigt litet att göra med att vi kör våra bilar på etanol.
Anledningen till att etanol från stärkelse är en dålig lösning är i stället att energiutbytet är nästan noll. D.v.s. att EROEI, definierat som energin som man får ut på varje investerad energienhet, är väldigt låg. I praktiken betyder det här att även om folk kör omkring med etanol i sina bilar så bränner de likväl en motsvarande mängd bensin (eller naturgas) någon annanstans. Därför måste vi fortsätta att leta efter alternativ.
Artikeln i Ny Teknik om etanolfabriken i Örnsköldsvik:
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article35252.ece?stjarna=1
Telegram på Bloomberg som talar om att rispriset har satt nya rekord:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aBPFBEmOgnh8&refer=worldwide
Miljöministern intervjuas i Ny Teknik:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/bioenergi/article69807.ece
Kättaren tror inte på någon:
http://klimathot-gameover.blogspot.com/2008/03/etanol-svlt-och-nedlagd-matproduktion.html
onsdag 2 april 2008
Kina etc.
En annan läsvärd artikel om Kina kommer från The Daily Telegraph:s Peking korrespondent Richard Spencer. Han skriver China Development Bank (CDB) har fått regimens tillåtelse att investera utomlands. De har både möjlighet och pengar att spela i den högsta divisionen när det gäller investeringar. Kanske blir nästa Vin & Sprit sålt till Kina.
Kolla också in Leo Sundbergs blogginlägg om Kina och Peak Oil. Han har inte rätt i allt, men det är likväl läsvärt.
Charles Hugh Smith:s blogginlägg:
http://www.oftwominds.com/blogapr08/china4-08.html
Om China Development Bank står det i The Daily Telegraph:
http://www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/04/01/cccdb101.xml&page=1
Leo Sundberg skriver:
http://leosundberg.blogspot.com/2008/03/stagflationsrisk.html
tisdag 1 april 2008
Lika som bär
När jag fördjupade mig i AP:s bildarkiv för att studera detaljerna på Carla Brunis aftonklänning blev det också väldigt tydligt varför Frankrike förtjänar sin plats i FN:s säkerhetsråd; denna ickeperfekta klubb. För att det finns få länder i världen som är självsäkra nog att ha en helt egen stil, utan minsta lust att härma någon av dem som dominerar. Det kanske är precis vad vi behöver.
Alla skillnader till trots så är fransmän och amerikaner ju väldigt lika. Som två sidor av samma mynt. Individuell frihet och levande historiska referenser till perioder av social revolt är kännetecknande för bägge två. Det är därför jag tror att västvärldens värden främst kommer att bevaras där när vi nu står på tröskeln till vår nya värld av oljebrist. Amerika som ett fallet imperium och Frankrike som ett som aldrig blev.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1068097.svd
Lägg skulden där den hör hemma!
Vad ärendena handlar om att är att människor, oftast låginkomsttagare med såväl dålig ekonomisk bakgrund som kunskap, anser sig ha blivit lurade att ta lån vars utformning de inte anser sig ha blivit informerade om.
Nu är det så klart lätt att skylla på bankerna eftersom det är de som har lånat ut pengarna, men bankerna är verksamma i en marknadsekonomi som även i en värld av sinande oljeproduktion måste tjäna pengar för att överleva. Marknadsekonomi är fortfarande det bästa sättet att organisera en ekonomi. Lägg därför skulden där den hör hemma. Skyldiga är centralbankscheferna världen över som med lågräntepolitik har skapat det låneklimat som har lett till den nuvarande bubblan.
Daniel Kederstedts artikel i SvD:
http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_360173.e24
Gun Svensson kommenterar också:
http://farmorgun.blogspot.com/2008/03/lxan-frn-30-talet-r-glmd.html